Користь та шкода каприлив гліколю в косметиці

Користь та шкода каприлив гліколю в косметиці

Каприліл гліколь – чисто синтетична сполука з класу спиртів, що використовується в косметиці як розчинник, консервант та продукт, здатний потенціювати інші консерванти – сусідів за косметичним засобом. За це і цінується у косметичній промисловості.

Що це за речовина каприл гліколь

Користь та шкода каприлив гліколю в косметиці

Фото автора Anna Tarazevich: Pexels

Caprylyl glycol – безбарвна рідина з ледь помітним запахом. Належить речовина до класу спиртів-гліколей. Джерелом продукту є кокоси. Його висока розчинність дає можливість при поєднанні з водою, гліцерином або олією утворювати гомогенний склад.

За рахунок цього косметичні продукти, до складу яких входить каприліл гліколь, набувають м'якості та приємного зовнішнього вигляду. Тактильні властивості доглядових засобів з каприлілом вище за всякі похвали, плюс до всього – речовина продовжує термін їх придатності.

Властивості

Каприліл гліколь має здатність утримувати вологу в шкірі, тому додатково грає роль зволожувача. Сам собою неактивний компонент у сенсі насичення клітин водою, він у поєднанні з будь-яким зволожувачем перетворюється.

Каприліл активує синтез ендогенної гіалуронової кислоти у шкірі. Не один, йому не вистачає для цього сил. Але в поєднанні з іншими компонентами-зволожувачами діє дуже активно, потенціюючи їх.

Гіалуронова кислота, у свою чергу, стимулює вироблення нового ендоколагену в дермі, впорядковує брили старого колагену, надаючи йому здатність до зміцнення каркасу дерми. Без каприлілу інші зволожувачі не займаються такими «дрібницями».

А насправді ж відпрацьований, старий колаген інактивується за рахунок того, що змінює свою просторову орієнтацію. Працездатним його робить саме каприл гліколь, який, утримуючи вологу, допомагає колагену реставруватися, розправивши свої завитки.

Крім цього, Caprylyl glycol – чудовий стабілізатор. Він змішується з активними інгредієнтами і, утримуючи вологу, надає будь-якому косметичному доглядовому продукту однорідність і ніжну консистенцію.

Плюс – креми та шампуні не засихають, каприліл блокує ріст патогенної бактеріальної флори, дає можливість косметиці довго зберігати свіжість та чисто зовнішню привабливість.

Користь та шкода каприлив гліколю в косметиці

Консерванти у косметиці

Caprylyl glycol посилює дію сусідніх консервантів та антисептиків: спиртів, фіноксіетанолу та гліколів. Все це продовжує термін придатності готових доглядових засобів, які зберігають у темному сухому місці за кімнатної температури протягом 2-х років.

Користь та шкода каприлив гліколю

Каприліл гліколь за своїм складом та властивостями імітує себум (шкірне сало):

  • зволожує дерму, формуючи на поверхні епідермісу найтоншу вологоутримуючу плівку. Вона перешкоджає випаровуванню вологи, оберігає від зневоднення та передчасного в'янення, захищає від зовнішньої агресії. Не секрет, що природна мантія шкіри складається з води і ліпідів, так от, капірліл гліколь не дає їй пошкоджуватися, закриваючи з'являються «проріхи» собою, як цеглинками;
  • каприліл працює як антисептик на поверхні епідермісу, попереджаючи розвиток запалення, вугрової висипки, запаху поту;
  • речовина – відмінний кондиціонер для шкіри та волосся;
  • спирт із класу гліколей надає волоссю додатковий об'єм, пом'якшуючи його.

Щодо небезпеки або потенційної шкоди від компонента, то каприліл вважається практично безпечним, нетоксичним, тому його включають навіть до складу доглядових засобів дитячої косметики та рекомендують при необхідності вагітним жінкам.

У ЄС оцінили шкідливість каприлілу гліколю за десятибальною шкалою таким чином:

  • токсичність, алергічність та канцерогенність – нульова;
  • протипоказань – ні;
  • загальний рівень небезпеки – одиниця, оскільки індивідуальну непереносимість ніхто не скасовував.

У зв'язку з індивідуальною реакції шкіри, яка можлива і зі знаком мінус, перед першим використанням засобів з каприліл гліколем проводять алерготест: на зап'ясті наносять краплю передбачуваного до використання продукту і через півгодини оцінюють реакцію шкіри на нього.

Відсутність будь-яких негативних проявів – дозвіл на застосування продукту. За будь-якої, нехай навіть найменшої реакції дерми, від продукту краще відмовитися. Знайшовши аналоговий засіб.

Взагалі, будь-який гліколь загострює перебіг дерматозів: псоріаз, дерматити, акне. Крім того, спирти з цього класу подразнюють чутливу дерму.

Де зустрічається речовина

Caprylyl glycol у косметиці займає місце парабенів. І це добре, оскільки про токсичність парабенів сьогодні не знає лише лінивий. Саме вони – одні з найсильніших сенсибілізаторів дерми.

Каприліл гліколь включають до складу декоративної косметики. Це – тональники, туші, блиск для губ, креми та сироватки для щоденного догляду за дермою, косметичні продукти для повік та області навколо очей.

Крім того, речовину можна зустріти у складі зволожуючих та антивікових кремів, очищаючих засобів та тоніків, міцелярної води, косметики для волосся, миючих продуктах. Каприліл є в лосьйонах для тіла та дитячій косметиці.

Навіть у пінках для купання малюків присутній цей продукт. Включають його до складу дезодорантів. Причому це стосується не лише Росії, а й інших країн, відомих косметичних брендів, оскільки Caprylyl glycol дозволено використовувати у всіх країнах.

Є один нюанс, що речовина не відповідає стандарту Cosmos. Але це означає лише одне, продукти з каприлілом гліколем у складі не можуть вважатися органічними, 100% натуральними. Це справедливо, чи не знаходиш?

Каприліл – чиста синтетика, причому досить активна, особливо за вдало підібраної косметичної композиції в доглядових засобах. Тому натуральною таку косметику назвати просто не можна. Або шукай альтернативу, або прислухайся до запропонованих правил.

Правила із застосування косметики

Насамперед, доглядові продукти з гліколями не можна використовувати, якщо порушена цілісність шкірного покриву або шкіра апріорі роздратована. Це ж спирт, сама розумієш, дискомфорту не уникнути.

Знайти альтернативу гліколі слід усім, хто точно знає про схильність своєї шкіри до алергії. Справа не тільки в індивідуальній непереносимості, будь-який тип дерми за певних обставин може демонструвати підвищену чутливість до догляду.

Це може бути спека або холод, концентрована солона вода під час купання, ультрафіолет та фонова радіація. Усього не вгадаєш.

Альтернатива каприл гліколю

Про те, що у складі косметики немає каприлілу гліколю, підкаже напис на упаковці продукту або сертифікат COSMOS. Приклади брендів, які відзначені такою честю – Patyka, Dr. Hauschka, Natura. Виробники біокосметики замінюють речовину гіпоалергенними консервантами та стабілізатори природного походження:

  • піролідонкарбонова кислота (Sodium PCA) – це амінокислота з овочів та крохмалю, яка має здатність зволожувати дерму та реставрувати травмовані пасма;
  • рослинний гліцерин (Glycerin) – аналог гліколевого спирту, що отримується з рослинних олій. Речовина здатна активувати вбирання доглядових засобів та перешкоджає зневодненню шкіри та волосся;
  • гліцин(glycine) – білок бобових паростків, який отримують у процесі синтезу із цієї сировини. Він збагачений природою вітаміном Е та тонізує дерму.

Отже, що у нас у сухому залишку? Caprylyl glycol покращує консистенцію розчинів, лініментів, рідких препаратів, збільшуючи термін їх придатності. При цьому речовина не загрожує здоров'ю людини, але здатна спровокувати подразнення шкіри. Тому чутливій дермі та при індивідуальній непереносимості засобу потрібно шукати альтернативу каприлілу.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua