Штрудель з яблуками – 3 найсмачніших рецепта

Штрудель з яблуками – солодкий представник австрійської кухні. Класичний штрудель являє собою рулет з бездріжджового витяжного тіста з начинкою. При цьому начинка для штруделя може бути будь-яка, в тому числі пісна і навіть не солодка – фарш, овочі, картопля. Класикою ж вважається штрудель з яблуками, а також з вишнею, грушею, сиром, маком та горіхами.

Найстаріший рецепт штруделя датований 1696 роком. Він знайдений в рукописній книзі, яка до цього часу зберігається в архівах Віденської бібліотеки. В рецепті описано, як спекти пиріг з сирною начинкою під назвою Мильхрамштрудель. Його і зараз подають у численних віденських кав’ярнях.

Одного тільки докладного опису, як приготувати штрудель, мало. Ця випічка вимагає вправності, адже тісто має розкачуватись так тонко, щоб крізь нього можна було читати газету. Такий рівень майстерності приходить не відразу. Новачкам радимо дізнатися, як зробити простий штрудень з готового листкового тіста або з лаваша. Докладні рецепти та детальні описи допоможуть вам освоїти приготування австрійської випічки. Ароматний, апетитний штрудель буде частим гостем на вашому столі, особливо восени, коли дозрівають соковиті, запашні яблука.

Класичний віденський штрудель з яблуками

Штрудель з яблуками – 3 найсмачніших рецепта

Довгий час про віденський штрудель мало хто знав за межами Австрії. Світової
популярність ласощі отримало після Віденського конгресу 1814-1815 рр., де під
час святкування перемоги над Наполеоном присутніх європейських монархів
пригощали місцевої випічкою. Серед частувань був штрудель, декорований ванільним
морозивом. З тих пір класичним способом вважається подача штруделя з
вершками, ягодами і кулькою морозива.

Інгредієнти до рецепту:

для тіста:

  • борошно 300 р.
  • вода 150 мл
  • яйця 1 шт.
  • рослинна олія 3 ст. ложки
  • сіль щіпка

для начинки:

  • яблука 6 шт.
  • цедра і сік лимона 1 шт.
  • родзинки 100 р.
  • горіхи волоські 1/2 склянки
  • панірувальні сухарі 1 стакан
  • вершкове масло-6 ст. ложок
  • ром 50 мл
  • цукор 1 стакан
  • ванільний цукор 1 пакетик
  • кориця 1 ч. ложка
  • цукрова пудра 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

  • Підготуйте продукти для начинки. Яблука очистіть від шкірки і насіннєвих коробочок, наріжте
    кубиками. Збризніть яблука лимонним соком, додайте 0,5 чайної ложки
    цедри. Ізюм промийте і замочіть в ромі. Розтопіть вершкове масло. Панірувальні
    сухарі перемішайте з ванільним цукром і 2 столовими ложками розтопленого
    вершкового масла.
  • Просійте борошно. Додайте яйце, 2 столові ложки рослинного масла, щіпку солі, воду.
    Замісіть тісто, довго і посилено вимісіть його, потім скачайте в кулю, змастіть
    залишилися рослинним маслом. Загорніть тісто в поліетиленовий пакет або в
    харчову плівку. Поставте на 1 годину в тепле місце.
  • Застеліть стіл гладким бавовняним або лляним рушником, подпылите його борошном.
    Розкачайте тісто качалкою в прямокутний пласт товщиною 0,5 сантиметра.
    Просуньте під нього припорошений борошном долоню і розтягуйте від центру до краю.
    Розтягуйте тісто як можна тонше. Якщо пласт все-таки порветься, заліпіть його
    шматочком відповідного розміру, який відірвіть від краю.
  • Змастіть тісто розтопленим маслом, на цій піде приблизно 2 столові ложки. По довгій
    стороні пласта викладіть панірувальні сухарі, відступивши від краю 15 сантиметрів,
    ширина смужки також 15 сантиметрів. Поверх сухарів розкладіть яблука, родзинки,
    горіхи, посипте начинку корицею і цукром. Накрийте начинку залишеним з краю
    тестом, підніміть тканину і з її допомогою скрутіть рулет. Шов повинен виявитися
    внизу.
  • Змастіть маслом деко (1 столова ложка). Перекладіть штрудель на деко швом
    вниз. Змастіть рулет вершковим маслом. Випікайте в духовці при
    температурі 180°С близько 40 хвилин.
  • Готовий і остиглий штрудель посипте цукровою пудрою.
  • Порада: Врахуйте, що калорійність самого штруделя невелика. Зате їх предостатньо в поданих до нього десертах.

Спосіб подачі: Приготуйте до віденського струдля ванільний соус. Додайте в стакан молока 50 грам цукру і 1/2 чайної ложки ванільного цукру. Доведіть молоко до кипіння, помішуючи. Введіть чайну ложку крохмалю. Коли суміш загусне, зніміть з вогню і додайте злегка збиті жовтки 2-х яєць. Перемішайте і охолодіть. Штрудель наріжте на шматочки, полийте соусом, прикрасьте ягодами і кулькою морозива.

Смачний штрудель з яблуками і вишнею з листкового тіста

Штрудель з яблуками – 3 найсмачніших рецепта

Швидкий і зручний варіант штруделя готується з покупного листкового тіста. Вибрати потрібно
саме прісне тісто без дріжджів. Тісто має розтанути природним шляхом. Якщо
зберігайте заготовку в морозильній камері, перекладіть її з вечора в нижній відділ
холодильника, де вона до ранку повільно розморозиться.

Інгредієнти до рецепту:

  • упаковка листкового тіста 500 р.
  • вишня без кісточок 500 р.
  • яблука 4 шт.
  • панірувальні сухарі 1 стакан
  • цукор 1 стакан
  • горіхи волоські 1 стакан
  • родзинки 100 р.

Спосіб приготування:

  • Вишню покладіть на друшляк, щоб стік зайвий сік.
    Яблука очистіть від насіння і шкірки, наріжте кубиками. Волоські горіхи порубаєте.
    Ізюм промийте і просушіть.
  • На рушник качалкою розкачайте листкове тісто в пласт товщиною 1-2 міліметра.
    Відступивши 2 см від країв, викладіть вишню і яблука, посипте сухарями,
    горіхами, родзинками і цукром. Скрутіть рулет.
  • Розігрійте духовку до 200°С. Деко змочіть холодною водою і не витирайте. Викладіть
    штрудель. Випікайте 40 хвилин.

Простий штрудель з яблуками та корицею з лаваша

Штрудель з яблуками – 3 найсмачніших рецепта

Для тих, хто не любить возитися з тестом, пропонуємо рецепт штруделя для ледачих.
Готується він із звичайного тонкого вірменського лаваша. Спробуйте, ніхто не помітить різниці.

Інгредієнти до рецепту:

  • лаваш 3 листа
  • яблука 6 шт.
  • повидло 6 ст. ложок
  • цукор 3 ст. ложки
  • волоські горіхи 1,5 склянки
  • цукрова пудра-2 ст. ложки
  • кориця 1 ч. ложка
  • рослинна олія: 6 ст. ложок

Спосіб приготування:

  • Яблука очистіть від шкірки і насіннєвих коробочок. 3 яблука наріжте кубиками або часточками,
    як на фото. Інші потріть на тертці. Горіхи порубаєте.
  • Листи лаваша змастіть рослинною олією. На кожен піде 2 столові ложки масла.
    Змастіть лист яблучним повидлом (2 столові ложки). Викладіть поверх третину тертих
    яблук, горіхів і яблучних скибочок, посипте 1 столовою ложкою цукру і корицею.
    Скрутіть рулет. Укладіть на деко, застелений промасленим пергаментом.
    Повторіть те ж саме з рештою лавашами. Готові рулети можна змастити
    вершковим маслом, щоб утворилася апетитна скориночка. Цього можна і не
    робити, оскільки штрудель буде посипатися цукровою пудрою.
  • Запікайте в духовці при температурі 180°С близько 30 хвилин. Охолодіть і посипте пудрою.
    Якщо не дочекатися поки штрудель охолоне, пудра розтане.

Спосіб подачі: Приготуйте соус до штруделя, як зазначено в першому рецепті, чи використовувати готові збиті вершки в балоні.

Штрудель з яблуками багато господинь відносять до складних страв і не вирішуються готувати в домашніх умовах. Справжній штрудель з найтоншими шарами тіста, соковитою начинкою та хрусткою скоринкою приготувати не так складно, як здається, якщо знати, як приготувати страву за всіма правилами і точно слідувати рекомендаціям знають кондитерів:

  • Витяжний тісто готують із борошна, води і жиру. Яйця роблять тісто більш щільним. Ця характеристика потрібна, якщо готуєте штрудель з соковитою начинкою, наприклад, із вишнею. Жир додається для пластичності і пом’якшення тесту.
  • Щоб згустити начинку, зв’язати всередині випічки сік, додають товчені сухарі або обсмажені хлібні крихти. Дуже соковиті начинки пов’язують крохмалем. Крихти або крохмаль з’єднують і цукром і горіхами.
  • Тісто для штруделя вимішується до 10 хвилин. Воно повинно стати пластичним і не липнути до рук. Перед розкочуванням тісто має відпочити мінімум півгодини, але краще довше. За цей час клейковина в борошні набухає і тісто легше і тонше розкочується.
  • Розтягують тісто руками від центру до країв. Діяти необхідно делікатно, але швидко, щоб тісто не заветріться і не втратила еластичність.
  • Перед тим як покласти начинку, змастіть тісто розтопленим вершковим маслом. Це поліпшить смак штруделя.
  • Якщо використовуєте соковиту начинку, проколіть згорнутий штрудель в декількох місцях для виходу пари.
  • У процесі випікання двічі змастіть виріб розтопленим вершковим маслом. Штрудель покриється апетитною рум’яною скоринкою.

Штрудель з яблуками готується дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua