Аскорбіл глюкозид у косметиці та його користь для шкіри

Аскорбіл глюкозид у косметиці та його користь для шкіри

Ascorbyl Glucoside або аскорбіл глюкозид – це одна з форм вітаміну С. Здається про цей вітамін відомо все, але тут було! Наприклад, щоб він справді працював у косметиці, треба попрацювати. Зараз дізнаємось як.

Чим аскорбінка корисна для дерми

Аскорбіл глюкозид у косметиці та його користь для шкіри

Фото автора Alina Blumberg: Pexels

Давай, зупинимося на найголовнішому: вона працює як антиоксидант. Це чудова властивість деяких речовин виводити з організму вільні радикали, омолоджуючи шкіру. В організмі постійно відбуваються біохімічні реакції.

Майже всі вони пов'язані з киснем і залишають після окислення відходи: 5% – це вільні радикали. Вільними вони називаються тому, що втратили один електрон і готові приєднати себе все, що попало.

Де взяти зайвий електрон. Та там, де їх забагато.

Є речовини, молекули яких виконують корисні функції: нейтралізують віруси, бактерії, атипові клітини, зливаючись з ними, синтезують ферменти, гормони.

Але на всіх корисної роботи не вистачає, і залишаються без уваги ці самі вільні радикали. Вони чіпляються до будь-якої клітини, намагаючись відібрати в неї заповітний електрон, окислюють, тобто вбивають нормальну клітину.

У шкірі першими страждають від такої атаки волокна сполучної тканини та ліпіди. І тут на допомогу приходить супермен-вітамін С. Аскорбінка має неспарений електрон, який вона готова віддати вільному радикалу.

При цьому аскорбінка, рятуючи колаген, еластин та ліпіди від руйнування, виводить вільний радикал із організму. Шкіра зберігає свої властивості, природна манія – цілісність.

Є й інші вільні радикали, які не продукти обміну речовин. Вони формуються під дією ультрафіолету, наприклад, або інших негативних факторів зовнішнього середовища. Але вітамін С захищає і від них, притягуючи до себе та виводячи назовні.

Крім того, аскорбінова кислота:

  • регенерує дерму за рахунок активації синтезу ендоколагену;
  • вирівнює тон шкіри, пригнічуючи фермент тирозиназу, яка бере участь у виробленні меланіну;
  • демонструє протизапальні властивості, блокуючи активацію цитокінів;
  • мінімізує ризик розвитку акне, пригнічуючи розмноження бактерій P. acnes;
  • у максимальних концентраціях відлущує рогові нашарування та вирівнює рельєф дерми, тобто замінює пілінг.

Аскорбіл глюкозид у косметиці та його користь для шкіри

Вітамін С у косметиці

Аскорбінці приписують ще кілька властивостей. Але це не підтверджено ніким:

  • вітамін підвищує пружність шкіри;
  • зміцнює судинну стінку.

Обидві властивості намагаються пояснити активацією ендоколагену. Але це приблизно так само, як і прийом Парацетамолу при високій температурі. Адже він збиває температуру? Безперечно. Але якщо приймати його при температурі 36,6 – жодного зниження не фіксується.

Норма залишається нормою. При цьому твердження про те, що Парацетамол – жарознижувальне – правда.

Який тип шкіри любить вітамін С

Усе. Виключаючи чутливу. Точніше, це вона його не приймає. Все та ж горезвісна індивідуальна непереносимість. Тому перед першим застосуванням засобів з вітаміном С краще провести алергопробу: краплю кошти на зап'ясті, і оцінка результату через чверть години.

Форми вітаміну С

Їх дуже багато. Найчастіше синтезують сироватки з вітаміном С. Справа в тому, що створити на базі вітаміну С стабільний доглядовий продукт – справа не проста. Вітамін швидко окислюється на повітрі і не просто втрачає своїх властивостей, а починає працювати навпаки.

Він замість захисту ушкоджує клітини. Приручити аскорбінку найлегше у складі сироваток. Вони мають вузьку спрямованість і в них є мінімум активних складових, але всі – у високій концентрації.

Ми будемо говорити про аскорбіл глюкозиду (Ascorbyl Glucoside). Це аскорбінка із глюкозою. Достатньо стабільне з'єднання, що зберігає свої властивості тривалий час. При цьому всі основні якості вітаміну С притаманні цій речовині. Але є нюанси.

Нестабільність вітаміну зрозуміла: він віддає, то немає свій вільний електрон. Але якщо аскорбінка стабілізована глюкозою, то вона:

  • освітлює пігментні плями;
  • дезактивує меланін;
  • освіжає тьмяну дерму;
  • попереджає раннє в'янення шкіри;
  • надає гладкість епідермісу.

Це основні властивості аскорбілу глюкозиду. Тобто він як двоголовий орел: і основний і додатковий компонент у косметиці. Здатний активно діяти самостійно та допомагати іншим складникам доглядових засобів виконувати свої функції якісніше.

Характеристики

Аскорбіл глюкозид отримують з вітаміну та крохмалю. Поєднання речовини з глюкозою гарантує поступове вивільнення аскорбінки та поглинання її епідермісом у присутності ферменту з α-глюкозидази шкіри.

Продукт зберігає всі властивості L-аскорбінової кислоти, демонструючи максимально глибоке проникнення, стабільність і як наслідок – ефективність. Ця форма вітаміну С стабільна при рН 65-75. Крім того, продукт, похідний аскорбінової кислоти, допомагає дезактивувати меланін.

Переваги і недоліки

Як у будь-якого косметичного (і не тільки!) Засобу, у аскорбіл глюкозиду є свої плюси та мінуси. До переваг можна віднести:

  • більш ніжний вплив на шкіру, ніж при контакті з L-аскорбіновою кислотою;
  • стабільність у порівнянні зі звичайною аскорбіновою кислотою;
  • більш широкий діапазон рН, що сприятливо для шкіри;
  • роботу на глибині шарів через простоту проникнення;
  • коригування пігментних плям.

Серед недоліків привертає увагу лише ризик подразнення дерми при передозуванні.

Протипоказання та показання

Оскільки вітамін С – активний початок багатьох косметичних продуктів, він має свої показання до застосування. Їх не так багато, але всі вони істотні:

  • попередження перших ознак старіння за рахунок забезпечення нормального харчування та киснепостачання дерми;
  • вирівнювання поверхні та тони шкіри;
  • захист від сонячних променів;
  • гіперпігментація;
  • купероз, розацеа – зміцнення судинних стін;
  • акне – усунення запалення.

Аскорбіл глюкозид у косметиці та його користь для шкіри

Giphy

Що стосується протипоказань – індивідуальна непереносимість та загострення соматичних патологій, порушення цілісності дерми.

Де міститься

Зустріти аскорбіл глюкозид можна, крім сироваток, у тому числі -ампульних, в антивікових та освітлювальних засобах для обличчя, шиї, періорбітальної та періоральної області, кремах для рук, масках, лосьйонах, тоніках, сухому порошку для розведення.

Потрібно розуміти, що не з усіма засобами вітамін С поєднується без проблем. Наприклад, він зовсім не товаришує з відлущувачами та з антивіковими засобами: ензимною пудрою, пілінгом, скрабами, кислотними тонерами, ретиноїдами, ніацинамідом, пептидами міді, бензол пероксидом.

Їх треба розводити за часом нанесення на шкіру. Наприклад, з ранку – сироватка з вітаміном С, а ввечері – будь-який із перерахованих засобів. А добре комбінуються сироватки з аскорбінкою з токоферолом та феруловою кислотою, які ще краще стабілізують вітамін.

Що підійде твоїй шкірі

Оскільки сироватки примхливі, потрібно знати, які з них з аскорбілом глюкозидидом підійдуть саме тобі:

  • концентрацію в 1-5% витримає будь-яка дерма, у тому числі – чутлива за першого знайомства з вітаміном;
  • засоби з концентрацією до 15% універсальні всім типів шкіри;
  • доглядові препарати з 20% концентрацією аскорбінки працюють як пілінги і можуть стати в нагоді для будь-якої дерми, крім чутливої.

Аскорбіл глюкозид використовують у тій концентрації, яка здатна забезпечити запланований ефект:

  • для антиоксидантного захисту – крем або сироватка 3-5%;
  • для вирівнювання тону – сироватка до 15%;
  • для гладкості епідермісу та депігментації – сироватка до 30%.

Застосовують догляд уранці та ввечері, але є низка особливостей. З ранку аскорбіл глюкозид захищатиме шкіру від сонця. Але! По-перше, він сам руйнується від ультрафіолету, тому його треба прикривати ще й SPF-фактором, а по-друге, потрібна експозиція, щоб почати діяти.

Речовина важко проникає в дерму, тому, щоб спрацювати по-максимуму, йому перебувати на шкірі хоча б 8 годин. А ось увечері логічніше застосовувати засоби з аскорбілом глюкозидом у максимальній концентрації: пілінг, депігментація, вирівнювання тону.

Але в таких дозах підвищується сенсибілізація шкіри, тому захист від ультрафіолету зранку необхідний.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua