Млинці на кефірі – 4 найсмачніших рецепта

Млинці – споконвічно російська страва. Рецептів їх приготування існує велика
безліч. Млинці готують на дріжджах, на свіжому прокисшем молоці, на воді
звичайної і газованої, на пиві, на сироватці, кисляку або кефірі. Млинці на
кефірі виходять товсті, пористі, рум’яні, з пікантною кислинкою. Якщо ви
любите саме такі, скористайтеся нашими рецептами і маленькими секретами.

Класичні товсті млинці на кефірі

Млинці на кефірі – 4 найсмачніших рецепта

Класичні млинці на кефірі нагадують оладки виходять товстими, пишними, але м’якими. Вони не прилипають до сковороди, не рвуться при перекиданні, чудово поєднуються з солодкими і солоними начинками. Для їх приготування можна використовувати прострочений кефір. Молочнокислі бактерії гинуть в процесі обсмажування. Кефір з терміном придатності не зашкодить організму і не пропаде. Економно і смачно.

Інгредієнти до рецепту:

  • борошно 300 р.
  • яйця 4 шт.
  • цукор 2 ст. ложки
  • кефір 250 мл
  • вода 150 мл
  • сіль щіпка
  • рослинна олія 2-3 ст. ложки
  • свиняче сало 20 р.

Спосіб приготування:

  • Розбийте яйця в миску. Додайте сіль, цукор і борошно. Розмішайте віночком до однорідності.
    Повинно вийти густе, гладке тісто. Додайте кефір і воду. Знову перемішайте. Останнім введіть рослинне масло.
  • Накрийте миску з тістом харчовою плівкою і дайте тісту підійти 30 хвилин. Можна
    замісити тісто з вечора і поставити до ранку в холодильник.
  • Розігрійте сковорідку. Наколіть на виделку шматок свинячого сала. Змастіть їм сковорідку, щоб
    жирна плівка рівномірно покрила дно. Влийте ополоник тесту. Поверніть сковорідку в різні боки, давши тесту рівномірно розтектися. Смажте кожен млинець 1-2 хвилини, поки не просмажаться і не стануть коричневими краю. Переверніть млинець лопаткою. Смажте з іншого боку 40-60 секунд.
  • Порада: Рослинну олію в тесті не дозволить млинців прилипати до сковороди. Свиняче сало використовується для гарантованого результату. Якщо млинці не прилипають, можна надалі не
    підмазувати сковорідку салом перед кожним млинцем.

Тонкі млинці на кефірі без соди

Млинці на кефірі – 4 найсмачніших рецепта

Кефір робить млинцеве тісто повітряним, наповнених вуглекислим газом, товстим і
пористим. Щоб млинці на кефірі вийшли тонкими і ажурними, розведіть тісто
звичайною або газованою водою. Молоко краще не використовувати. Воно зробить тісто
занадто м’яким. Млинці будуть рватися і погано перевертатися.

Інгредієнти до рецепту:

  • борошно 300 р.
  • яйця-5 шт.
  • кефір 250 мл
  • вода 200 мл
  • масло вершкове 50 р.
  • цукор 2 ст. ложки
  • сіль 1/2 ч. ложки

Спосіб приготування:

  • Відокремте білки від жовтків. Жовтки змішайте з цукром, сіллю і кефіром. Введіть борошно.
    Вимішуйте віночком до однорідності. Додайте воду і розтоплене вершкове
    масло. Консистенція тіста повинна бути трохи густіше, ніж для тонких млинців.
  • Збийте білки в міцну піну. Додайте в тісто. У результаті тісто придбає необхідну
    консистенцію. Випікайте на розпеченій сковороді, змазаній рослинною олією до золотистого кольору.
  • Порада: Щоб рослинна олія покривало сковорідку найтоншим шаром,
    використовуйте розрізану на 2 частини цибулину. Наколіть її на вилку зрізом вниз.
    Вмочайте цибулину в рослинне масло, налите в блюдце, і змащуйте
    сковорідку. Млинці вберуть мінімум жиру і будуть менш калорійними.

Ажурні заварні млинці на кефірі з окропом

Млинці на кефірі – 4 найсмачніших рецепта

Любите мереживні млинці, м’які з великими дірочками? Заварні млинці на кефірі та крутому
окропі виходять саме такими. В млинці додається сода, гашене окропом.
Завдяки соді, а точніше вуглекислого газу, який виділяється в результаті
реакції, виходять ті самі дірочки. Піч мереживні млинці краще на тефлоновій
сковороді.

Інгредієнти до рецепту:

  • кефір 500 мл.
  • яйця 2 шт.
  • борошно 2 склянки
  • окріп 1 стакан
  • сода 1/2 ч. ложки
  • сіль 1/2 ч. ложки
  • цукор 2 ст. ложки
  • рослинна олія 2-3 ст. ложки

Спосіб приготування:

  • Збийте вінчиком яйця та кефір до однорідності. Посоліть, додайте цукор. Поставте
    каструлю з кефіром на повільний вогонь, нагрійте, помішуючи до 55-60°Пн. Поступово введіть борошно, вимішуючи масу міксером або блендером. Тісто вийде густим.
  • Змішайте соду з крутим окропом, влийте в тісто, швидко розмішайте. В кінці влийте
    рослинне масло. Відразу ж приступайте до випікання млинців. Обсмажуйте на млинці
    добре розігрітій тефлоновій сковороді. У цьому випадку підмазувати сковорідку
    жиром не потрібно. За відсутністю такої, використовуйте шматочок свинячого сала або
    рослинне масло.
  • Порада: Щоб урізноманітнити смак млинців, використовуйте не тільки пшеничне борошно. Додайте в тісто житнє, вівсяну, кукурудзяну, гречану, рисову муку.
  • Особливо смачні млинці з суміші пшеничного і гречаного борошна. Правда, із-за невеликого
    кількості клейковини в млинці з додаванням гречаного борошна необхідно класти більше яєць.
  • Найкорисніші вівсяні млинці. У вівсяному борошні багато крохмалю й клейковини, заміс
    виходить рівномірний, млинці виходять тонкі і мереживні.

Дріжджові млинці на кефірі без яєць

Млинці на кефірі – 4 найсмачніших рецепта

Якщо в будинку немає яєць, але є шматочок дріжджів, можна спекти дріжджові млинці. За
час, поки підходить тісто, клейковина в борошні розбухає, тісто стає
в’язким і прекрасно тримає форму без яєць. Ці млинці гарні як для приготування
напівфабрикатів з начинкою, так і для подачі зі сметаною, медом або варенням.

Інгредієнти до рецепту:

  • кефір-2 склянки
  • борошно 2,5 склянки
  • вода 1 стакан
  • цукор 2 ст. ложки
  • сухі дріжджі 2 ч. ложки
  • сіль щіпка
  • рослинна олія 50 мл

Спосіб приготування:

  • Просіяти в глибоку миску 1,5 склянки борошна, додайте дріжджі, сіль, цукор і теплий кефір.
    Перемішайте. Накрийте рушником або харчовою плівкою і поставте підходити на 30 хвилин.
  • Вмішайте борошно. Акуратно влийте гарячу воду, постійно помішуючи тісто. Ще
    раз дайте тісту піднятися, прибравши в тепле місце на 1,5 години. В кінці додайте рослинне масло, перемішайте. Вирівняйте густоту тіста, додавши трохи води.
  • Випікайте млинці як зазвичай з двох сторін на добре розігрітій сковорідці. Рослинного
    масла в тесті досить, щоб млинці не прилипали. Але якщо тісто все ж пристає до сковороді, подмазывайте її салом або невеликою кількістю рослинного масла.
  • Порада: Приготуйте млинці з начинкою і заморозьте. Можна зробити млинці з сиром, з м’ясом, з яблуками чи з гарбузом. Обсмажуйте млинці з начинкою в замороженому вигляді під кришкою. Смак заморожених млинців не поступається свіжоспеченим.
Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua