Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Акрилати (Alkyl Acrylate Crosspolymer) – складні ефіри акрилової кислоти чи її солі. Акрилат кросполімер – ще синтезований карбомер, який широко застосовується у косметиці з урахуванням його відносної безпеки у допустимих дозах та ефективності.

Загальні відомості

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото автора Polina Tankilevitch: Pexels

Alkyl Acrylate Crosspolymer – водорозчинні полімери. Вони, по суті, є полімерами та кополімерами ефірів, амідів та нітрилів найпростіших ненасичених карбонових кислот. Має вигляд білого порошку гігроскопічного.

Контактируя з водою, акрилат утворює безбарвний нелипкий гель, а розчиняється переважно у складних ефірах, кетонах, хлорованих і ароматичних вуглеводнях і поєднується з пластифікаторами. Загалом це чисто синтетичний продукт, який використовується в косметиці з урахуванням його недорогої вартості корисних якостей і відносної безпеки для людини.

Використовується у косметиці понад 40 років.

Властивості

У косметичній промисловості цінують кілька основних властивостей акрилату:

  • здатність надавати косметичним продуктам потрібну густоту та в'язкість, регулюючи її.

Наприклад, створити улюблений багатьма прозорий гель, який легко наноситься на шкіру, не залишаючись на руках, неможливо без кросполімеру. Така консистенція улюблена покупцями у рідких миючих засобах, доглядових продуктах для шкіри обличчя та рук, лаках для волосся та нігтів, лосьйонах.

Зауваж, суміш у всіх засобах різна, а контролює її саме акрилат кросполімер. Кросполімери в рідкому стані здатні полімеризуватися під впливом променів певного виду, що дає можливість включати акрилати до складу лаків для нігтів, матеріали для їхнього нарощування.

Крім цього, Aylkl Acrylate Crosspolymer легко розчиняється у відповідних розчинниках, тому його зняти з нігтьових пластинок набагато простіше;

  • створення захисної плівки на поверхні епідермісу для утримання вологи та поживних речовин у клітинах дерми.

Іншими словами, йдеться про контрольоване зволоження шкіри, а без нього не можна уявити красиву та молоду дерму. Більш того, крім оптимального зволоження Alkyl Acrylate Crosspolymer своєю гідроізоляційною плівкою вирівнює поверхню епідермісу, прибираючи нерівності, що дуже актуально для тональних основ та праймерів.

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Найшкідливіші інгредієнти в косметиці

Плівкоутворююча дія кросполімеру корисна і для волосся: він зберігає вологу в локонах, перешкоджає їх ламкості. Ізоляційна плівка на поверхні стрижнів може «запаювати» кінчики, що січуться, робити волосся візуально гладким і блискучим, шовковистим і слухняним.

Входячи до складу миючих засобів волосся, акриламідні полімери демонструють напрочуд результативні властивості антистатика, служать сполучною ланкою, стабілізатором і відмінним піноутворювачем, який дозволяє створювати піну оптимального рівня;

  • стабілізація складу доглядових та декоративних косметичних засобів.

Карбомер акрилат монолітно поєднує всі складові продукту в єдине ціле. А що дає? Все просто: ти ж не хочеш через пару днів після покупки улюбленого гелю виявити його, що розпався на окремі компоненти? Так ось, акрилат виключає таку можливість;

  • омолоджування дерми, її заспокоєння, захист – це життєво важливо для жителів мегаполісів, великих промислових центрів, де екологія залишає бажати кращого, а раціональність харчування практично неможлива.

Та сама акрилатна плівка, про яку ми говорили, не просто захищає шкіру від втрати вологи та пересихання, обвітрювання, вона стимулює власні процеси омолодження в дермі, освіжаючи її, що особливо актуально для сухої та старіючої дерми.

Плюс, акрилат балансує водно-ліпідний баланс шкіри, що так само перешкоджає її ранньому в'яненню, активує процеси регенерації, загоєння ран та тріщин. Крім того, акрилат надійно захищає шкіру та волосся від ультрафіолету та фонової радіації.

Плюси і мінуси

Перш ніж зупинити свій вибір на якомусь продукті з акрилатом-карбомером, потрібно порівняти його повзу та шкоду для шкіри та організму в цілому. Наприклад, усім відомо, що речовина надає косметичному продукту необхідної в'язкості, густоти, захищає від втрати вологи, зовнішніх негативних впливів. Звісно, це плюс.

У той же час, акрилати не розкладаються в природі, вони відносяться до самого мікропластику, який забруднює води світового океану і загрожує екологічною катастрофою нашій планеті. Це – мінус. Тобі справді так необхідний той самий продукт, який ти купуєш?

Втім, екологія – екологія, але для людини Aylkl Acrylate Crosspolymer не токсичний. Хоча він – синтетичний продукт, немає жодного свідчення на користь його канцерогенності чи тератогенності. Це плюс.

А ось усім алергікам треба відмовитись від акрилатів. Вони – потужні сенсибілізатори шкіри, здатні спровокувати найсильніші алергічні реакції, аж до анафілаксії. Щоправда, задля справедливості зазначимо, що летальних випадків навіть при критичному розвитку ситуації не зафіксовано. Але все одно це мінус продукту.

Aylkl Acrylate Crosspolymer простий у використанні, це плюс, що поєднується з будь-якими компонентами, оскільки біологічно інертний. Звісно, це плюс. Отже, позитивних моментів більше. За акрилат говорить і те, що його включають до складу дитячої косметики та лікарських препаратів. Але! Будь-яка медаль має дві сторони.

Протипоказання

Є лише дві ситуации, коли акрилат-карбомер визнаний поганим рішенням будь-якої проблеми. Це:

  • період вагітності та грудного годування.

У цей час потенційна небезпека полягає в тому, що всі зовнішні засоби, які майбутня мама наносить на шкіру здатні перейти в кров. Особливо – до формування плаценти, яка перебирає функцію захисту майбутнього малюка.

Це може спровокувати не просто місцеве подразнення на поверхні епідермісу, а й надати системну дію. А точних даних про те, як впливає той чи інший засіб на плід може просто не бути. У такій ситуації – береженого Бог береже, згодна?

  • Схильність організму до алергічних реакцій.

Якщо ти реагуєш на полуницю, цитрусові, тополиний пух або щось інше, про що краще тебе не знає ніхто, то відмовся від акрилатів у будь-якому варіанті. Або прояви розумну обережність: перед першим використанням засобу зроби алергопробу.

Індивідуальну непереносимість теж ніхто не скасовував. Нанеси краплю кошти на зап'ястя та оціни реакцію дерми через півгодини. Немає жодних негативних проявів? Добре, користуйся, на здоров'я, тобі акрилат небезпечний. Але свербіння або почервоніння – табу для його застосування.

На допомогу всім любителям акрилатів, а їх є за що любити, пропонуємо топову сімку практично безпечних засобів з ним у складі:

  • американський загоювальний дитячий крем з календулою, Kids Relief;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • патчі під очі Azure Kosmetics;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • пінка для вмивання CeraVe;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • скраб «Oatmeal and Honey» з вівсянкою та медом від Queen Helene;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • зволожуючий гель з алое віра; Lily of the Desert;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • спа-маска «Ultimate Nourishing Rice», Cosrx;

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

  • сироватка для обличчя із біополімерами It's Skin.

Акрилат сополімер та кросполімер у косметиці – плюси та мінуси застосування

Фото взято з відкритих джерел

Сподіваємося, що тепер тобі буде легше орієнтуватися у різноманітності пропонованих для використання косметичних продуктів з акрилатами. Успіхів!

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua