Користь та шкода рідкого парафіну в косметиці для обличчя та волосся

Користь та шкода рідкого парафіну в косметиці для обличчя та волосся

Якщо ти хоч раз користувалася послугами косметичного салону для догляду за руками, то, напевно, знаєш, що таке рідкий парафін. Саме він становить основу приємної процедури омолодження рук, оскільки має здатність м'яко зволожувати дерму.

Як діє рідкий парафін

Користь та шкода рідкого парафіну в косметиці для обличчя та волосся

Фото Tora Chu on Unsplash

Ця речовина, цікава у всіх відносинах, багато хто плутає з мінеральною олією. Але це чистої води помилка.

Мінеральне масло може бути альтернативою рідкому парафіну, будучи його структурним аналогом, маючи подібний механізм дії. І тільки.

Дія рідкого парафіну базується на його особливому складі, що дає можливість створювати на поверхні дерми спеціальний шар-плівку, під якою шкіра обробляється теплом. При цьому волога зі шкіри нікуди не дівається.

склад

Рідкий парафін (Paraffinum Liquidum) – синтетичний аналог натуральним масляним основам, без яких не обходиться жоден косметичний засіб. Сам по собі він є маслянистою рідиною без кольору та запаху, яка утворюється у процесі нафтоперегонки.

Декілька ступенів очищення, які проходить рідкий парафін у процесі синтезу, дозволяють йому позбутися всіх токсинів і шкідливих для людини речовин. Якщо надалі він призначається для використання у косметиці, його збагачують активними інгредієнтами.

До складу такого косметологічного компонента можуть запровадити зволожувачі шкіри, речовини, які живлять її. Наприклад, добре знайомий кожному парафін із низькою температурою плавлення, рослинні та ефірні олії, вітаміни.

Виходить напрочуд корисна формула, яка дозволяє глибоко зволожувати суху дерму, відновлювати її, підвищуючи еластичність, прибираючи огрубілості, тріщини, активуючи мікроциркуляцію.

Рідкий парафін у холодному варіанті використовують для догляду за руками та ногами, але для обличчя він не застосовується через комедогенність та ризик закупорки проток сальних залоз, провокування акне. Максимум переваг продукту корелюється правильністю його нанесення на шкіру.

Корисні властивості

Не буває доглядових засобів без олійної основи. Тільки одні виробники віддають перевагу натуральності і використовують рослинні олії для цього, а інші – орієнтуються на їхню синтетичну альтернативу, типу рідкого парафіну.

Користь та шкода рідкого парафіну в косметиці для обличчя та волосся

Процедура парафінотерапії для особи

Якось так склалося, що всі беззастережно приймають та розуміють переваги природних масел. Однак і синтетичні компоненти мають свої однозначні плюси:

  • наприклад, термін придатності у натуральних засобів, найчастіше невеликий, трохи більше півроку, а найчастіше – це три місяці, тоді як косметика на синтетичній основі може похвалитися двома роками терміну придатності;
  • рослинні інгредієнти гарної якості коштують дорого, а синтетичні – здешевлюють вартість будь-якого догляду, роблячи його доступним широкому колу користувачів;
  • натуральні компоненти неважливо змішуються з водою, а рідкий парафін, наприклад, відмінно ладнає з вологою, як і інші синтетичні складові, утримуючи гомогенность текстури косметичних продуктів.

Крім того, рідкий парафін бере участь у формуванні захисного бар'єру на шкірі, чудово взаємодіє з природною мантією дерми та більшістю косметичних інгредієнтів. Завдяки таким властивостям він вважається універсалом. За ним визнаються такі, корисні для шкіри, властивості:

  • наповнення дерми вологою та її збереження в ній: плівкоутворювач та активатор синтезу власної гіалуронової кислоти у поєднанні з іншими зволожувачами;
  • пом'якшення шкіри;
  • антистатична дія;
  • здатність працювати як розчинник;
  • активація кровотоку;
  • очищення та розширення пір шкіри на нетривалий час, що сприяє кращому поглинанню доглядових засобів, попереджає акне;
  • усунення пастозності;
  • ліфтинг-ефект;
  • тонізування дерми.

Слід зазначити, що доглядові засоби з рідким парафіном не протипоказані вагітним жінкам, оскільки не мають тератогенних властивостей. Вони не проникають у кровообіг, а працюють виключно на поверхні епідермісу.

Крім зволоження дерми рідкий парафін може зменшити свербіж за рахунок оклюзивної плівки на поверхні епідермісу, яка нейтралізує частину бруду, пилу, бактерій.

Шкода

Факт полягає в тому, що незважаючи на те, що рідкий парафін – продукт нафтопереробки та апріорі алергенний, він не заборонений як косметичний компонент у жодній країні світу. Але постійний контакт із нею небажаний.

Інакше виникає ризик звикання дерми до додаткового зволоження і настає збій водного балансу. Двотижневого курсу використання рідкого парафіну достатньо. Потім – тижнева перерва, можна натуральними оліями.

Шкіра абсолютно не вбирає речовину, тому ефект від її використання недовговічний. Крім цього, у пацієнтів з гіпергідрозом або після сильного фізичного навантаження може розвинутись пітниця. Все це – мінуси засобу.

Дитяча косметика теж не призначена для введення рідкого парафіну до складу доглядових засобів, оскільки він утворює на шкірі водоутримуючу плівку і разом з нею парниковий ефект – тригер попрілостей та пітниці.

Шкіра дитини перестає дихати, порушується волого- та повітрообмін, гальмується виведення ліпідів та солей за межі організму, що може стати потенційною причиною розвитку різних висипів, почервоніння та екзематозних реакцій.

Алергічні реакції на рідкий парафін через високий рівень його очищення малоймовірні. Але барвники та ароматизатори у складі рідкого парафіну зберігають потенційну небезпеку сенсибілізації шкіри. Тому перед першим використанням доречна алергопроба.

Крапля речовини на зап'ясті та оцінка реакції шкіри через півгодини. Відсутність негативної симптоматики – допуск до використання. В іншому ніякого негативного впливу речовини на шкіру не відмічено.

В яких засобах зустрічається

На косметичному ринку представлена велика кількість продуктів, які містять рідкий колаген у своєму складі. Насамперед, це доглядові засоби: креми, лосьйони для сухої шкіри. У дитячій косметиці – це засоби проти попрілостей. У декоративній – для зняття макіяжу, догляду за губами.

Paraffinum liquidum додають до:

  • креми для рук та ніг, тіла та шкіри обличчя (обережність треба проявляти власницям жирної шкіри, враховуючи потенційну комедогенність речовини);
  • косметику із протисонячним захистом шкіри;
  • молочко, що очищає шкіру;
  • дитячий крем та зволожуюча олія;
  • гігієнічні помади;
  • бальзами для губ;
  • олівці для контурування;
  • туш для вій;
  • підведення для повік;
  • тіні.

Зберігати косметичні засоби з рідким парафіном прийнято у сухому та прохолодному місці, надійно захищеному від сонячних променів протягом року та більше.

Аналоги та альтернативні варіанти

Незважаючи на те, що paraffinum liquidum активно використовується в доглядових засобах, є безліч альтернативних продуктів без нього. Правда, треба визнати той факт, що замінюють рідкий парафін виробники зовсім не натуральними речовинами, а тими самими синтетичними аналогами парафіну.

Наприклад:

  • мінеральна олія (Mineral oil);
  • вазелін (Vaselinum, Paraffinum unguinosum, Petrolatum);
  • вазелінове масло (Vaselin oil).

Звичайно – це не натуральні складові доглядових засобів, а й шкоди від них – кіт наплакав, як і від рідкого парафіну. Якщо ти любиш все натуральне, включаючи доглядові засоби, зверни увагу на такі олійні основи у складі косметичних продуктів:

  • персикове масло;
  • арахісове масло;
  • оливу;
  • кокосова олія;
  • касторове масло.

Безумовно, вони здорожчають вартість доглядових продуктів і зменшують термін їхньої придатності, порушують гомогенность текстури, але натомість ти отримуєш збагачені натуральними компонентами засоби.

Як завжди, якій косметиці надати перевагу, з paraffinum liquidum або без нього – вирішувати тобі з урахуванням порад косметолога, що стосуються типу твоєї шкіри.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua