Застосування триклозану в косметології для особи та її шкоду

Застосування триклозану в косметології для особи та її шкоду

Ти, напевно, зустрічалася у своєму житті з такою назвою, як триклозан. Не дивно, це антибактеріальний компонент мила, зубних паст, ополіскувачів для ротової порожнини, дезодорантів і багато чого ще з серії доглядових засобів.

Здатність речовини долати бактерії зробила його популярною складовою різної продукції з антибактеріальним ефектом. Тим паче в епоху пандемії. Але останнім часом триклозан тал предметом суперечки на тему його безпеки. Дізнаємося чому?

Характеристики

Застосування триклозану в косметології для особи та її шкоду

Фото автора Miriam Alonso: Pexels

Триклозан – це 5-хлор-2 (2,4-дихлорфеноксі) фенол. Іншими словами, перед нами фенольна сполука, яка позначається як Triclosan або TCS. Речовина демонструє антибактеріальні, антигрибкові та протизапальні властивості.

Понад 99% мікробів гинуть під час зустрічі з триклозаном. При цьому його концентрація у продуктах особистої гігієни, як правило, не перевищує 0,3%. Особливо цінують його зуби: він усуває гінгівіт і знімає зубний наліт. Але найактивніше триклозан використовують у складі мила і дезодорантів, незважаючи на дискусію про його безпеку, що постійно ведеться.

Законодавство

9 років тому Штати запропонували всім, хто виробляє мило антибактеріального складу надати докази його ефективності порівняно з звичайним милом. Оскільки жодних доказів не було, Управління з санітарного нагляду заборонило з 2016 року продаж антисептичного мила з триклозаном.

Підставою стала думка про відсутність якогось додаткового захисту та потенційну здатність шкоди у відстроченій перспективі. Табу не поширюється на антисептичні серветки чи інші спецантисептики.

Триклозан (TCS) як і було застосовують у зубній пасті, дезосредствах для рук і ополіскувачах для порожнини рота. Щоправда, заборона на мило все-таки набула чинності в Штатах у позаминулому році. ЄС підтримав ініціативу забороною антисептика у всіх бактерицидних гігієнічних засобах із початку 2017 року.

Негативна дія триклозану пояснюється тим, що він знищує мікроби без розбору: вони корисні або патогенні. Тому тривале використання речовини знижує імунітет та провокує резистентність до антибіотиків.

У нашій країні згідно зі змінами у Технічному регламенті Митного союзу, триклозан два роки тому включено до переліку консервантів, дозволених до застосування у парфумерно-косметичній продукції.

Гранично можлива насиченість триклозаном у доглядових засобах – 0,3%, у гігієнічних – 0,2%. Вчені продовжують сперечатися про потенційний негатив та корисні якості речовини у складі доглядових засобів та продуктів для гігієни. Але відповіді наразі немає. Очевидно, що все залежить від того, скільки речовини потрапило в організм і як часто відбуваються такі попадання.

Застосування триклозану в косметології для особи та її шкоду

Склад зубної пасти

У чому небезпека

Заради об'єктивності, треба сказати, що основні побоювання з приводу триклозану пояснюються його кумулятивною здатністю. Наприклад:

  • він дуже повільно розкладається, його виявляють у старому мулі, у стічних водах, речовина впливає на зростання водоростей, змінює мікробіом риб.

Саме завдяки тому, що розпад на компоненти відбувається немов у замеленій кінозйомці, плюс погана розчинність у водному середовищі, триклозан ефективний у складі мила: він не змивається повністю з рук, залишається на шкірі і продовжує блокувати ріст, розмноження патогенної мікрофлори вже після сушіння.

Цілком можливо, що така кореляція природою зумовлює кумулятивний ефект речовини. А це не дуже хороша нагода для використання триклозану людиною. Є ризик розвитку захворювань, які й не пов'язують із триклозаном, а він, насправді, є їхнім тригером;

  • Антимікробна активність речовини донедавна вважалася неспецифічною.

Але сьогодні зрозуміло, що триклозан інгібує синтез жирних кислот бактерій, утворюючи ферментний комплекс з еноіл-ацил-редуктазою, будучи її далеким родичем. Це з'єднання паралізує біосинтез жирних кислот у клітинних мембранах, де вони оновлюються, старіють, перестають справлятися зі своїми обов'язками: захист, транспорт тощо;

  • триклозан може змінювати мікробіом дерми, слизової ротової порожнини та травної трубки.

Він добре всмоктується слизовими, тому здатний легко провокувати алергічні реакції. Його зв'язок із мінералізацією тканин – тригер остеопорозу;

  • ймовірність негативного впливу триклозану на ендокринну систему обумовлено тим, що він є ендокринним дисраптором (спеціальним фільтром), здатним порушувати гормональне тло людини.

Речовина – аналог естрогену: потрапляючи до організму, він порушує репродуктивну функцію.

Триклозан проникає в організм через шкіру та систему травлення, виявляється у біорідинах та тканинах. Суперечки щодо користі чи шкоди триклозану не вщухають. У косметології та дерматології є багато його супротивників та прихильників – це один із найефективніших компонентів у складі доглядових та гігієнічних продуктів.

Споживачам косметичних засобів з триклозаном: мило, дозодорант, зубна паста слід пам'ятати про ризик побічних ефектів. Не варто використовувати речовину на постійній основі, розумніше робити перерву.

Ополіскувачі для ротової порожнини з антисептиком не рекомендується використовувати більше двох тижнів поспіль (максимум – три), інакше виникає ризик розвитку дисбіозу порожнини рота з сухістю. роздратованої слизової оболонки.

Сьогодні триклозану пандемією надано другий шанс проявити себе з кращого боку. Хоча він не має доведеної противірусної дії, багато хто охоче убезпечить себе від вторинної флори, використовуючи гігієнічні засоби з триклозаном. Як антибактеріальний компонент триклозан перевершує етиловий спирт!

Проте обмеження, що діють у Штатах та ЄС, обмежують можливості триклозану. Але на території нашої країни заборона FDA не діє, тому виробники можуть сміливо використовувати тріклозан у своїх рецептурах.

Де зустрічається

Згідно з рекомендаціями FDA, антибактеріальні мила та засоби для догляду за тілом, зубні пасти з фтором відносяться до безрецептурних препаратів. Але, якщо безрецептурний засіб у складі має триклозан, він повинен бути вказаний як інгредієнт на етикетці.

У нас діє той самий алгоритм. Наприклад, в умовах пандемії фабрика «Свобода» відновила випуск мила з триклозаном та сповістила всіх покупців про те, що речовина включена до складу туалетного мила на прописі в етикетці.

Випускається рідке мило «Оксамитові ручки» з триклозаном, про що повідомляється на етикетці із зазначенням широкого спектру антибактеріальної дії – 99,9%. Багато покупців усвідомлено роблять свій вибір на користь антисептичних мил із триклозаном.

Третій рік пандемії багато чому навчив покупців, тепер на чільне місце ставиться не красива упаковка або витончена форма баночки з кремом, а конкретна користь продукту. у цьому сенсі антибактеріальне мило, вологі дезінфікуючі серветки, ополіскувач ротової порожнини – предмети вибору.

Заради справедливості, варто підкреслити, що триклозан сушить шкіру, тому разом з продуктами антибактеріальної властивості на основі триклозану варто приділити увагу додатково і пом'якшуючим компонентам. Особливо це стосується рук.

Є варіант додавання в рідке мило з триклозаном декількох крапель ефірної олії. Це забезпечить захист від сухості за збереження антимікробної активності. Основне концентрація речовини.

В умовах пандемії коронавірусу COVID-19 застосування гігієнічних засобів з антибактеріальними властивостями набуло особливої актуальності. Триклозан, як один із найкращих антибактеріальних компонентів, має шанс на розумне використання.

При цьому не варто забувати про ризик побічних ефектів, прислухатися до рекомендацій косметологів і обов'язково захищати себе та своїх близьких у такий простий і доступний спосіб.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua