Країна сонця, що сходить на світовій карті довголіття займає найпочесніше місце. У цьому важливу роль грає харчування!
1 Тофу (або соєвий сир/сир)
Без нього не обходяться основні страви японської кухні. Тофу – чемпіон з вмісту білка, що допомагає розщеплювати поганий холестерин, і магнію, який активізує вироблення серотоніну (гормону щастя). Цілком складається з рослинної сировини, а саме зі створених бобів сої, тофу нейтральний за смаком і запахом, але має унікальну здатність наповнювати і доповнювати загальну смакову картину страви, в яку доданий. У тофу практично відсутні жири та вуглеводи, а значить, це чудова їжа «для серця». У день рекомендується з'їдати трохи більше 200 р.
2 Паста місо
Технологія, коли соєві боби ферментуються під впливом специфічних бактерій, налічує не тисячу років. Виявлено: ферментовані таким чином боби, розтерті в пасту, надають незвичайного смаку звичайній їжі і знезаражують її, роблячи їжу корисною і поживною. У Японії місо називають другим хлібом, поряд із рисом та рибою це головний продукт на кухні. Місо – основа для приправ, супів, закусок, рисових колобків з начинкою та багатьох інших традиційних страв. Через високий вміст холіну місо ефективно запобігає накопиченню жиру в печінці, що актуально для жителів країн, де раціон переважно складається з насичених жирами страв, як, наприклад, у Росії.
3 Рис та суші
Про суші написано мільйони сторінок! Але не всі знають, як правильно їх є: японський хрін васабі (який в ідеалі шеф-кухар розтирає на тертці зі шкіри акули, щоб досягти потрібного ефекту) кладуть на рис під рибу. І потім занурюють суші в соєвий соус із боку риби, а не рису! Інакше смак соусу затьмарює інші, та ще й організм отримує занадто багато шкідливої солі, що міститься в соєвому соусі!
Суші — багата гастрономічними відтінками їжа, що заслуговує на статус «суперфуд». Це ціла філософія, у Японії існує багато шкіл приготування цієї страви. Сет із суші наповнює шлунок, створює свято для рецепторів, покращує настрій, при цьому тяжкості від переїдання немає. Але оскільки японський рис — екзотичний гість на російських прилавках, до раціону можна включати рис пропарений. При такому способі обробки мінерали та вітаміни з висівкової оболонки рису переходять у зерно, що робить продукт набагато кориснішим за білий шліфований «собрат», глікемічний індекс якого досить високий.
4 Імбир
Його можна сміливо назвати «суперфудом» за неповторну гастрономічну палітру, яку він дарує стравам, — досить маленького шматочка, щоб смак їжі сприймався гостріше, яскравіше, пікантніше, — і за допомогу організму у боротьбі з застудами, проблемами шлунково-кишкового тракту, нудотою та заколисуванням. Механізм дії імбиру приблизно такий: викликає приплив тепла, вироблення шлункового соку та посилення імунітету, оскільки активізуються імунні клітини (лейкоцити).
5 Морські водорості
У меню японця в середньому міститься близько 30 видів водоростей. Це комплекс фітогормонів та природних антисептиків, джерело енергії та важливий інструмент для підтримки імунітету. Речовини, що містяться в них, борються з «поганим» холестерином і покращують травлення (деякі ферменти, які є у водоростях, допомагають розщеплювати жири). Згідно зі статистикою, довгожителі Окінава, які регулярно їдять морські водорості, енергійні, значно рідше хворіють, фізично активні навіть у глибокій старості. Не підвищуючи загальну калорійність раціону, водорості збагачують їжу білками, вітамінами, ферментами, мінералами та надають страві неповторного смаку.
6 Матча
Із чим це їдять? І їдять, і п'ють! Матчу одержують із листочків чайних кущів, які спеціально затіняють від попадання прямих сонячних променів за 2 тижні до збирання врожаю. Таким чином, хлорофілу та амінокислот у листочках набагато більше в порівнянні з тими, що ростуть під сонцем. Найдорожча сировина виходить з верхнього листя першого збору — молодих і тих, що ледве розкрилися. Листя обробляють пором і сушать, потім подрібнюють, щоб отримати порошок з високою концентрацією поліфенолів та флавоноїдів. А з порошку роблять пудру, яка називається матчу. Чай матчу — це задоволення з користю, що теж дуже японською. Але матчу можна і є: порошок додають у супи, рис та навіть десерти! Наприклад, тірамісу чи макарони з матчу. Але безумовний лідер — фондан матчу з ванільним морозивом, він тане у роті.
7 Локшина
Представники Азії традиційно їдять багато локшин. Чому ж вони залишаються стрункими? Вміють правильно її готувати. Поширена і улюблена японцями страва з пшеничного локшини – суп рамен. Ідеально зігріває та насичує. Локшину готують самостійно (це обов'язково!), Потім доповнюють м'ясом, рибою або морепродуктами (рецептів багато), а також водоростями, овочами, корінням, грибами, зеленню, спеціями, пастою місо. Чудовий бульйон, насичений ароматами та гамою смаку, має величезну енергетичну та оздоровчу силу. Це справжній суперфуд. Він дуже добре засвоюється і допомагає надовго приборкати апетит.