Ефірна олія неролі та її властивості для шкіри та в ароматерапії

Ефірна олія неролі та її властивості для шкіри та в ароматерапії

Одне з дивовижних властивостей і дорогих ефірних олій – неролі. Це суміш квіткових та цитрусових ароматів із лікувальними властивостями для шкіри, волосся та всього організму.

Продовжуй читати статтю, щоб ознайомитися докладно з цією олією та її корисними властивостями.

Що являє собою олію неролі

Ефірна олія неролі та її властивості для шкіри та в ароматерапії

Фото автора Daria Shevtsova: Pexels

Ефірна олія неролі – продукт, який видобувається з дерева гіркого апельсина, відомого в науці як Citrus Aurantium.

Загалом із цього дерева отримують не менше трьох видів ефірів. Саме масло неролі видобувається шляхом парової дистиляції з невеликих білих квіток дерева.

Щоб забезпечити виробництво продукту найвищої якості, квіти збирають вручну, щоб їх не пошкодити.

Хоча дерево родом з Африки та Азії, у наші дні його також вирощують у Каліфорнії та Флориді.

У минулі часи масло використовувалося для боротьби з чумою та лікування лихоманки. У Стародавньому Єгипті його використовували жінки для емоційного та духовного благополуччя.

У наші дні він використовується у парфумерній промисловості через спокусливий аромат, а також іноді додається до косметичних товарів.

Склад та властивості

Відповідно до наукового аналізу, до основних компонентів ефірної олії неролі відносяться: ліналоол, ліналілацетат, неролідол, лимонен.

Олія має широкий спектр переваг для здоров'я завдяки цілому ряду лікувальних властивостей, включаючи антисептичні, протизапальні, антибактеріальні та спазмолітичні.

Це також природний антидепресант із вітрогонними та седативними властивостями.

Переваги олії неролі

У натурального продукту багато переваг, включаючи його здатність знеболювати, знімати стрес, стабілізувати тиск.

Давай подивимося, які переваги є у цієї ефірної олії:

  • Чинить протимікробну дію

Дослідження показали, що масло є потужним протигрибковим продуктом, а також відомо про його антибактеріальну здатність.

Якщо у тебе є невелика рана, що вимагає уваги, нанеси масло на уражену ділянку, щоб прискорити загоєння та запобігти поширенню бактерій.

Ефірна олія неролі та її властивості для шкіри та в ароматерапії

Олія неролі

  • Знімає біль при артриті

Коли справа доходить до болю в м'язах та суглобах, ефір швидко зменшує дискомфорт та запалення.

Щоб усунути біль у суглобах, ти можеш розбавити масло неролі будь-яким маслом-носієм і масажними рухами нанести його на уражене місце.

  • Допомагає при стресових ситуаціях

Стрес чи панічні атаки є серйозною проблемою, і до цього не можна ставитись легковажно. Звичайно, існує багато ліків та методів лікування, але ліки викликають звикання.

Отже, вибір натурального продукту – непогана ідея, оскільки олія не викликає звикання. Воно має заспокійливу дію, і ти можеш лікувати психологічні проблеми, просто регулярно вдихаючи масло неролі.

  • Усуває головний біль

Ефірна олія не тільки полегшує м'язовий біль, але й може бути ефективним методом лікування частих головних болів та мігрені.

Замість того, щоб вдаватися до аптечних знеболювальних, спробуй втирати кілька крапель олії неролі у віскі щоразу, коли починає боліти голова. Завдяки цій властивості воно дуже популярне в ароматерапії.

  • Покращує шкіру

Ефірне масло неролі – дороге для догляду за шкірою, але завдяки своїм антимікробним властивостям продукт допомагає лікувати прищі та екзему.

Він також регенерує клітини шкіри та покращує її еластичність, щоб виглядати молодше та свіжіше.

Масло неролі вважається чудовим варіантом для всіх типів шкіри, тому, якщо ти можеш собі дозволити покупку цього засобу, обов'язково подумай про додавання його до свого режиму щоденного догляду за шкірою.

Як застосовувати масло

Перед нанесенням ефіру на шкіру потрібно вмитися теплою водою, потім нанести олію ватним диском. Але переконайся, що не застосовуєш продукт у нерозбавленому вигляді.

Спочатку змішай його з відповідним маслом-носієм, наприклад, аргановим, кокосовим або маслом жожоба.

Є багато варіантів застосування такого засобу, ось найбільш поширені:

  • Вдихання

Це може бути як пряме вдихання, і з допомогою розпилювача. Подібний спосіб допоможе впоратися зі стресом та тривогою або високим кров'яним тиском.

  • Масаж

У поєднанні з маслом-носієм неролі є дієвим засобом від болю в м'язах та суглобах, а також від головного болю. Просто втирайте продукт при необхідності в потрібні ділянки.

  • Для лікування прищів

Використовуй олію точково там, де є прищі чи запалення. Не наноси нерозбавлений продукт на обличчя, тільки на окремі проблемні ділянки.

  • Дезодорант

Чому б не використовувати засіб як дезодорант? Адже воно не містить хімічних речовин, які можуть вступати в реакцію або викликати подразнення шкіри.

Просто змішай трохи олії з краплею лимонного соку і використовуй замість звичного дезодоранту.

Продукт ідеально поєднується з іланг-ілангом, лавандою, розмарином, геранню та сандалом. Тому сміливо розбавляй його будь-яким із запропонованих масел, щоб посилити дію.

Олія для волосся та шкіри голови

Ефірна олія неролі підходить і для твого волосся. Ти можеш додати його в повсякденний догляд, щоб волосся виглядало більш здоровим і привабливим.

Спробуй додати кілька крапель у звичайний шампунь чи кондиціонер для постійного використання. Також можливе додавання даного продукту до домашніх або покупних масок для волосся.

Олія неролі має протимікробні властивості через присутність гераніолу, камфолу та ліналоолу. Це робить його добрим природним засобом від вошей та лупи.

Також додавання масла неролі до звичайного (базового) масла для волосся може дати бажаний результат всього за кілька тижнів: локони знову набудуть сили, густоти і блиску.

Крім цього, засіб допоможе знищити бактерії та грибки, які розмножуються на шкірі голови та позбавить від шкірного жиру та відмерлих клітин, які накопичуються за день.

З чим поєднувати засіб

Як і більшість ефірних масел, неролі дає найкращий результат у поєднанні з ще одним або двома оліями.

Ти побачиш гарний результат, якщо поєднуватимеш його з квітковими оліями: ромашка, жасмин, герань, мускатна шавлія, лаванда.

Він також сумісний з іншими оліями цитрусових: наприклад, з олією лимона, апельсина, мандарину та грейпфруту.

Але не забувай про запобіжні заходи: навіть після розведення базовою олією, шампунем або кремом немає гарантії, що у тебе не виникне роздратування.

Тому краще заздалегідь провести реакцію на окремій ділянці шкіри, щоб переконатися, що ти не маєш алергії на продукт.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua