Застосування Artemisia Vulgaris або полину звичайного в косметиці

Застосування Artemisia Vulgaris або полину звичайного в косметиці

Полин споконвіку називають матір'ю всіх трав. Вона, насправді має безліч різновидів, але в косметології використовують частіше за інших полин звичайний – Artemisia vulgaris, вирішуючи найрізноманітніші естетичні проблеми. Про неї – наша стаття.

Що це таке

Застосування Artemisia Vulgaris або полину звичайного в косметиці

Image by Aline (Алевтіна) Mueller from Pixabay

Полин добре знають у Європі не тільки завдяки різноманітності видів, ця багаторічна трава має неповторний гіркий аромат і смак, який не переплутаєш ні з чим. У дикому вигляді полин зростає в Азії, Африці, Північній Америці.

У доглядову косметику включають біоактивні речовини гіркого полину. Ця трава досягає метрової висоти, і її можна знайти в будь-яких луках, городах і палісадниках.

Росте полин звичайний і як придорожня трава.

Artemisia Vulgaris може поводитися як напівчагарник і мати нижні частини стебла, що одеревіли, гілок – джерел нової порослі. Заготовляють листя гіркого полину, а особливо – верхівки – до розпалу цвітіння, краще – на самому початку.

Властивості

Полин – унікальна трава з дивовижними властивостями через наповнення різних частин рослини органічними кислотами, ефірами, вітамінами та мікроелементами. Тут є флавоноїди та фітонциди, каротин та артемізин, що має протипухлинні та антибактеріальні властивості.

У косметології екстракт полину, вірніше, його антиоксидантні властивості застосовують у програмах з омолодження шкіри, а здатність усунути запалення, знімати свербіж, регенерувати тканини використовують для лікування чутливої або жирної дерми.

Екстракт полину рясніє дубильними речовинами та лігнанами (антиоксидантами), демонструє протигрибкову дію, згладжує нерівності шкіри, покращує колір обличчя, знімає набряки та почервоніння дерми, захищає від зовнішнього негативу.

Унікальність полину визначається наявністю у складі головного корисного компонента рослини – артемізину, дія якого у косметиці розмежовується залежно від виду трави. Найчастіше для виготовлення доглядових засобів користують полин звичайний.

Це вона включається до складу домашніх рецептів, маючи заспокійливі, протизапальні, антибактеріальні властивості, здатність зволожувати шкіру та активувати ріст волосся. Але є і полин альпійський чи гірський – Artemisia Montana.

Застосування Artemisia Vulgaris або полину звичайного в косметиці

Полин у косметиці

Вона застосовується як компонент у доглядовій дитячій косметиці та в косметичних продуктах з омолоджуючими та захисними властивостями, призначених для жирної та пігментованої шкіри. Це чудовий і антисептик.

Екстракт Artemisia princeps у поєднанні з гліцерином купує роздратування та запалення за рахунок блокування головного шляху NF-КФ – універсального фактора транскрипції, який контролює імунну відповідь, клітинний цикл та апоптоз (загибель клітини) на рівні генів. Цей полин, як і всі – антиоксидант.

Рідкісний вид трави Artemesia ludoviciana славиться цінною водою – гідрозолю, яка виходить при переробці сировини. Вона діє на шкіру заспокійливо та охолодно. Це ароматична рідина, препарати на її основі використовуються у поєднанні з іншими гідрозолями у вигляді спрею.

Крім того, цей вид полину знайшов свою нішу в продуктах для ароматерапії та у доглядових засобах для тіла та волосся.

Масло полину білого – Herba alba – у концентраціях від 25 до 100% використовується як моноароматизатор або для посилення запаху інших продуктів. Застосування засіб знайшло у парфумерії і … для боротьби з целюлітом, як масажне масло.

Полин включають до складу доглядових засобів, гігієнічні продукти, парфумерію. На етикетці трава ховається під ім'ям: Artemisia Vulgaris Extract, Artemisia Ludoviciana (Artemesia) Water, Artemisia Umbelliformis Lam. Leaf Extract, Artemisia Capillaris Flower Extract, Artemisia Pallens (Davana) Leaf/Flower Oil, Mugwort Extract, Southernwood Extract.

Показання та протипоказання

Полин-трава має величезний потенціал для вирішення безлічі косметичних проблем. Шкіра після застосування полину оживає та молодшає: стає пружною та підтягнутою, покращується її текстура та відтінок.

Максимальні концентрації екстрактів полину використовують у шампунях та інших миючих засобах для волосся, оскільки саме вони мають здатність контролювати та коригувати синтез себуму, тобто роботу сальних залоз.

Екстракт полину активує ріст пасм, сприяючи посиленню кровотоку у волосяних мішечках. Крім того, настій трави вбиває грибки, блокуючи їх розмноження. Особливо ефективні екстракти полину для лікування лупи.

Оскільки полин купує свербіж та печіння, заспокоюючи дерму, плюс – загоює, регенерує тканини, препарати на її основі знайшли своє застосування в терапії себореї волосистої частини шкіри голови, що використовуються для догляду за локонами.

Сучасні косметологи цінують полин за такі якості:

  • здатність усунути запалення;
  • коригувати мікотичний та бактеріальний ураження шкіри;
  • виводити вільні радикали та токсини з організму;
  • омолоджувати та підтягувати шкіру;
  • захищати дерму від зовнішніх негативних дій: перепад температур, вітер, мороз, ультрафіолет, фонова радіація;
  • балансувати синтез шкірного сала.

У дерматології та косметології полин використовується для терапії дерматозів різного генезу, видалення різних недосконалостей та дефектів шкіри. Екстракт рослини лікує подразнення, еритематозні висипання, пастозність та свербіння.

Полин-трава та препарати на її основі вирішують багато завдань, що стоять перед косметологами та пов'язані з уповільненим зростанням або випаданням пасм. Більш того, засоби, які містять полин гіркий, використовують при гіпергідрозі стоп.

Підкреслимо, що при всій своїй корисності та натуральності, полин безпечний тільки при зовнішньому застосуванні. Щодо протипоказань – воно одне: індивідуальна непереносимість компонентів полин-трави.

Застосування Artemisia Vulgaris або полину звичайного в косметиці

Image by WindOf from Pixabay

Де міститься

Полин в тому чи іншому варіанті включають практично у всю доглядову косметику: це можуть бути креми або лосьйони, очищаючі засоби і інноваційні косметичні композиції, що доглядають, шампуні, в тому числі сухі, порошкові, засоби для ванн.

Полин використовують у складі скрабів та гомажів, дезодорантах, у водно-спиртових екстрактах. Ефіри полину застосовують у складі крему для жирної, комбінованої та проблемної шкіри обличчя, у складі омолоджувальних продуктів для зрілої дерми.

Речовини, що містяться в ефірному маслі, допомагають відрегулювати обмін речовин, швидко видалити продукти метаболізму і токсини з клітин, активують шкірну регенерацію. Проте, за Регламентом ЄС, гранично допустима концентрація полину в готовій косметиці не повинна перевищувати 10%.

Домашні рецепти

Їх безліч, для тебе ми знайшли найпростіші та найефективніші:

  • простий відвар будь-якого різновиду полину застосовують для догляду за шкірою обличчя: пара столових ложок на дві склянки води.

Він рекомендований для глибокого очищення жирної дерми, оскільки звужують пори, тонізують, освіжають, роблять пружною. Парова лазня з полином прибирає зморшки з обличчя, активує кровообіг шкіри, покращує відтінок. А всього треба покласти жменю сухого полину в окріп і відкрити пару шкіру обличчя на пару хвилин. Суху дерму попередньо живлять кремом;

  • для тіла використовують подрібнене сухе листя звичайного полину із сумішшю меду, солі та толокна – це супер-скраб. Ванни для ніг з полином прибирають пітливість ніг;
  • масло полину – ідеально для шкіри голови та волосся: беруть свіжу траву, нарізають та заливають оливою.

Гріють на вогні, не даючи закипіти, остуджують і наполягають під кришкою тиждень. Виходить суміш насичено зеленого кольору з характерним ароматом. Зберігають олію на холоді. Відваром гіркого полину можна полоскати локони, мити жирну шкіру голови протягом місяця з інтервалом через день.

А найпростішим доглядовим засобом з полину вважається крижаний кубик на основі його відвару. Він і очищає та тонізує та зволожує шкіру.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua