Амодіметикон у косметиці для волосся – що це та які у нього властивості

Амодіметикон у косметиці для волосся – що це та які у нього властивості

Ти хочеш знати, що таке амодиметикон (Trimethylsilylamodimethicone, C11-15 Pareth-5, C11-15 Pareth-9)? Якщо дуже просто і насправді, це ще один полімер або силікон в косметиці. Сенс його введення у доглядові засоби – посилення білкового компонента кутикули волосся, активація зростання локонів та оптимізація структури стрижнів.

Як діє

Амодіметикон (Amodimethicone) вводиться в основному в лікувальні засоби, оскільки посилює спорідненість білкових молекул та волосяної сумки волосся. Саме через присутність силікону білкова молекула просторово розташовується так, що максимально заповнює всі пошкодження на кутикулі стрижнів, буквально прилипнувши до неї.

Амодіметикон візуально покращує зовнішній вигляд волосся, коригує їх структуру, робить легше розчісування, візуально вони починають виглядати пишними і блискучими. Тому будь-який виробник із задоволенням включає речовину до складу доглядових засобів для пасм будь-якого типу.

Амодиметикон це взагалі абревіатура від «амін-функціональних силіконів», що входять до групи модифікованих полімерів, щоб мати певні властивості. Амін-функціональні силікони спеціально хімічно модифіковані по-особливому.

Справа в тому, що просторово деякі з бічних груп, що розташовуються вздовж стрижня молекули, можуть бути замінені на різні алкіламінні аміногрупи (-R-NH2). Вони позитивно заряджаються у водних розчинах за рахунок властивостей електрооднорідності, поступаючись лише неорганічним, катіонним полімерам.

Неорганічні катіонні полімери осідають на волоссі з-за електростатичного тяжіння між силіконом і негативно зарядженими альбумінами поверхні кутикули. Таким чином, виходить, що вони поводяться так само, як полікватерніуми – органічні катіонні полімери. А вони, як відомо, вважаються найкращими кондиціонерами.

Амодіметикон у косметиці для волосся – що це та які у нього властивості

Силікони для волосся: користь та як вибрати

Чому включають доглядові засоби

Амодіметикон та його аналоги зустрічаються практично в 100% доглядових засобах, які дбають про волосся, дають їм унікальні переваги:

  • глибоке кондиціювання;
  • векторна, цільова робота з пошкодженими кучерями;
  • захист від температурних травм;
  • активація кольору волосся та його стійкості до негативних зовнішніх впливів;
  • блокування кумулювання шкідливих, токсичних речовин;
  • створення блиску та надання сяйва волоссю.

Підсумовуючи, можна сказати, що основною перевагою доглядового косметичного продукту є його властивість утримувати вологу в локонах при широкому розкиданні температур.

Властивості

Основне вже зрозуміло – це зростання здорового волосся. Але, крім цього, є й інші позитивні моменти:

  • вибіркове кондиціювання лише неблагополучних пасм;
  • електростатичне тяжіння: найбільш ушкоджені ділянки зовнішньої оболонки локонів мають високу негативну щільність заряду, що притягує велику кількість катіонів полімеру до них.

Так волосся не обтяжується і виглядає чудово, оскільки катіони утримують вологу на поверхні стрижнів і одночасно не дозволяють накопичуватися зайвим шарам при кожному миття або ополіскуванні. Однойменні частки просто відштовхуються одна від одної;

  • захист волосся від негативного термовпливу: щипці та фен, наприклад. Це пояснюється низькою теплопровідністю силіконів, нижчою, ніж у води, мінеральних масел та гліцерину. Амодіметикон мінімізує надходження тепла з поверхні волосся углиб стрижня. Всім добре відомо, що стайлінгові прилади працюють при температурі, яка досягає 160 ° C. Вони провокують випаровування вологи, яка є в стрижнях волосся, а отже, стають причиною дегідратації та пошкоджень. Крім того, при таких температурах у локонах страждають тонкі нитки кератину в корі головного мозку. Амодіметикон нівелює таку можливість. Він після нанесення на локони, висихаючи, вільно розподіляється плівкою по волоссю, що діє кілька застосувань шампунів;
  • блокування кумуляції зайвих полімерів у волоссі. Найтонша плівка запає вологу в локонах, вирівнює кутикулу, забезпечує відмінне розчісування і мокрих, і сухих пасм. При цьому вона не дозволяє іншим полімерам осідати на локонах;
  • надання волоссю блиску, глянцю. Це додаткова перевага речовини. У порівнянні з іншими катіонними полімерами амодиметикони мають високий коефіцієнт заломлення, що і надає волоссю такий чудовий блиск.

Підведемо підсумки. Амодиметикони захищають локони від пошкоджень, негативного впливу навколишнього середовища, зміцнюють їх, надають м'якості та шовковистості, наділяють силою, активують природний блиск.

Полімери допомагають боротися зі сплутаністю за рахунок ефекту кондиціювання, роблять волосся слухняним, коригують порожнечі в пошкоджених стрижнях і кутикулі, балансують вологість, у тому числі при перепадах температур або високих температурах.

Прекрасно поєднується амодиметикон і при цьому потенціює естеро- та полікватерніуми – природні полімери на основі целюлози.

Де застосовуються

Практично скрізь, де заходить мова про доглядові засоби для волосся, предмети особистої гігієни, у тому числі – про рідке мило, крем, лосьйони. Але особливо затребуваний амодиметикон у наступних косметичних продуктах:

  • крем-маски для локонів;
  • бальзами та кондиціонери для догляду за волоссям;
  • шампуні та поєднання засобів для миття з кондиціонерами;
  • стайлінгові гелі, лосьйони;
  • термокондиціонери та кондиціонери, що захищають волосся від впливу хімічних агентів;
  • речовини для глибокого фарбування локонів;
  • муси та лаки для пасм;
  • кутикулярні доглядові засоби.

Оптимальною дозуванням у складі продуктів, які призначені для змивання, вважається концентрація від двох до п'яти (максимум – 6%) відсотків, у незмивному догляді концентрація не перевищує 0,5-2%.

Треба підкреслити, що здатність активувати та зберігати колір проявляється у силікону вже за 2% концентрації. Більше того, зберігається здатність полімеру підтримувати інтенсивність та глибину кольору.

Якщо речовину додають в емульсії, слід стежити за температурою, яка не може перевищувати 45° C. Слід враховувати і той факт, що амодиметикон і фенілтриметикон в одному рецептурному прописі взаємодіють між собою.

Вони розбавляють та нівелюють дію один одного. Це стає проблемою для кондиціонування волосся та надання їм природного блиску.

Показання та протипоказання

Зрозуміло, що оскільки амодиметикон є додатковим компонентом у косметичних продуктах, у нього немає певних показань до використання. Але оскільки це хімічна речовина, протипоказання є.

Незважаючи на те, що при місцевому застосуванні у доглядових засобах продукт є безпечним, потрібно враховувати його індивідуальну непереносимість. В аерозолях, наприклад, речовина здатна викликати напад бронхіальної астми.

Зберігання

Як і всі косметичні доглядові засоби амодиметикон зберігають у сухому та прохолодному місці, виключаючи вплив кислот, лугів, ультрафіолету. Придатний для використання продукт протягом року з дати випуску за умови герметичного зберігання.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua