3 вагомі причини включити в раціон авокадо

Цей заморський фрукт славиться тим, що багатий калієм, клітковиною та «хорошими» жирами. А останнім часом вчені виявили ще три дивовижні властивості авокадо.

3 вагомі причини включити в раціон авокадо

1 Допомагає схуднути

У черевній порожнині відкладаються два види жирової тканини: підшкірний жир і глибший вісцеральний жир, що оточує внутрішні органи. Другий вид жиру збільшує ризик діабету типу II. Проте лише одне авокадо на день здатне допомогти жінкам позбавитися жиру на животі, стверджують вчені з Університету штату Іллінойс (США).

Для дослідження вчені відібрали 105 чоловіків та жінок із зайвою вагою чи ожирінням. Учасників випадково розділили на дві групи і посадили на дієту. Раціон був однаковим, але одна група щодня отримувала авокадо, а друга (контрольна) група цей заморський фрукт не їла. На початку та наприкінці дослідження учасники проходили медичне обстеження, у ході якого в тому числі проводилася оцінка обсягу накопичення жирової тканини в області очеревини. Виявилося, що обсяги вісцерального жиру на животі у тих, хто їв авокадо, зменшилися, але тільки у жінок. На чоловіків споживання цього фрукта не вплинуло.

2 Знижує холестерин

Знов-таки, лише одне авокадо на день може знизити рівень «поганого» холестерину (ліпопротеїнів низької щільності, або ЛПНГ) — того самого, що бере участь у формуванні атеросклеротичних бляшок і підвищує ризик серцево-судинних захворювань, повідомляють вчені з Університету штату Пенсільванія. .

У дослідженні брали участь 45 осіб із надмірною вагою чи ожирінням. Добровольців розділили на три групи, кожній групі призначили свою дієту: з низьким вмістом жирів, з помірним вмістом жирів або з помірним вмістом жирів з додаванням до щоденного раціону одного авокадо. Через 5 тижнів вчені підбили підсумки: виявилося, що учасникам групи «авокадо» вдалося найсильніше знизити і рівень ЛПНГ, і рівень окислених ЛПНГ, які провокують розвиток атеросклерозу.

3 Захищає від раку

3 вагомі причини включити в раціон авокадо

Вчені з Гуелфського університету в Онтаріо (Канада) виявили в авокадо з'єднання, яке здатне пригнічувати ріст ракових клітин при гострому лейкозі мієлоїд (ОМЛ). Лейкозні клітини містять велику кількість ферменту VLCAD, що сприяє зростанню клітин пухлини. Група дослідників вивчила різні продукти та добавки, намагаючись знайти речовину, яка зможе пригнічувати активність VLCAD. І в результаті вони його виявили: ним виявився авокатин B – молекула з класу жирів, що міститься в авокадо.

Авокатин B вже був протестований як засіб для профілактики діабету II типу та лікування ожиріння. Тепер ученим вдалося довести, що ця молекула впливає на функцію VLCAD. «Злоякісні клітини залежать від VLCAD, він необхідний для виживання, — пояснив дослідник Пол Спаньоло (Paul Spagnuolo). — Тому прицільна дія на цей фермент може уповільнити поширення раку».

Гострий мієлоїдний лейкоз вважається смертоносним з усіх видів раку крові. Як правило, захворювання зустрічається у людей старших 65 років. Через 5 років після встановлення діагнозу виживає менше 10% хворих. Тільки половині пацієнтів призначають хіміотерапію, а решті просто надають паліативну допомогу для полегшення болю. На жаль, препарати, які використовують у лікуванні ОМЛ, є дуже токсичними, тому вчені намагаються знайти відносно безпечні речовини та на їх основі розробити ліки для боротьби з пухлиною.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua