Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці та його користь

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці та його користь

Ну, хто, скажи, не знайомий з ромашкою в Росії? Її цілющі властивості широко використовують у медицині та косметології. Але виявляється для терапевтичних цілей більше підходить ромашка аптечна, а для шкіри та волосся – римська. В чому різниця? Відповідь ти знайдеш у статті.

Загальні дані

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці та його користь

Image by Manfred Richter from Pixabay

Аптечна ромашка – дикорослий однорічник із роду Matricaria. Вона зростає в горах, де нестача сонячного світла впливає на її хімічний склад, знижуючи якість вироблених продуктів. У медицині використовуються всі частини цієї рослини, за винятком коріння, але максимум користі кумулюється у квітках ромашки.

Близько половини складу посідає органічні терпени, лише 1% – на ефіри. 49%, що залишилися, – суміш біоактивних речовин. Вони не зустрічаються в інших сортах, що важливо в медицині, оскільки ромашка має різновекторну дію і здатна вирішувати одразу цілий комплекс проблем.

Але для косметології набагато важливіші ефіри, що покращують стан шкіри та волосся. Саме ефірні олії ромашки мають виражену антигістамінну, протизапальну та бактерицидну дію завдяки азулену. Тому у косметології використовують римську ромашку. Ця трав'яниста рослина має більші, ніж аптечна ромашка квітки та аромат з яблучними нотками.

Звідки різні назви? Вся справа в кумедній плутанині: 200 років ця квітка була відома під ім'ям Сhamomilla і перекладалася як «маткова трава», оскільки лікували їм жіночі напасті. Але у 16 столітті раптом акцентували увагу на дослівності.

Тому рослину охрестили низькорослою яблунею (chamai – “низкорослий”, а mellon – “яблуко”). Поляки стали називати квітку – романовий колір, підкреслюючи його римські витоки: у перекладі romana означало «римська».

Росіяни все спростили, і стали називати всі рослини з жовтою серцевиною і білими пелюстками по краях – ромашками. Що зрештою? Сьогодні є безліч варіантів кольорів з однаковим зовнішнім виглядом та різними назвами, але тільки їх родоначальниця вважається римською. З нею й мають справу косметологи.

Джерело екстракту

Римську ромашку спеціально вирощують для косметичних виробництв на полях Англії, ЄС. У нас ромашка росте всюди, тому в РФ немає проблем із джерелом сировини. Сухі суцвіття дистилюють водяною парою або екстрагують різними розчинниками.

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці та його користь

Відвар ромашки для обличчя/волосся

При цьому, щоб отримати близько літра ромашкового ефіру, потрібно 100 кг кольорів. У результаті виходить рідина із зеленим відтінком та сильним фруктово-трав'яним ароматом. При тривалому зберіганні вона стає коричневою.

склад

Склад рослини унікальний, оскільки комплексно діє відразу на ряд патологічних причин, тому ромашку рекомендують при безлічі, здавалося б, далеких один від одного захворювань.

В ефірній складовій квітки зосереджено:

  • сесквітерпені (напівторатерпені), які демонструють традиційні протизапальні властивості та фіксують аромати у косметичних засобах;
  • монотерпеноли, що мають бактерицидні, антисептичні властивості, що пригнічують інфекції, у тому числі – вірусні, тонізуючі дерму, що бадьорять імунну систему;
  • сесквітерпенові оксиди, які є складними ефірами, що пригнічують інфекційний початок;
  • сесквітерпенові спирти – речовини з протизапальною дією та приємним ароматом;
  • ефіри – з протизапальною, антимікробною, седативною дією, що активує імунітет;
  • хамазулен – ароматичний компонент;
  • матрицін – з протизапальною та судинозміцнювальною властивостями.

Крім цього, в ефірі ромашки є:

  • фітостероли, що підтримують природну водно-ліпідну мантію шкіри;
  • флавоноїди – рослинні пігменти;
  • токофероли: вітамін Е та його похідні, омолоджуючі клітини;
  • жирні спирти – емульгатори;
  • жирні кислоти, що утримують вологу у шкірі;
  • вітаміни, особливо антиоксиданти С та Е;
  • мінерали;
  • природні відбілювачі дерми;
  • азулен – ароматична речовина, універсальна для будь-якого типу дерми.

Властивості

Римську ромашку завжди цінували за протизапальні властивості, здатність заспокоювати подразнення шкіри, балансувати травлення та усунути симптоми хронічних дерматозів, розслабляти дерму, знімати біль та напругу.

Важливо те, що ефірна олія квітки – одна з небагатьох, яку можна наносити безпосередньо на шкіру, не боячись викликати роздратування, а тому вона популярна при догляді навіть за шкірою немовлят.

Крім того, римська ромашка:

  • відмінний регенерант, вона загоює рани, подряпини, тріщини;
  • має дубильні властивості, коригує синтез шкірного сала, чистить пори, купує вугровий висип;
  • захищає шкіру природним SPF-фактором у 6 одиниць від ультрафіолету, попереджає лущення, пересушування дерми від сонячних променів;
  • попереджає стрії під час виношування плода за рахунок активації синтезу ендоколагену та міцності сполучнотканинного каркасу, розгладжує дрібні зморшки;
  • зволожує, освіжає шкіру, омолоджує її клітини;
  • тонізує дерму і освітлює її, те саме моно сказати і про волосся, при одному тільки регулярному ополіскуванні локонів відваром ромашки тон пасм стає світліше;
  • зміцнює волосяну цибулину, робить стрижні гладкими, закриваючи рогові лусочки, що розпушилися, надає локонам блиск;
  • контролює гіпергідроз;
  • демонструє властивості антиоксиданту, детоксиканту.

Ромашка – відмінний емульгатор, солюбілізатор, неіоногенний ПАР, піногасник, змочуючий агент, наповнювач. Вона купує подразнення, виявляючи бактерицидні властивості, заспокоює шкіру.

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці та його користь

Giphy

У народній медицині масло і відвари римської ромашки використовують як протибольове та протизапальний засіб від ста хвороб: місячні, біль у суглобах, нетравлення шлунка, зубний або ЛОР-біль, розтяг м'язів.

В ароматерапії ромашковий ефір знімає перезбудження, демонструючи седативний ефект, безсоння, істеричність, покращує пам'ять, діє як жіночий афродизіак.

Де зустрічається

Через свою комплексну різноспрямовану дію ромашка стає компонентом багатьох косметичних засобів:

  • депігментуючих емульсій;
  • протипастозних засобів для періорбітальної області;
  • поживних масел для жирної та комбінованої дерми;
  • нічних кремів для усунення в'ялості або сухості шкіри;
  • молочка для пом'якшення чутливих шкірних покривів та вмивання сухих;
  • денного крему з ефектом антиейдж;
  • дитячих кремів, для рук і від куперозу, що пом'якшують шкіру після засмаги та депіляції;
  • шампунів, бальзамів-ополіскувачів;
  • піни для ванн та для гоління;
  • масажних масел;
  • мил.

Показання та протипоказання

У косметології за рахунок наповненості мінералами та вітамінами затребувані кубики з льоду на відварі ромашки, що надають шкірі ідеальної гладкості, зволожуючи її, покращуючи відтінок дерми.

Жирні кислоти та флавоноїди у квітці працюють для усунення проявів бактеріальних дерматитів, ефіри заспокоюють дерму. Прекрасний ефект демонструє ромашка у відбілюванні шкіри, корекції сальності, еластичності, балансування мікроциркуляції та зміцненні стінки капілярів.

У дитячій практиці – ромашка не лише зніме коліки та біль при прорізуванні зубів, але й її настоєм протирають очі при кон'юнктивіті. У дорослих рослина купує набряклість тканин за рахунок детоксикації та нормалізації кровотоку.

Беруть у рівних частках ромашку, лепешку болотну, алтей, фенхель і готують відвар, яким кілька разів обробляють область навколо очей, накладаючи просочені складом тампони.

Незважаючи на те, що ромашка вважається алергенною рослиною, у правильному дозуванні вона десенсибілізує шкіру: столова ложка ромашки на склянку окропу, наполягати півгодини, пити по столовій ложці тричі на день.

Небажано використовувати ромашку у першому триместрі вагітності (до формування плаценти) та при індивідуальній непереносимості компонентів квітки. Зовнішнє використання може спровокувати свербіння, почервоніння, висипи, набряки. І тут використання препаратів припиняють.

Косметику з олією римської ромашки зберігають у сухому прохолодному місці.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua