Застосування бензилсаліцилату в шампуні та косметиці та його шкода

Застосування бензилсаліцилату в шампуні та косметиці та його шкода

Бензилсаліцилат (benzyl salicylate) – це отриманий синтетичним або природним способом ефір із суміші саліцилової кислоти та бензилового спирту. Виявилося, що при всіх своїх позитивних властивостях він сильний алерген.

Тому в незмивних косметичних продуктах його концентрація не може перевищувати 0, 001%, а в змивних – в 10 разів більше. У будь-якому випадку у списку інгредієнтів на етикетці косметичних засобів він повинен займати останні рядки.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Що це таке

Вперше бензилсаліцилат був виявлений як побічний продукт при кипінні ефірної олії туберози і одразу зацікавив парфумерів своєю унікальною здатністю фіксувати аромати. У його присутності навіть найбільш леткі та важковловимі квіткові запахи зберігали стабільність.

Ще одна безцінна властивість бензилсаліцилату відкрили косметологи: речовина має здатність надійно захищати дерму від негативного впливу сонячних променів. Не залишилися осторонь і виробники побутової хімії і навіть харчової продукції. І це саме через приємний і водночас легкий бальзамічний аромат.

Сьогодні на рівні Косметичної директиви Євросоюзу бензилсаліцилат включено до переліку алергенних продуктів. На етикетках парфумів, одеколонів, косметичних продуктів воно може займати лише останні рядки.

Причому має бути зазначено не просто наявність бензилсаліцилату, а його концентрація, яка не може перевищувати норм, встановлених європейськими стандартами (не більше 0,01%).

Застосування бензилсаліцилату в шампуні та косметиці та його шкода

Чого варто уникати у косметиці для волосся?

Властивості

Незважаючи на те, що бензилсаліцилат – алерген, його все одно використовують у косметиці та парфумерії, оскільки його корисні якості суттєво перевершують його аллергізуючу здатність. А саме:

  • здатність фіксувати аромати: ефір вважається одним з кращих розчинників мускусу – природного афродизіаку, а також унікальним закріплювачем складно вловимих ароматів рослин. Наприклад: лілії, бузку, жасмину. Тому його включення до парфумерних композицій – питання вирішене;
  • ароматичні властивості: бензилсаліцилат сам має м'який аромат квітів і широко використовується як самостійний ароматизатор гігієнічних та доглядових засобів;
  • захисна дія: речовина здатна ефективно розсіювати сонячні промені, тому входить до складу засобів з УФ-фільтрами;
  • дезінфікуючі властивості: бензилсаліцилат активний проти грибків та бактерій, що допомагає чистити шкіру та оберігати косметику від інфікування її бактеріями з рук або з навколишнього середовища.

Де зустрічається

Практично скрізь:

  • у духах та одеколонах, інших парфумерних засобах;
  • у денній доглядовій косметиці для обличчя;
  • у продуктах для жирної шкіри;
  • в очищувальних лосьйонах та тоніках;
  • у засобах для скрабування;
  • оліях та кремах для засмаги;
  • у шампунях, гелях для душу, пінах для ванн;
  • у продуктах декоративної косметики;
  • у розчинах для зняття лаку.

Косметику з бензилсаліцилат зберігають на холоді. При цьому небажано використовувати продукти з речовиною при індивідуальній непереносимості шкіри, висипаннях на дермі, порушенні її цілісності, перед виходом на відкрите сонце.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua