Лікар зазначила, що сало, олія та всі насичені жири бажано вживати до 10% від загального добового раціону.
На своїй сторінці у соціальній мережі кардіолог Віра Горбачова відповіла на популярні питання про холестерин.
Підвищений ХС – це завжди від харчування чи є інші фактори, що впливають? (Схожий: «Чому у молодих, вегетаріанців, не курять, не зловживають алкоголем ХС 5,8?»)
Далеко не все впирається у харчування. Причини підвищення рівня холестерину:
-
Генетично успадкований;
- гіподинамія;
- Ожиріння;
-
Алкоголь;
-
Куріння;
-
Вік (старше 40 років печінка починає гірше виводити зайвий «поганий» ХС – ЛПНГ);
-
стрес;
-
Менопауза (ЛПНГ починають підвищуватися);
-
Хронічна хвороба нирок;
-
Цукровий діабет;
-
ВІЛ/СНІД;
-
Гіпотиреоз;
-
Волчанка.
Чи існує запалення в артеріях? Як запобігти?
⠀
Так, існує так зване «системне хронічне запалення», яке виникає в організмі внаслідок:
-
хронічних захворювань (ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні, синдром обструктивного апноє сну, аллергія, аутоімунні, астма, виразкова хвороба та ін.);
-
куріння;
-
алкоголю;
-
хронічний стрес;
Чому підвищився холестерин (6,3): після ковіда чи сало з олією?
⠀
Сало, олія та всі насичені жири бажано вживати до 10% від загального добового раціону. Якщо більше, то зменшіть. Після ковіда також може бути. Перездайте ліпідограм через 2 міс, обговоріть зі своїм кардіологом.