Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

Шарлотка – всім відомий і улюблений пиріг, який можна пекти і в духовці, і в мультиварці. Рецепт цього ароматного яблучного десерту простий і не вимагає особливих умінь. Цікавий варіант смачного і апетитного домашнього пирога – шарлотка на молоці з додаванням яблук. Включення до складу молока зробить випічку особливо пишною і ніжною.

Ще одна перевага рецепта полягає в тому, що навіть якщо молоко скисло вдома чи в магазині, воно не тільки не зіпсує пиріг з яблуками, але зробить його ще більш повітряним.

При використанні мультиварки шарлотка вийде навіть у новачка, так як немає ризику спалити пиріг.

Необхідні продукти

  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 0,5–1 склянка;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • молоко – 1 стакан;
  • борошно – 1-1,5 склянки;
  • сода – 0,5 ч. л.;
  • оцет, щоб погасити соду;
  • яблука – 2-3 шт.;
  • масло для змащування форми;
  • мелена кориця – 0,5 ч. л.;
  • цукрова пудра – за смаком.

Приготування

1. Збийте яйця з цукром в мисці.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

2. Додайте сіль і влийте молоко.

3. Просійте борошно через сито і всипте в яєчно-молочну суміш. Погасіть соду оцтом і додайте її в тісто.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

4. Яблука наріжте не дуже великими кубиками і вмішайте в масу. Покладіть корицю.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

5. Тісто викладіть у форму, змащену маслом.

6. Увімкніть духовку нагрійте до 180 °C. Поки духовка прогрівається, тісто якраз встигне підійти.

7. Випікайте приблизно 40 хв. Перші півгодини приготування не відкривайте дверцята духовки, якщо не хочете, щоб ваш пиріг опал.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

8. Якщо для рецепта використовуєте мультиварку, готуйте шарлотку в режимі «Випічка» не менше 1 години.

В мультиварці-скороварці на випічку потрібно близько 40 хв. В будь-якому випадку слід орієнтуватися на особливості вашої моделі пристрою. Якщо після закінчення заданого часу пиріг ще не пропікся, рекомендується перевернути шарлотку з допомогою контейнера для варіння на пару і запустити мультиварку ще на 10-20 хв.

Готову рум’яну шарлотку злегка остудіть, посипте зверху цукровою пудрою і подавайте до столу з чаєм або кавою.

Як підготувати яблука для шарлотки?

Кислі яблука в рецепті зроблять смак пирога більш цікавим. Зате при додаванні солодких яблук можна скоротити кількість цукру, і випічка вийде менш калорійною.

Шарлотка, приготована на молоці, вийде ніжніше, якщо яблука очистити від шкірки і натерти на крупній тертці.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

Якщо ж яблука не чистити і порізати крупно, то смак пирога буде більш насиченим, яблучним.

Як зробити шарлотку ще смачніше?

1. Чим краще збиті яйця, тим пишніше буде шарлотка. Найкраще взяти яйця прямо з холодильника.

2. Кількість молока, борошна і яблук в рецепті може бути трохи змінено в ту чи іншу сторону. Але тісто не повинно бути занадто густим, інакше пиріг вийде не пишним та повітряним, а щільним.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

3. Якщо молоко трохи скисло, то соду можна не гасити оцтом, так як кислота в тесті вже є. Припустимо замінити соду розпушувачем, купівельними або зробленим своїми руками.

4. Натуральний мед в рецепті успішно замінить частину цукру. Нагрівання меду не варто побоюватися, в цьому немає шкоди для здоров’я.

5. Готовий пиріг? Це можна визначити, проткнувши його зубочисткою. Якщо паличка виходить суха, без шматочків вологого тіста, шарлотку можна діставати.

Варіанти приготування і подачі шарлотки

У тому випадку, коли шарлотка готується в мультиварці, частина яблук можна красиво нарізати тонкими скибочками і викласти на дно чаші. І потім залити тестом.

Шарлотка на молоці з яблуками: готуємо вдома ароматний пиріг

Цей прийом зробить пиріг більш ошатним та святковим.

Яблука можна не вмішувати в тісто, а просто покласти у форму для випічки і залити тестом. У цьому варіанті тісто має бути досить рідким, щоб інгредієнти змішалися.

Кориця, перемішана з цукровою пудрою і посипаний зверху пирога, додасть йому пряний аромат і приємний колір.

В тісто, крім яблук, може бути додана малина, горіхи, какао, сухофрукти за смаком. Шарлотка смачна і в гарячому, і в холодному вигляді.

Не бійтеся експериментів, подайте її з гарячим какао або холодним молоком, з кулькою улюбленого морозива. І ви побачите, що цей простий і начебто звичний пиріг може засяяти новими фарбами. Його полюблять і діти, і дорослі.

Не забудьте залишити коментар і приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua