“Сало – можна”: Кардіолог відповіла на популярні питання про холестерин

"Сало - можна": Кардіолог відповіла на популярні питання про холестерин

Лікар зазначила, що сало, олія та всі насичені жири бажано вживати до 10% від загального добового раціону.

На своїй сторінці у соціальній мережі кардіолог Віра Горбачова відповіла на популярні питання про холестерин.

Підвищений ХС – це завжди від харчування чи є інші фактори, що впливають? (Схожий: «Чому у молодих, вегетаріанців, не курять, не зловживають алкоголем ХС 5,8?»)

Далеко не все впирається у харчування. Причини підвищення рівня холестерину:

  • Генетично успадкований;

  • гіподинамія;
  • Ожиріння;
  • Алкоголь;

  • Куріння;

  • Вік (старше 40 років печінка починає гірше виводити зайвий «поганий» ХС – ЛПНГ);

  • стрес;

  • Менопауза (ЛПНГ починають підвищуватися);

  • Хронічна хвороба нирок;

  • Цукровий діабет;

  • ВІЛ/СНІД;

  • Гіпотиреоз;

  • Волчанка.

Чи існує запалення в артеріях? Як запобігти?

Так, існує так зване «системне хронічне запалення», яке виникає в організмі внаслідок:

  • хронічних захворювань (ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні, синдром обструктивного апноє сну, аллергія, аутоімунні, астма, виразкова хвороба та ін.);

  • куріння;

  • алкоголю;

  • хронічний стрес;

Чому підвищився холестерин (6,3): після ковіда чи сало з олією?

Сало, олія та всі насичені жири бажано вживати до 10% від загального добового раціону. Якщо більше, то зменшіть. Після ковіда також може бути. Перездайте ліпідограм через 2 міс, обговоріть зі своїм кардіологом.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua