Користь та шкода сорбату калію та його застосування в косметиці

Користь та шкода сорбату калію та його застосування в косметиці

Сорбат калію (Рotassium sorbate або Е202) прийнято називати сіль сорбінової кислоти, яка часто використовується в харчових продуктах і косметичних засобах як консервант. Про це відомо багатьом. Але про те, що саме стоїть за гарною назвою (майже щербет!), чи небезпечна речовина та які її властивості знають небагато.

Що це таке

Користь та шкода сорбату калію та його застосування в косметиці

Фото автора Sora Shimazaki: Pexels

Potassium sorbate, по суті, не простий консервант, він демонструє властивості антисептика з протимікотичними та бактерицидними якостями. Іншими словами, можна сказати, що ми маємо справу із природним антибіотиком.

З точки зору хімії – це поєднання класу жирних кислот. На вигляд – білий порошок у великих або дрібних гранулах, добре розчинний у воді та спирті, зі слабким запахом та гірко-кислуватим присмаком. Речовина дуже поширена в харчовій промисловості, оскільки вважається абсолютно нешкідливим консервантом (Е202).

На тій же підставі його використовують при виробництві косметичних засобів: декоративних та доглядових.

Тут сорбат практично не має конкурентів, оскільки його хороша розчинність у воді дозволяє дуже просто додати речовину до будь-якого продукту, не змінюючи основних властивостей останнього.

Головною перевагою речовини вважають його підвищену стійкість до різноманітних впливів навколишнього середовища: він спокійно переносить різкі перепади температур і виграє битву з будь-якими мікробами.

Міститься сорбінова кислота в ягодах та кісточках горобини. Це природне поєднання. Тому впевненість у його безпеці для людини виправдана. Здається нічого дивного, все логічно, це природний консервант. Але справедливим таке твердження було сторіччя тому.

Сьогодні – це суто синтетична комбінація, створити сорбат калію штучним шляхом набагато простіше, ніж видобувати його з ягід горобини, тому отримують Potassium sorbate шляхом нейтралізації сорбінової кислоти гідроксидом калію.

Сировиною служать кісточки не тільки горобини, а й інших рослин та горобиновий сік, але найчастіше – суто синтетичні складові. Попереду всієї планети – китайські виробники, на частку вітчизняних припадає всього 13%.

Користь та шкода сорбату калію та його застосування в косметиці

Небезпека консервантів у косметиці

Як працює консервант

Неможливо придумати краще живильне середовище для розвитку бактерій, ніж косметичні продукти. Додай до всього їх зберігання у ванній кімнаті, де тепло та сиро, і стане очевидним необхідність додавання до косметики консервантів.

З цієї точки зору додавання сорбату в домашню косметику або виробничий цикл на косметологічному підприємстві істотно продовжує термін придатності продукту. Potassium Sorbate має сильну антибактеріальну та антисептичну дію, блокує розмноження цвілі, дріжджів, аеробних бактерій.

При контакті з водою сорбат калію розпадається на сорбінову кислоту та калій. Кислота діє бактеріостатично, вона не вбиває дріжджові клітини, а лише гальмує їхнє інтенсивне розмноження, мінімізує активність.

Але сорбіновокислий калій, маючи властивості природного антибіотика, працює ще й бактерицидно, руйнуючи клітинну оболонку патогенної флори, інгібуючи можливість її відновлення. Саме така комбінаторна здатність робить його консервантом №1.

При цьому сорбат калію люблять поєднувати з іншими консервантами, щоб зменшити дозування кожної речовини окремо. В результаті, часткова заміна компонентів не тільки потенціює із взаємодію, але робить можливу шкоду від добавок у разв менше.

Користь та шкода

Potassium sorbate – універсал у косметиці. Він підходить для шкіри будь-якого типу, демонструючи при цьому свою здатність пом'якшувати та зволожувати дерму. Сорбіновокислий калій використовують не лише у доглядових продуктах та гігієнічних засобах, він зустрічається і в миючих косметичних продуктах, де нерідко замінює парабени.

Сорбат калію визнано одним із найбезпечніших консервантів. Немає жодного доказу, який би підтверджував його канцерогенні якості. Цікаво й те, що це один із самих гіпоалергенних консервантів у світі.

По суті, ми маємо справу із гіпоалергенним антибіотиком. Ти колись чула про таке? Як правило, антибактеріальні препарати сенсибілізують організм чи шкіру на клітинному рівні. А тут, навпаки?

Звичайно, ні: гіпоалергенні властивості сорбіновокислого калію сильно перебільшені. Калієва сіль сорбінової кислоти запобігає розвитку в косметичних продуктах шкідливих мікроорганізмів і продовжує термін їхньої придатності, але індивідуальну непереносимість ніхто не скасовував.

Тому перед першим застосуванням обов'язкова алергопроба: крапля продукту на зап'ясті, оцінка реакції шкіри через півгодини. Тільки повна відсутність негативу – дозвіл на використання продукту.

Хоча, задля справедливості, треба сказати, що алергія виникає вкрай рідко. За роки використання сорбату калію було зафіксовано лише кілька випадків виникнення або загострення алергії.

Потрібно підкреслити, що шкода Potassium sorbate пояснюється його здатністю негативно впливати на слизові оболонки, у тому числі – порожнини рота. Крім того, сорбат може змінювати структуру ДНК у тому випадку, якщо вживається у комбінації з аскорбінкою та солями заліза.

Чи небезпечний для людини?

Консервант вважається абсолютно безпечним доти, доки його дозування не перевищує 0,2% від загальної маси готового продукту. Гастроентерологи переконані, що надмірне вживання речовини провокує зміну мікрофлори кишечника, оскільки сорбат блокує процеси бродіння, без яких нормальне функціонування організму неможливе.

Консервант на загальну думку наукового співтовариства не є мутагеном або канцерогеном, він не стимулює формування пухлинного росту та інертний до ембріона. Але! Сорбат здатний викликати передчасні пологи.

Тому «мати чи не мати» неприємностей, як співається в одній популярній пісні – особистий вибір кожного. У списку консервантів Міністерства охорони здоров'я Російської Федерації сорбат калію вважається абсолютно безпечною добавкою.

При передозуванні речовини виникає:

  • ризик імунодефіциту;
  • порушення засвоювання вітамінів та мінералів;
  • уповільнення метаболізму, обмінних процесів, що може стати тригером виникнення алергії та застуди.

Де зустрічається

Potassium sorbate можна зустріти у складі гелів для душу, пінках для ванн, шампунях, засобах для ротової порожнини: зубних пастах та ополіскувачах. Добавка входить у креми для чутливої шкіри та області навколо очей, у сироватки, тоніки, флюїди, лосьйони для обличчя.

Сорбат є в декоративній косметиці, скрабах, косметичних продуктах для догляду за пасмами, креми для захисту від ультрафіолету.

Альтернатива

Єдиною альтернативою синтетичним консервантам вважаються натуральні аналоги: екстракт листя берези або черемхи, прополіс. Але коштують вони в рази дорожче і тривалість їх впливу, ефективність значно нижча за штучні консерванти.

Сорбат калію дає можливість значно збільшити термін придатності косметичного продукту, збагачує його антисептичні та антибактеріальні властивості, зволожує та пом'якшує волосся, шкіру без шкоди здоров'ю. Тому сьогодні реальної альтернативи Potassium sorbate немає.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua