Sodium laureth sulfate coco betaine в косметиці для обличчя та шампуні

Sodium laureth sulfate coco betaine в косметиці для обличчя та шампуні

Бетаїн – емульгатор та стабілізатор, який одержують із цукрових буряків. У поєднанні зі здатністю добре зволожувати дерму він зайняв своє міцне місце в косметиці. Зазвичай, на етикетці ти бачиш напис Betaine. Це і є чудовий продукт.

Склад та властивості бетаїну

Sodium laureth sulfate coco betaine в косметиці для обличчя та шампуні

Фото автора Sarah Chai: Pexels

По суті, бетаїн – похідне холіну, тобто за своєю будовою нагадує вітаміни. Його, справді, вперше отримали із цукрових буряків, звідси й назву. Речовина бере участь в обмінних процесах, що безперервно відбуваються в організмі людини.

Він каталізатор ферментації, бродіння, транспортування поживних речовин. У косметиці його використовують із отримання однорідності продуктів: він допомагає поєднати несумісне. Наприклад, воду та олію. Крім цього, бетаїн робить піну у доглядах щільною та стійкою.

Betaine – прекрасний зволожувач, який перешкоджає випаровуванню вологи з дерми, попереджаючи зневоднення, та зберігає воду внутрішньоклітинно. Саме інтенсивність зволоження робить його речовиною вибору емульгування доглядових засобів.

Бетаїн не дає дермі висохнути, виключає почуття стягнутості, купує лущення та огрубіння дерми. Речовина пом'якшує шкіру, розлагоджує її, робить приємною на дотик, ніжною, регенерує, знімає свербіж. Це робить його незамінним після пілінгу або шліфування.

Ти знаєш, бетаїн не просто заспокоює роздратовану дерму, він захищає її від негативного впливу інших ПАР, що входять до складу доглядових засобів, мінімізує їхню агресивність. Для волосся бетаїн корисний властивостями, що кондиціонують.

Саме тому його часто можна зустріти у шампунях, бальзамах, кондиціонерах, а також сироватках для волосся. Компонент покращує зовнішній вигляд локонів, розгладжує стрижні та кінчики, надає їм міцності, шовковистості, реставрує структуру, ущільнюючи, але не обтяжуючи волосся, не створюючи ефект жирності.

Косметичний бетаїн легко розчиняється у воді, за концентрацією становить від 0,2% до 5% у складі косметичних продуктів:

  • шампуні – 3,5%;
  • очищаюча пінка – до 4%;
  • зволожуючий крем для обличчя та рук – до 3%;
  • зволожуюча маска для обличчя: до 5%;
  • піна для ванн – 4%.

Бетаїн – на 100% рослинний компонент із класу амінокислот. Його головні позитивні для шкіри та волосся якості:

Sodium laureth sulfate coco betaine в косметиці для обличчя та шампуні

Піноутворювачі та емульгатори в косметиці

  • зволожуюче: бетаїн – це осмопротектор, він балансує електроліти у клітині та міжклітинній речовині, посилюючи поглинання молекул води та зміцнюючи оболонку клітин, утримуючи вологу, блокуючи її просочування крізь клітинні мембрани. Через такі властивості бетаїн вважається одним з найкращих і найефективніших зволожувачів у косметиці;
  • покращує блиск локонів: речовина зміцнює кератинові лусочки волосся, надає волоссю гладкість і пружність;
  • структуроутворююче в піні для ванн, що стабілізує: бетаїн надає продуктам приємної плинності, зміцнює піну, підвищує розчинність біоактивних речовин;
  • пом'якшує шкіру та пасма: речовина мінімізує подразнення шкіри, пом'якшує роговий шар, прибирає зморшки, регенерує дрібні тріщини та ранки, висипання;
  • нейтралізуюча агресивність ПАР – бетаїн чудово комбінується з фруктовими кислотами та ПАР, знижуючи їх дратівливу дію на шкіру.

Однак бетаїн може бути отриманий синтетичним шляхом. У промислових масштабах речовину синтезують із триметиламіну та монохлороцтової кислоти. Натуральний бетаїн виглядає дрібними кристалами коричневого кольору, синтетичний – білий.

Перед введенням бетаїну в косметику розчиняють його в теплій воді, а потім з'єднують з базовою емульсією. Оскільки бетаїн сам добре піниться, його включають до складу миючих продуктів у поєднанні з іншими ПАР для збільшення обсягу піни.

При цьому він гасить агресивність ПАРів і тому включається до складу косметичних ліній по догляду за пофарбованими, пошкодженими, ламкими, локонами, що плутаються. А пом'якшувальні властивості використовуються для хімічних пілінгів, оскільки бетаїн легко комбінується з АНА-кислотами та інактивує їхню агресію.

Є бетаїн і в антивіковій косметиці для сухої дерми. Але особливо потрібна речовина в органічній косметиці: він натуральний і не шкодить екології. У складі біоактивних добавок для спортсменів бетаїн зарекомендував себе як контролер обміну речовин.

Те ж саме можна сказати і про засоби для схуднення: бетаїн покращує функцію печінки і попереджає остеопороз.

Де зустрічається бетаїн

Спектр застосування бетаїну дуже широкий. Його можна зустріти в:

  • очищаючих засобах для обличчя: гелях, молочку, лосьйонах, пінках;
  • зволожуючих кремах та сироватках, у тому числі – антивікових та для чутливої, сухої шкіри;
  • масках для обличчя та волосся;
  • косметиці з АНА-кислотами;
  • доглядових продуктах для періорбітальної зони;
  • тональників;
  • дитячої косметики;
  • сонцезахисні засоби та продукти для догляду за шкірою після засмаги;
  • миючих косметичних продуктів;
  • тоніки для локонів;
  • креми для рук, ніг;
  • пінах для гоління та догляду за шкірою – після нього;
  • дезодоранти;
  • депілятори;
  • пінах для ванн.

Показання та протипоказання

Хоча бетаїн відноситься до групи додаткових компонентів у складі косметичних засобів, його здатність зволожувати та пом'якшувати шкіру, волосся дозволяє рекомендувати продукти з ним у разі:

  • догляду за сухою та чутливою шкірою: властивість утримувати вологу всередині дерми допомагає активувати власні процеси омолодження, тобто синтез гіалуронової кислоти, яка згодом запускає продукцію ендоколагену дерми, але спочатку насичує кожну клітину молекулами води;
  • корекції перших ознак вікового в'янення шкіри: той самий ефект зволоження лежить в основі формування нового каркасу шкіри з власних еластинових та колагенових волокон. Це дає помітний ліфтинг-ефект, який може бути сукупним, якщо в продукті закладені інші зволожувачі, розгладжує зморшки, вирівнює недосконалості на поверхні дерми, балансує її тон;
  • формування пастозності тканин під очима: бетаїн контролює водно-сольовий обмін, детоксикує клітини, виводить вільні радикали;
  • надмірної пухнасті та сплутаності волосся: речовина розгладжує кератинові лусочки, надаючи волоссю блиск і рівну поверхню стрижнів, живлячи їх вологою;
  • гіперкератозу окремих ділянок дерми: зволоження та пом'якшення досягаються за рахунок нормалізації структури шкіри та процесу кератиноутворення.

Будучи найпростішою амінокислотою, похідною гліцину, що міститься у рослинах, бетаїн грає роль обміні ліпідів, окисленні жирів, тобто, бере участь у метаболізмі людського організму.

Правда, наукових даних на користь цієї теорії недостатньо, але бетаїн активно використовують при схудненні та регулюванні фізичного навантаження у спортивних залах. Бетаїн має інші плюси. Саме вони цікаві косметологам.

До протипоказань для використання бетаїну насамперед відносять індивідуальну непереносимість амінокислоти. Перед першим застосуванням засобів з бетаїном слід протестувати шкіру: нанести на зап'ястя краплю препарату і за півгодини оцінити реакцію шкіри.

Відсутність негативних реакцій: почервоніння чи сверблячки, пастозності – свідчить про безпеку обраного засобу. Наявність хоча б одного негативного моменту – привід відмовитись від продукту та знайти йому гідну альтернативу. Такі реакції – рідкість, продукт натуральний, найчастіше.

Косметику з бетаїном зберігають відповідно до добре відомого алгоритму: під герметичною кришкою, далеко від дітей, на холоді, у сухому місці.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua