Що таке Sodium PCA у косметиці і чим вона корисна для шкіри

Що таке Sodium PCA у косметиці і чим вона корисна для шкіри

Sodium PCA або натрієва сіль піролідонкарбонової кислоти – компонент натурального зволожуючого фактора шкіри та секрету потових залоз. Речовина входить до складу амінокислоти пролін і частково має її властивості. Синонімів багато: піроглутамат натрію, Натрій L-піроглутамат, Натрій УПС, натрієва сіль 2-піролідон-5-карбонової кислоти, натрію піролідонкарбоксилат, sodium salt of pyroglutamic acid, sodiuml-pyroglutamate.

Чому акцентуємо на цьому увагу? Усі вони можуть бути присутніми на етикетці доглядових засобів, у складі яких є речовина.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Що це таке

Що таке Sodium PCA у косметиці і чим вона корисна для шкіри

Фото автора Ann Nekr: Pexels

Sodium PCA – прозора рідина: в'язка, яка не має ні кольору, ні запаху. Розчинна у всьому, крім олій: у воді, гліцерині, спиртах. У косметиці речовину використовують як емульгатор, вона має рН від 6,8 до 7,4, стійка до перепадів температур, тобто може застосовуватися в доглядових засобах для шкіри та волосся будь-якого типу.

Несумісна натрієва сіль піролідонкарбонової кислоти з сильними окислювачами та мінеральними кислотами. Одержують продукт із овочів, крохмалю або цукру шляхом циклізації L-глутамінової кислоти.

Sodium PCA має рослинне походження. Має великий термін придатності – до 5 років – при правильному зберіганні: кімнатна температура та відсутність світла.

Оскільки Sodium PCA входить до складу Натурального зволожуючого фактора (NMF), його основною функцією вважається підтримка та відновлення оптимальної зволоженості у роговому шарі епідермісу.

Треба сказати, що цей зволожуючий фактор складається майже наполовину з амінокислот: пролін, що містить натрієву сіль піролідонкарбонової кислоти, одна з них. Відіграє роль навіть кількість метаболітів цієї кислоти в NMF, головним з яких є сіль глутамінової кислоти – піроглутамат натрію або Na-PCA.

Навіщо так детально говоримо про це? Так, щоб було зрозуміло, що Sodium PCA – унікальний емульгатор: він фізіологічний зволожуючий засіб для епідермісу. А що це означає? насамперед, відсутність алергії при контакті шкіри з речовиною, побічних ефектів та ускладнень у разі використання косметичних засобів із Sodium PCA. Але головне – швидкий ефект від застосування: у перші півгодини з моменту нанесення на шкіру.

Проте це справедливо лише у разі його рослинного походження. Якщо компонент синтезують, а роблять це сьогодні дуже часто, то він кардинально змінює свої корисні якості, оскільки в його складі з'являються нітрозаміни. Це канцерогени, ні більше, ні менше. Плюс до всього вони просто висушують шкіру, алергізують її, тобто зводять нанівець усі переваги природного Sodium PCA.

Щоб точно бути впевненою, що у складі догляду рослинна речовина, є тільки один варіант: органічна косметика перевіреного часом виробника з гарною, міцною репутацією.

Властивості

Натрієва сіль піролідонкарбонової кислоти у великій кількості є на шкірі дитини, чим частиною пояснюється її гладкість і ніжність. Але з віком кількість цієї речовини неухильно знижується, і у дорослих її залишається вже лише 50%, та й те, якщо йдеться про здорову шкіру нормального типу.

Що таке Sodium PCA у косметиці і чим вона корисна для шкіри

Інгредієнти, які варто уникати у косметиці

Виробники косметики вирішили виправити таке «непорозуміння», додаючи натрієву сіль піролідонкарбонової кислоти до доглядових продуктів. Ця речовина вважається прекрасним зволожувачем і рекомендується сухою, чутливою та дитячою шкірою, яка «хворіє» через зневоднення.

Суть дії солі – притягнення до себе вологи з навколишнього середовища та утримання її всередині дерми. За рахунок цього відбувається омолодження шкіри. Що стосується волосся, то Sodium PCA сприяє посиленню його зростання, надає м'якість і блиск локонам, покращує текстуру пошкоджених пасм.

Висока здатність утримувати вологу – відмінна риса Натрію-РСА. 50% розчину натрієвої солі піроглутатової кислоти може адсорбувати на собі на 50% більше вологи, ніж гліцерин, наприклад, вдвічі більше, ніж пропіленгліколь і в 6 разів – ніж сорбітол.

Скажи, якій шкірі дуже важливе таке зволоження? Ну, звичайно, віковий! Тому використовують Sodium PCA, насамперед, у косметиці лінійок анти-ейдж. А що стосується волосся, то це пошкоджені хімічною завивкою або фарбування локони. Так, волосся взагалі потребує такого зволожувача кожен день, оскільки праскою або феном ти користуєшся дуже часто, адже так?

Допомагають вирішити проблему зневоднення наступні властивості Sodium PCA:

  • входження компонента до складу Натурального зволожуючого фактора та його безпосередня присутність на шкірі;
  • потужна гігроскопічність;
  • здатність попереджати втрату вологи шкірою та волоссям;
  • висока стійкість до негативних факторів довкілля;
  • відновлення природної мантії дерми;
  • балансування водно-сольового обміну;
  • забезпечення зволоженням молодості шкірі та волоссю за рахунок активації синтезу власного колагену дерми;
  • підвищення еластичності та м'якості локонів;
  • кондиціювання шкіри та волосся, прискорення клітинного обміну речовин.

До речі, якщо ти раптом подумала, що для жирної чи комбінованої проблемної дерми натрієва сіль піроглутатової кислоти не підходить, це не так. У складі доглядових засобів для такого типу шкіри речовина демонструє властивості відлущувача, глибоко чистить пори, частково знімає запалення, матує та відбілює.

Де зустрічається

Якщо сказати просто – скрізь: у всіх засоби догляду за шкірою та волоссям: гелі, креми. лосьйони, шампуні, кондиціонери, засоби декоративної косметики, основи для них. Це можуть бути:

  • антивікові лінійки доглядових засобів;
  • зволожувачі для сухої та чутливої дерми;
  • маски для балансування водно-сольового обміну у шкірі;
  • сонцезахисні засоби та доглядові продукти після засмаги;
  • тональні креми;
  • помади;
  • доглядові бьюті-продукти для волосся.

Як бонус за увагу пропонуємо бонус: маска з глиною, рослинними екстрактами та натрієвою сіллю піроглутатової кислоти для жирної шкіри. Беруть за основу – білу косметичну глину (пара столових ложок) та стільки ж кукурудзяного крохмалю.

Глина відлущує, прибирає надлишки себуму, токсини, знімає запалення та підсушує шкіру. Каолін регенерує клітини, живить їх киснем, мінералами, активує синтез ендоколагену. Крохмаль – матує шкіру.

Додають у рівних частках екстракти:

  • кори верби для балансування синтезу шкірного сала, звуження пір, оновлення епідермісу, розгладжування дрібних зморшок;
  • шавлії та ромашки для зняття запалення та бактерицидного захисту;
  • бакучиола – освітлює та вирівнює тон шкіри, зволожує та активує мікроциркуляцію;
  • лимона – освітлює та дезінфікує.

До сметаноподібної консистенції розводять Sodium PCA.

За рахунок синергії маска дуже ефективна. Її наносять на обличчя лише на 15 хвилин, змивають теплою водою. Курс – до 15 процедур двічі на тиждень.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua