Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Навіть самі юні кулінари пробують час від часу зробити яблучну шарлотку. По-перше, це дуже простий рецепт. По-друге, яблучний пиріг доступний по кількості та переліку використовуваних інгредієнтів. По-третє, яблучний пиріг має дуже домашній і приємний смак. Такий рецепт вигідно мати в своїй кулінарній скарбничці. А ще його можна урізноманітнити, наприклад, зробити заливний яблучний пиріг.

Користь яблук

Яблука — продукт унікальний і надзвичайно необхідний нашому організму. Це найбільш поширений фрукт, який присутній у нашому раціоні майже весь рік.

Яблука — вдячний продукт, придатний до вживання в будь-якому вигляді. На основі яблук виходить смачний і насичений компот, вітамінне варення, джем і повидло. Зрештою, яблучний сік — найбільш популярний і є базовим для багатьох фруктових соків і пюре. Подивіться на етикетки магазинних соків, де яблучний сік є основним інгредієнтом.

Користь і шкоду цього продукту обговорюють і лікарі і дієтологи, але прийти до однозначного висновку поки не вдалося. Яблука недарма називають плодом здоров’я завдяки великій кількості вітамінів, калію і марганцю. Це легкозасвоюваний джерело заліза. Їх застосовують для профілактики застуди і навіть лікування злоякісних пухлин. Завдяки наявності калію, яблука сприяють стабілізації кров’яного тиску, зміцнюють зубну емаль і кістки. Ну і, нарешті, яблука не викликають алергію і тому показані всім людям без винятку.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Наливна або звичайний?

Хіба яблучний пиріг — це нудно? Тільки якщо ви не знаєте хороший рецепт! По-справжньому смачні, оригінальні і красиві пироги, штруделі і торти з яблуками! У сезон багатого врожаю можна щодня їсти страву з яблуками і ніколи не повторюватися. Причому різниця завжди буде відчуватися, хоча навряд чи ви зможете зробити вибір на користь того або іншого виду пирога. Спосіб приготування змінюється, і смак з кожним разом розкривається по-новому.

Проста шарлотка готується на базі борошна, цукру, яєць, масла і, звичайно, яблук. Всі інгредієнти збиваються в глибокій посуді і рідким тістом заливаються на нарізані яблука.

Це звичний рецепт, а оригінальна англійська шарлотка — це пудинг з хліба і яблук. Біла булка повинна бути размочена в маслі з цукром. Далі її викладають на дно форми і заважають з шаром яблук. Верхній шар — з хліба. При подачі потрібно заливати пиріг соусом або морозивом.

Традиційний яблучний пай відрізняється способом прикраси — верхній шар являє собою сітку з пасочків тіста. У російській кухні пироги готують на сметані, а не на маслі. Прийнято пов’язувати такі пироги з іменами сестер Цвєтаєвих. Ну як вибрати в такому достатку смаку?

Інгредієнти

Для всієї сім’ї пропонуємо зробити яблучний заливний пиріг. Тут вийде приблизно 5 порцій на рецепт.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Що ж нам потрібно?

  • Купуємо приблизно 5 великих яблук. Вибираємо солодкі, без вм’ятин і потемніння.
  • Беремо 3 курячих яйця.
  • Для тесту необхідно приблизно 350 грам борошна. В ідеалі — пшеничного, але можна брати вівсяну.
  • Знадобиться така ж кількість цукру — 350 грам.
  • Сода — 1/4 ч. ложки.
  • Для гасіння соди беремо ложку оцту.
  • Для змазування форми — масло і манна крупа.
  • Для присипки — цукрова пудра або ванільний цукор.

Вершкове масло можна замінити сметаною. Від рецепт цього тільки виграє.

Творимо шедевр кулінарного мистецтва

Тісто робимо відразу у формі для подачі. Наливна пиріг виходить ніжним, якщо в точності дотриманий рецепт. Можливо, перекласти його на інше блюдо буде проблемою, тому форма повинна відповідати способу викладення яблук. Враховуйте той факт, що при випічці пиріг підніметься, а потім осяде. Тим часом розігріваємо духовку до 180 градусів.

Готуємо тісто

Приступаємо до бази пирога, його нижнього шару.

1. Перетираємо або топимо масло на водяній бані, а потім збиваємо з цукром до пишної маси, в яку втручається яйця.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

2. Сюди додаємо борошно і віночком доводимо до однорідної маси.

3. Гасимо соду оцтом і додаємо в тісто. По консистенції воно вийде рідкуватим.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Готуємо начинку

1. Займемося начинкою: для цього яблука чистимо від шкірки і насіння.

2. Ріжемо часточками або кубиками. Яблука мають прикру властивість темніти, і щоб це запобігти, можна збризнути їх лимонним соком.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

Всі складові пирога зроблені і можна приступати безпосередньо до етапу приготування.

Формуємо і випікаємо пиріг

1. Змащуємо вершковим маслом форму для випікання і засипаємо її манкою або, якщо є, панірувальними сухарями.

Рецепт передбачає варіації: можна викласти всю поверхню тіста яблучними часточками або складати все в центрі пирога.

2. Зверху буде тісто-заливка, яке готується окремо. Для нього збиваємо яйця з цукром, сметаною і борошном. В результаті має утворитися пишна маса з піною.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

3. Заливкою покриваємо начинку в якості верхнього шару. Якщо знадобиться, то формою пристукиваем об стіл, щоб заливка поширилася по всій її поверхні.

Заливний яблучний пиріг “Ніжність”: рецепти для духовки

4. Пекти пиріг доведеться приблизно 40 хвилин, також можна підрум’янити верх під грилем за пару хвилин.

5. Вже гарячий пиріг повинен охолонути і як говориться «дійти» 10 хвилин.

6. Рецепт освоєний і можна переходити до подачі. Пиріг повинен бути теплим, тоді можна зіграти на контрасті і прикрасити його кулькою морозива. Також для сервірування можна вибрати присипку цукровою пудрою, корицею, прикраса сметанним кремом або збитими вершками.

Не забудьте залишити коментар і приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua