Для чого застосовують метилізотіазолінон у косметиці та його шкоду

Для чого застосовують метилізотіазолінон у косметиці та його шкоду

Метилхлорізотіазолінон – це консервант, з яким ти зустрічаєшся у багатьох доглядових засобах та продуктах побутової хімії. Його призначення – блокування росту та розмноження будь-якої патогенної мікрофлори: грибків, дріжджів та бактерій.

У речовини є істотний недолік – сенсибілізація шкіри, тому його використовують у невисоких концентраціях і найчастіше у комбінації з метилізотіазоліноном. Останній близький родич метилхлорізотіазолінон та потенціює його корисні якості.

Характеристика

Для чого застосовують метилізотіазолінон у косметиці та його шкоду

Фото автора cottonbro: Pexels

Метилхлорізотіазолінон – це безбарвна рідина, добре розчинна у воді і, мабуть, найуніверсальніший з усіх відомих консервантів. У доглядовій косметиці використовується у зв'язці з метилізотіазоліноном у співвідношенні 3:1.

Речовина сумісна з усіма ПАР, протеїнами та емульгаторами, стійка до нагрівання, аж до 60С і працює в діапазоні рН від 2 до 9. Дезактивується сульфатами. Оскільки два консерванти: метилхлорізотіазолінон і метилізотіазолінон практично завжди комбінуються, то в косметичних засобах є певна плутанина в сенсі їх назв на етикетці.

Потрібно чітко розуміти, що, якщо ви читаєте написи: methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, MIT, Kathon CG, Kordek 50, Kordek 50C, Kordek MLX, Microcare MT, Neolone PE, Optiphen MIT, OriStar MIT, Евк MT , як правило, йде про дві речовини відразу, їх поєднання.

Сам метилхлорізотіазолінон – продукт, отриманий синтетичним шляхом у лабораторіях Європи сімдесятих років минулого сторіччя. Як і метилізотіазолінон, він є найпотужнішим біоцидом і виходить із попередників ізотіазолінонів.

Самі ізотіазоліни – сильні синтетичні консерванти з біоцидними властивостями, ефективні проти всіх видів бактерій, дріжджів, грибів та цвілі, а й найпотужніші алергени, токсичні для імунних клітин.

Описані випадки фотостресового алергічного контактного дерматиту, тобто загострення проблем шкіри після перебування на сонці з використанням косметики, що містить ізотіазолінони.

Майже відразу метилхлорізотіазолінон стали використовувати в Штатах для виробництва косметики. Рекомендації ЄС наказували застосовувати концентрацію речовини 0,003% або 30 проміле (ppm). Однак алергенність продукту змусила зменшити її вдвічі, а потім мінімізувати до 7,5 проміле.

Але і в цьому випадку буквально посипалися претензії на алергічні компоненти. Виявилося, лабораторно доведеним, що і окремо, і в комбінації один з одним метилхлорізотіазолінон і метилізотіазолінон викликають сильну алергію.

Для чого застосовують метилізотіазолінон у косметиці та його шкоду

Що зробити, щоб зупинити старіння замолоду

Більше того, обидва консерванти мають і нейротоксичну дію, оскільки звільняють цинк із клітин, який провокує загибель нейронів через активацію ферментів та утворення вільних радикалів з пошкодженням ДНК та АТФ клітини.

Але до косметики це відношення не має, оскільки нейротоксична шкода від консервантів можлива лише за 12 проміле і вище. Незважаючи на це, багато країн не дозволяють на рівні місцевого законодавства використовувати метилхлорізотіазолінон як єдиний інгредієнт.

Він повинен поєднуватися з метилізотіазоліноном і допускається до застосування тільки в засобах, що змиваються в концентрації 15 проміле. Це можуть бути шампуні або кондиціонери для волосся, бальзами та інші доглядові продукти.

Чому обов'язкова комбінація

Закономірне питання. Якщо обидва консерванти такі гарні і не купірують повністю ризик алергії у поєднанні один з одним, чому їх поєднують? Саме тому, що комбінація дозволяє працювати консервантам на низькому рівні.

Обидва компоненти розчиняються у воді і в тандемі не можуть подолати природну мантію дерми, а значить і кумулюватися в ній. Вони працюють на поверхні епідермісу і в засобах, що змиваються, стають практично невинними, як немовля.

Вони легко біорозкладаються, що екологічно цінне. Поєднання мінімально низького рівня застосування, високої біорозкладності та нульової кумуляції в ліпідах шкіри роблять їх екологічно незамінним варіантом використання.

До речі, разом із нейротоксичністю була протестована їхня канцерогенність. Вона відсутня. Єдиною Ахіллесовою п'ятою залишається сенсибілізація дерми у високих концентраціях речовин.

Це трагічна ситуація, оскільки у всіх інших відносинах – це справді ідеальна система консервації. Звичайно, відмахнутися від алергії не можна, але потрібно дотримуватись умов використання комбінації консервантів і не боятися того, що косметика зіпсується.

Робота у косметиці

Тандем консервантів активний щодо найширшого діапазону патогенної мікрофлори і істотно продовжує термін придатності косметики. Це поєднання – запатентована формула Kathon CG – використовується у багатьох косметичних продуктах як заміна парабенів.

Особливо добре консервант в доглядовій косметиці для волосся, що змивається. Нейротоксичність, що приписується речовині, грає на волосистій частині шкіри голови особливу роль. Вивільнення цинку із клітин при нанесенні на шкіру коригує роботу сальних залоз.

Таким ефектом не має більше жодного з відомих консервантів.

Кому не рекомендовано

Очевидно, що всім, у кого шкіра схильна до подразнення або сенсибілізована, потрібно відмовитися від засобів із метилхлорізотіазоліноном. Індивідуальна непереносимість компонента теж табу для застосування.

Так, і решті перед першим використанням продуктів з консервантом варто провести алергопробу: краплю кошти на зап'ястя і оцінка реакції дерми через чверть години. Відсутність почервоніння або сверблячки – дозвіл на використання.

Невеликий проміжок часу оцінки результату пояснюється високої алергенністю речовини. Взагалі, сенсибілізація шкіри багато в чому обумовлена кількістю консерванта, що застосовується, і способу його використання.

Протипоказаний компонент для догляду за шкірою в області очей, а також потрібна обережність при використанні шампунів і кондиціонерів для волосся, щоб речовина не потрапила на слизову оболонку очей.

Де зустрічається

Сьогодні ти зможеш зустріти метилхлорізотіазолінон у багатьох доглядових засобах та в декоративній косметиці:

  • шампуні для всіх типів волосся, у тому числі дитячі;
  • фарба для пасм;
  • крем проти ультрафіолету для обличчя та локонів;
  • антисептичні вологі серветки;
  • підведення та олівець для очей;
  • рум'яна, пудра;
  • засоби для демакіяжу;
  • лак для нігтьових пластин;
  • восковий депілятор;
  • мило, зокрема – дитяче.

Ти зіткнешся з метилхлорізотіазоліноном і в побуті, чистячих, миючих, фарбуючих засобах:

  • фарби;
  • клей;
  • господарське мило;
  • засіб для посудомийної машини;
  • відбілювач і засоб для виведення плям;
  • кондиціонер для білизни;
  • склоочисник;
  • пральний порошок та гель.

Консервант рекомендований до застосування тільки в продуктах, що змиваються: очищаючі засоби для шкіри обличчя, гелі для душу, шампуні. Цей компонент присутній і в засобах інтимної гігієни, у складі ополіскувачів для ротової порожнини, оскільки і вони відносяться до категорії змиваються гігієнічних засобів.

Іноді метилхлорізотіазолінон у сонцезахисних засобах використовують у комбінації з октиноксатом або авобензоном, що збільшує сонцезахисні властивості продуктів. Концентрація метилхлорізотіазолінону в косметиці зазвичай не перевищує 0,01% або 15 проміле.

Підсумовуючи, хочеться ще раз наголосити, що безпека метилхлорізотіазолінону залежить виключно від дотримання його допустимої концентрації в косметичних засобах. Це важливо розуміти, оскільки альтернативи консерванту за потужністю та надійністю сьогодні немає.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua