Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

Курка на нашому столі зустрічається частіше свинини і яловичини, не кажучи вже про інших
сортах м’яса. Куряче м’ясо ніжне, смачне, поживне і коштує значно
дешевше, чим і пояснюється його популярність. З курки можна приготувати сотні
смачних страв, не останнє місце серед яких займають котлети.

Курячі котлети швидко готуються, виходять соковитими і ніжними. Залежно від частини
тушки, з якої приготований фарш, можуть бути жирними і поживними або дієтичними. Калорійність грудки становить 99 ккал на 100 грам. Стегна більш калорійні, оскільки містять більше жиру, але він зосереджений переважно в шкірі. Тому проблема легко долається. Досить не
додавати шкіру в фарш.

Курячі котлети готують з фаршу або рубаного м’яса, обсмажують на сковорідці, запікають
у духовці, варять на пару. Кращі рецепти представлені в цьому пості.

Соковиті дієтичні котлети з курячого фаршу

Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

Калорійність котлет залежить від жирності фаршу і додаткових інгредієнтів, які
додаються крім м’яса. Найменше калорій у фарші з курячої грудки. Однак, додавши для поліпшення смаку майонез, білий хліб, яйця, легко «зіпсувати» дієтичний продукт. А адже приготувати соковиті, ніжні котлети можна і без традиційних «котлетних» інгредієнтів.

Інгредієнти до рецепту:

  • куряча грудка 600 р.
  • цибуля 1 шт.
  • манка 3 ст. ложки
  • молоко 1,5% 100 мл
  • яйце 1 шт.
  • часник 2 зубчики
  • сіль, перець, приправи для курки, за смаком
  • зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) великий пучок
  • рослинна олія 50-100 мл.

Спосіб приготування:

  • Відокремте куряче філе від кістки, зніміть шкірку і не використовуйте її. Наріжте філе
    дрібними кубиками. Так м’ясо збереже більше соку, а котлети виходять соковитими.
    Щоб процес йшов простіше, а кубики виходили рівними, покладіть філе в
    морозильну камеру на 10 хвилин.
  • Додайте дрібно рубаний лук, продавлений через прес часник, молоко, манку, сіль, перець
    і приправи. Перемішайте. Залиште настоюватися на 30-60 хвилин. Манка вбере
    м’ясні соки, розбухне і згодом додасть котлет соковитість. Перед тим як
    смажити котлети, додайте яйце і рубану зелень. Знову перемішайте.
  • Викладайте котлетки столовою ложкою в розігріте рослинне масло. Обсмажуйте з кожної
    боку до рум’яної скоринки 3-4 хвилини. Куряче філе дуже швидко готується. Залишається ніжним і соковитим.
  • Калорійність готових дієтичних котлет не перевищує 190 ккал/100 г.
  • Порада: Замість манки можна додати в котлети 200 грам сірого хліба, зануривши його у воді. На смак це не позначиться, а калорій в котлетах буде ще менше.

Спосіб подачі: Подавайте котлети з вареним рисом, молодою картоплею або овочевим салатом.

Оригінальні котлети з курячого фаршу з сиром

Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

Буденні котлети можна перетворити на оригінальне святкове блюдо, додавши всередину
шматочок твердого сиру. В процесі обсмажування сир розплавиться. Вийде дивовижне поєднання ніжної, соковитої м’ясної оболонки в хрусткій скоринці і пікантного вершкового крему всередині.

Інгредієнти до рецепту:

  • курячий фарш 500 р.
  • білий черствий батон 1/4 шт.
  • молоко 250 мл
  • яйце 1 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • твердий сир 150 р.
  • часник 3 зубчики
  • сіль, перець по 1/2 ч. ложки
  • рубана зелень петрушки 1 ст. ложка
  • панірувальні сухарі 1 стакан
  • рослинна олія 200 мл

Спосіб приготування:

  • Зріжте кірку з батона, поломайте його невеликими шматочками, замочіть в молоці на 15
    хвилин. Цибулю і віджатий батон прокрутіть через м’ясорубку. Змішайте фарш, цибулю з
    хлібним м’якушем, яйце, пропущений через прес часник, рубану зелень, сіль і
    перець. Перемішайте.
  • Сир наріжте невеликими брусочками. Змочіть руки у воді. Візьміть столову ложку з
    гіркою фаршу. Розпластайте на долоні. Покладіть всередину шматочок сиру, закрийте сир
    фаршем. Сформуйте овальну котлету. Обваляйте її в панірувальних сухарях.
    Обсмажуйте на олії до рум’яної скоринки 2-4 хвилини з кожного
    сторони.
  • Порада: Готовий магазинний фарш більш жирний, оскільки на його приготування йде і шкіра, і внутрішній жир. Для приготування дієтичних котлет рекомендуємо готувати фарш самостійно з філе курячої грудки.

Спосіб подачі: Подавайте котлети гарячими, поки сир не застиг. Якщо готуєте котлети заздалегідь, розігрійте їх в мікрохвильовій печі перед подачею до столу.

Котлети з курячого фаршу з сиром духовці

Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

Хочете вразити близьких незвичайним смаком, приготуйте смачні і незвичайні курячі
котлети в духовці з сиром. Котлети не обсмажують у маслі, тому їх можна
пропонувати дітям і людям, які дотримуються принципів здорового харчування. Наявність
сиру в котлетах ніхто не помітить, а користь залишиться.

Інгредієнти до рецепту:

  • філе куряче 500 р.
  • сир 200 р.
  • цибуля 1 шт.
  • яйце 1 шт.
  • зелень кропу, петрушки, селери пучок
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Філе і цибулю прокрутити через м’ясорубку. Додайте яйце, сир, рубану зелень, сіль
    і перець. Добре вимісити фарш до однорідності. Сформуйте котлети. Викладіть їх
    на змащене жиром деко. Запікайте в духовці при температурі 200°С близько
    25 хвилин. Котлети готові, коли в місці проколу виділяється світлий прозорий
    сік.
  • Порада: Із зазначених інгредієнтів можна приготувати котлети, фаршировані сиром. Сир і січену зелень не додавайте в фарш, а змішайте окремо. Посоліть і поперчіть. Далі приготуйте котлети, загортаючи у кожну ложку начинки з сиру і зелені. Запікайте, як
    зазначено в рецепті.

Дитячі парові котлети з курячого фаршу на пару

Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

Вимоги до страв для дітей завжди особливі. Їжа повинна бути корисною, живильної,
смачною. Всім цим вимогам відповідають парові курячі котлети. В них максимум
білка, так необхідного організму, що росте, мінімум жиру, вони м’які і дуже
ніжні. Діти із задоволенням їдять парові котлети, починаючи з 1,5-2 років.

Інгредієнти до рецепту:

  • куряче філе 250 р.
  • батон 50 р.
  • молоко 100 р.
  • цибуля 1/2 шт.
  • капуста 50 р.
  • сіль за смаком
  • рубаний кріп 1/2 ст. ложки

Спосіб приготування:

  • Філе, цибулю і капусту прокрутіть двічі через м’ясорубку або подрібніть блендером.
  • Додайте розмочений у молоці батон, видаливши кірки перед замочуванням.
  • Посоліть, додайте кріп.
  • Зробіть котлетки. Готуйте на пару 30 хвилин.

Спосіб подачі: Гарніром для котлет може бути ніжне пюре з картоплі і кабачка, з картоплі і брокколі, дрібна вермішель, будь-які каші.

Спрощені київські котлети з курячого фаршу

Котлети з курячого фаршу – 5 найсмачніших рецептів

У класичному виконанні київська котлета являє собою відбите куряче
філе, яке загортається шматок вершкового масла з рубаною зеленню. В
сформовану овальну котлету вставляється кісточка. Котлета щедро його панірують
в сухарях і обсмажується у фритюрі. У результаті виходить кокон з хрусткою
скоринки, всередині якого ніжне куряче м’ясо і ароматне, розтоплене
вершкове масло. Якщо в господарстві немає молоточка для відбивних, приготувати
київську котлету можна з курячого фаршу.

Інгредієнти до рецепту:

  • фарш з курячого філе 500 р.
  • вершкове масло 60 р.
  • кріп пучок
  • часник 2-3 зубчики
  • сіль, перець за смаком
  • борошно 1 ст. ложка
  • яйця 3 шт.
  • панірувальні сухарі 1 стакан
  • рослинна олія 0,5 л.

Спосіб приготування:

  • Кріп дрібно порубаєте, додайте продавлений через прес часник і масло.
    Перемішайте. Сформуйте з масла ковбаску, загорніть його в харчову плівку і
    покладіть в морозилку.
  • Фарш пропустіть через м’ясорубку. Посоліть, приправте перцем, перемішайте. Розділіть
    фарш на 10 частин. Порцію фаршу розпластайте в коржик. Щоб фарш не лип до
    рук, змочуйте їх водою. У центр коржі покладіть шматочок мерзлого
    часникового масла з кропом. Закрийте масло фаршем. Оформіть овальну котлету.
  • Яйця розбийте в миску, збийте віночком до однорідності. Насипте в різні тарілки
    борошно і панірувальні сухарі. Рослинна олія розжаримо в невеликому ковшике
    або каструлі з товстим дном.
  • Обваляйте котлету в борошні. Занурте в яйце, потім в сухарі, знову в яйце і сухарі. Повинна
    утворитися товста кірка панірування. Обсмажуйте котлету у фритюрі до
    коричневого кольору. В процесі обсмажування переверніть.
  • Обсмажені котлети по-київськи складіть на деко і доведіть до готовності в духовці протягом 15 хвилин. Температура – 180°С.
  • Порада: Замість масла всередину котлети можна покласти обсмажені гриби, сир твердий, сир. Страва вже не буде називатися «Котлета по-київськи», але смак стане не гірше.

Котлети з курячого фаршу готується дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua