Як застосовувати ефірну олію полину гіркого та лимонного та його користь

Як застосовувати ефірну олію полину гіркого та лимонного та його користь

Ефірні олії, хоч і корисні в ароматерапії та побутових потребах, але використовувати їх потрібно з обережністю. Це стосується олії полину: такий продукт вкрай токсичний, у домашніх умовах застосовувати його небезпечно.

У жодному разі не можна брати це масло для косметичних потреб та для внутрішнього застосування.

Продовжуй читати статтю, щоб ознайомитися з можливістю використання олії і дізнатися про її користь.

Користь олії полину

Як застосовувати ефірну олію полину гіркого та лимонного та його користь

Фото Testeur de CBD on Unsplash

Ефірна олія полину витягується шляхом парової дистиляції з листя, гілок та квітучих верхівок. Готовий продукт в основному складається з альфа-туйону, бета-туйону, мирцену, сабінену, транс-сабінолу тощо.

Саме через туйони масло і виходить токсичним, але існує лимонний полин, який вважається м'якшим. І навіть її потрібно використовувати у мінімальних кількостях.

Саме собою полинне масло рідко зустрічається в магазинах, хоча і вирощується ця рослина по всій землі.

Ефір має терапевтичну користь завдяки наявності абсинтину, органічних кислот та смол. Ці сполуки також надають полину гіркого смаку.

Історично рослина використовувалася для лікування різних захворювань, включаючи проблеми із травленням, лихоманку, диспепсію та хвороби печінки.

Ось деякі лікувальні властивості ефірної олії полину:

  • Поліпшення роботи травної системи

Полин традиційно використовувалася для лікування багатьох проблем, пов'язаних із травленням та ШКТ.

Вона застосовується для полегшення розладу шлунка, і загального поліпшення травлення. Однак самостійно приймати ефірну олію внутрішньо для лікування не рекомендується.

  • Боротьба з паразитами

Є свідчення того, що полин здатний знищувати деяких паразитів, у тому числі гостриків та круглих хробаків.

  • Зняття м'язових болів

Це масло іноді використовують для зняття напруги та спазмів у м'язах. Його протизапальний ефект полегшує біль, пов'язаний із проблемами у суглобах.

Але тобі слід знати, що продукт здатний впливати на нервову систему і викликати нудоту, тому використання олії з будь-якою метою має бути виключно за погодженням з лікарем.

Характеристики та особливості олії

Масло на вигляд не повинно мати відтінку, це прозора рідина, легка і неймовірно текуча.

Гіркий аромат у натурального продукту завжди виражений дуже інтенсивно. У ньому можна дізнатися знайомі пряні нотки.

Різновид полину звичайного теж у своєму ароматі має гіркоту, але є і спокійні кедрові відтінки.

З полину лимонного виходить приємна олія, з ароматом фруктів. Завдяки солодким нотам цей різновид рослини зачаровує, викликає приємні емоції.

Ефірне масло поєднується з маслами жасмину, лаванди та апельсина. Але треба розуміти, що полин переб'є будь-який аромат, навіть найстійкішої та інтенсивної олії.

Застосування у побуті

На відміну від лікувальних цілей та використання у косметології, для побутових потреб продукт добре підходить.

По-перше, його можна використовувати як інсектицид, тобто труїти за його допомогою в будинку комах. Також полин звичайний підходить для створення ароматизаторів, які не потрібно наносити на шкіру.

Полинове масло перевершує за стійкістю будь-які інші ефіри, тому використовувати його потрібно в невеликих кількостях.

Застосування у терапевтичних цілях

Як би не був токсичний продукт, у нього все ж таки є лікувальні властивості, завдяки яким олія нерідко знаходить застосування в нетрадиційній медицині.

Так, за допомогою продукту можна покращити роботу органів шлунково-кишкового тракту. При застудних захворюваннях олія має антимікробну дію.

При головних і суглобових болях ефір теж корисний, оскільки здатний надавати знеболюючий ефект, проте наносити його в чистому вигляді на шкіру не можна.

Також є інформація про користь олії при порушеннях сну і депресії, однак, ароматерапія, що самостійно проводиться, цим ефіром швидше погіршить ситуацію.

Допомогти в лікуванні серцевих захворювань може масло полину таврійського. Воно нормалізує ЧСС та зменшує задишку. Також його використовують при ревматизмі як засіб для масажу.

Але якщо ти хочеш спробувати продукт для лікування або оздоровлення організму, то, перш ніж ухвалити рішення, зверніться за консультацією до лікаря, щоб не зашкодити своєму організму.

Користь та застосування олії полину лимонного

Це єдиний полинний ефір без туйону, тому вважається практично безпечним продуктом для терапевтичних цілей.

Так, його можна використовувати для розтирання або масажу, для знеболювальних компресів та прийняття ванн.

Ось які проблеми та хвороби ти можеш лікувати за допомогою олії полину лимонного:

  • Головні, суглобові та м'язові болі;
  • Застуда та грип;
  • Виразки;
  • Порушення роботи ШКТ;
  • Інтоксикація;
  • Глисти і т.д.

Для створення компресів або аплікацій достатньо розвести кілька крапель олії у воді, після чого змочити цим розчином марлю або бинт і прикласти до хворого місця.

Можливо, ти оціниш лікувальні ванни з цим ефіром: розведи 10 крапель олії у ванні з теплою водою і перебувай там близько п'ятнадцяти хвилин.

Для кращого ефекту додай кілька крапель лаванди, щоб повністю розслабитися або морську сіль.

Але не забувай, що навіть такий різновид масла може викликати нервовий розлад або біль голови, особливо при тривалому застосуванні продукту.

Запобіжні заходи

Тобі слід знати, що полинове масло є отрутою через наявність у ньому нейротоксинів у великій кількості. Самостійно використовувати продукт вкрай небажано, а якщо й застосовувати, то недовго.

Великі дози викликають нервові розлади, судоми і навіть смерть. Тривале вживання може призвести до незворотного пошкодження мозку та нервової системи.

Полин має наркотичну дію і викликає сильну залежність.

У період вагітності, як і годування груддю, застосовувати цю олію навіть для побутових потреб не рекомендується.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua