Fluorocarbon у косметиці для обличчя та волосся – користь та шкода від застосування

Fluorocarbon у косметиці для обличчя та волосся – користь та шкода від застосування

Взагалі, коли йдеться про таку речовину як флюорокарбон, то спалахують очі не в любителів інновацій у косметології, а у рибалок. Оскільки вони знають ціну волосіні з цього матеріалу, її міцності та із задоволенням користують її у своєму улюбленому захопленні.

Що це таке

Fluorocarbon у косметиці для обличчя та волосся – користь та шкода від застосування

Фото The BlackRabbit on Unsplash

У флюорокарбону є безліч синонімів: він же фторкарбон, він же PVDF – polyvinylidene fluoride (полівініліденфторид) і найближчий родич тефлону. За своєю природою – це хімічний полімер, основна якість якого найвища стійкість до будь-якого впливу.

Належить флюорокарбон (Fluorocarbons) до класу пропелентів, які своїм покликанням бачать приведення в рух (або перенесення) інших, активних діючих речовин (АДВ). Але від цього він не перестає бути пластиком і його присутність у косметиці апріорі токсична.

Тим не менш, речовина зустрічається в лаках для волосся, в аерозолях та спреях. Чому? Тому що без пластику сьогодні – ні туди, ні сюди. Ось тільки в їжу його не «впихають». Адже косметика – це їжа для шкіри. Хіба ні? Але все по порядку.

Загальні відомості

Косметична промисловість пішла вгору після Другої світової війни. Це безпосередньо пов'язане із синтезом нових хімічних речовин, яким пророкували грандіозне майбутнє. Всі натуральні компоненти, як ти розумієш, повинні відновлюватися в природі, щоб їх можна було використовувати під час створення тих чи інших композицій.

Але це тривалий процес, тому сировинна база для виробництва косметичних продуктів завжди була “головним болем” для підприємств, що випускають доглядові засоби. З розвитком хімії питання джерел активних компонентів вирішилося саме собою.

Про наслідки стали думати набагато пізніше, коли на просторах Світового Океану виявили сліди того самого пластику, який складав і складає основу чи додаткові інгредієнти у багатьох косметичних засобах.

Як він туди потрапив? Так косметика – одна з причин, вірніше – мікропластик, що входить до її складу. Флюорокарбон якраз належить до речовин такого типу. Що це таке, зі 100% точністю невідомо, але про властивості мікропластику сьогодні каже весь світ.

Його характеристики та властивості добре вивчені. За європейськими косметичними стандартами прийнято вважати, що це:

  • синтетичні полімери та співполімери;

Fluorocarbon у косметиці для обличчя та волосся – користь та шкода від застосування

Мікропластик у косметиці

  • тверді речовини чи частинки (не рідини);
  • елементи не розчиняються у воді;
  • вони не розкладаються на складові;
  • мають мінімальний розмір молекул – до 5 мм, причому нижня межа не встановлена.

Властивості для косметичних продуктів

Ось такий мікропластик, у тому числі у вигляді флюорокарбону, присутній у шампунях, скрабах, гелях для душу та лаках для волосся. Це дрібні сфери, які після використання змиваються з водою в каналізацію, і, пройшовши довгий шлях, опиняються у водах Світового океану.

Виробники косметики в країнах Північної Європи вважали, що за рік такого мікропластика використовується населенням цих країн близько 4 500 тонн. Ось і масштаб проблеми. Проте відмовлятися від мікропластику не поспішають.

Він служить прекрасним відлущувачем через свою легендарну міцність і має ще цілу низку властивостей. Синтетичні полімери:

  • плівкоутворювачі, тому відмінно фіксують волосся, флюорокарбон тут на своєму місці. Він покриває стрижні плівкою, яка полегшує укладання та розчісування, а головне – легко та швидко змивається з пасм;
  • загусники – цю властивість полімерів використовують із середини минулого століття, є варіанти, що не розчиняються у воді та демонструють властивості сонцезахисту, стійкі до потовиділення. Fluorocarbon – з-поміж них;
  • кондиціонери – тут полімери мінімізують електростатику;
  • покращувачі органолептичних властивостей продукту – полімери у формі колоїду зменшують прозорість продукту або надають йому мармурово-білого відтінку. Таку дію мають сополімери. Крім того, з їх допомогою одержують двофазну міцелярну воду;
  • є і антимікробні полімери, які дозволяють мінімізувати кількість консервантів в доглядовому засобі, і відбивачі ультрафіолету, але цими властивостями Fluorocarbon не має.

Де зустрічається

Флюорокарбон – родич тефлону, тому його найчастіше використовують для догляду за волоссям. Його місце – лак для волосся, інші, що фіксують локони, засоби, що дезодорують спреї, оскільки основною властивістю речовини є активація руху сусідніх молекул,

Користь та шкода

Хоча синтетичні полімери апріорі вважаються токсичними і можуть використовуватися тільки в мінімальних концентраціях, флюорокарбон на тлі всього існуючого мікропластика виглядає дуже пристойно. Він не має ні канцерогенних, ні тератогенних властивостей.

Тим більше, використовується він у доглядових засобах, що легко змиваються. Але індивідуальну чутливість на пластик ніхто не скасовував, тому при першому використанні лаків або інших фіксаторів, на етикетці яких є Fluorocarbon, потрібний алерогтест.

Треба пам'ятати і про те, що флюорокарбон відноситься до тих речовин, які, незважаючи на невелику масу молекул, працюють на поверхні епідермісу та кутикули волосся, тобто в кровотік не проникають і системної дії не надають.

Як впливає на навколишнє середовище

Виходить, якщо Fluorocarbon не вбирається в дерму і добре змивається, його можна легко зустріти в навколишньому середовищі. Згодна? Так, він здатний накопичуватися у грунті та воді. Тварин та птахів від нього радості обмаль.

Риби ж фільтрують речовину через зябра або ковтають разом із планктоном. Іншими словами мікропластик змінює навколишнє середовище не в кращий бік. Невесела картина.

Альтернатива

Чи є вона? Ну, звичайно, інакше нам довелося б розпрощатися з органічною, натуральною косметикою. Сьогодні все більше виробників віддають перевагу саме таким доглядовим засобам. На них орієнтуються і екостандарти ЄС, Штатів.

Якщо ти пам'ятаєш, полімери можуть бути натуральними, виконуючи властиві цьому класу функції. Наприклад, целюлоза чи крохмаль. Але Fluorocarbon не з-поміж них. Це чиста синтетика, тому використовується в обмеженому асортименті засобів із мінімальною концентрацією та відсутністю серйозних побічних ефектів.

Скажімо чесно, що у Росії з екостандартами косметики справи не дуже добре. Виробники дозволяють собі написати на упаковці – 100% натуральний засіб, а всередині на тебе чекає сюрприз у вигляді, Бог знає чого. Законодавство відсутнє, а совість, як бачимо, поняття відносне багатьом.

Fluorocarbon взагалі можуть навіть не вказати у складі продукту, тому пам'ятай про аллерготестування при першому використанні будь-якого засобу. А вибір, зрештою, завжди залишається за тобою.

Ще раз подумай про те, наскільки безпечний флюорокарбон саме для тебе, з урахуванням, нехай і мінімально, але все ж таки існуючої небезпеки. Якщо у тебе здорова шкіра та волосся, можна не морочитися з відповіддю на запитання: «так чи ні». Великої шкоди від Fluorocarbon немає.

Але якщо ти володарка чутливою, сенсибілізованою дермою, схильною до роздратування, а твоє волосся – сухе, ламке з кінчиками, що січуться, напевно, краще використовувати інші засоби, щоб не наживати собі неприємностей на рівному місці.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua