Диметиконол у косметиці для обличчя та волосся – відмінності складу від диметикону

Диметиконол у косметиці для обличчя та волосся – відмінності складу від диметикону

Диметиконол (Dimethiconol) – один із силіконових полімерів, який давно і з успіхом використовують у косметиці. Він родич деметикону за своїми функціями, властивостями, але ефективніше, оскільки має більшу молекулярну масу.

Захисна плівка, яку утворює диметиконол, хоч і затримує вологу, але для газів та активних біоречовин цілком проникна. Цю особливість використовують у сонцезахисних засобах, що захищають волосся та шкіру.

Диметиконол може заповнювати собою порожнечі, це не могло залишитись непоміченим для виробників доглядової та декоративної косметики. Зволожуючі креми, гелі, лосьйони, сироватки включаються до складу речовина. А туші взагалі немислимі без диметиконолу.

Разом зі здатністю плівки, що утворилася на поверхні шкіри, блокувати вологу всередині і зовні дерми, диметиконол за рахунок величини своїх молекул практично позбавлений можливості проникнути в шкіру самостійно. Така подвійна користь є особливо важливою для засобів особистої гігієни.

Використовують диметиконол, зазвичай, як емульсії. Речовина у складі косметичних продуктів додатково мінімізує спінювання продукту, тобто виступає у ролі піногасника.

Завдяки своїм водостійким та водовідштовхувальним властивостям диметиконол (dimethiconol) не розчиняється у воді. Це дає можливість гарантувати шкірі та волоссю ефективний, який зберігається навіть після попадання під дощ.

А чи є різниця із диметиконом?

Ти знаєш, принципової – ні. Вони обидва полімерні плівкоутворювачі, силікони, тим самим здатні утримувати вологу всередині шкіри та відштовхувати зовні. Це їхня суть. Але! Диметиконол ефективніший, а отже, краще.

Диметиконол у косметиці для обличчя та волосся – відмінності складу від диметикону

Силікони та парабени у косметиці

Він має більшу молекулярну масу (більше, ніж диметикон) і трохи інший хімічний склад. Тому при всій функціональній еквівалентності та споріднених інгредієнтах, диметиконол та диметикон – це різні речовини.

Властивості

Діметіконол (Dimethiconol) – популярний у косметиці силіконовий полімер, близький родич диметикону. Він також є основою шампунів, входить до складу кондиціонерів для волосся і діє як усі силікони, але все-таки відрізняється за своїми властивостями.

Він:

  • перешкоджає піноутворенню;
  • виступає пом'якшувачем будь-якої косметики, не утворюючи жирних плівок на поверхні дерми та локонів. Причому він не жертвує жодною зі своїх корисних якостей, виконуючи це завдання, на відміну від стандартних силіконів;
  • зволожує шкіру та волосся, зберігаючи водовідштовхувальну та водостійку здатність;
  • ефективно протистоїть ультрафіолету;
  • безпечний для здоров'я, оскільки за рахунок величини своїх молекул не здатний проникнути в кровотік та не демонструє системної дії. Він працює тільки на поверхні шкіри та пасм. З одного боку – це дає можливість виключно тимчасового ефекту, тільки в момент присутності самого силікону, але з іншого – не викликає мутацій, онкологічних проблем, інших негативних результатів від застосування, які часто аналізуються та оцінюються як вирішальний аргумент при присвоєнні ступеня безпеки косметичним продуктам ;
  • має відмінну плинність, легко розподіляється по поверхні шкіри і волосся, а разом з ним і будь-який косметичний продукт, до складу якого він входить. особливо цінно це у кондиціонерах;
  • захищає епідерміс та локони від вимивання фарби та природного пігменту.

Показання та протипоказання

Як і всі силікони, полімери – додаткові інгредієнти в косметичних продуктах, покликані яскравіше розкрити дію активної речовини та допомогти зберегти її на максимально можливий термін у незмінному стані, диметиконол не має апріорі показань до застосування.

Усі його корисні властивості – лише допомога косметичним продуктам векторної дії. Наприклад, зволожуючій сироватці диметиконол полегшить процес розподілу на поверхні епідермісу, допоможе утримати вологу всередині дерми і тим самим активувати синтез ендоколагену, еластину, гіалуронової кислоти, тобто омолодити шкіру.

У складі шампунів він зіграє роль кондиціонера, пом'якшить пасма, надасть їм блиск, забезпечить легке розчісування, але в саму функцію очищення локонів не втручатиметься. У засобах інтимної гігієни диметиконол гарантує дивовижні тактильні відчуття при дотику до шкіри, але не антибактеріальний захист або афродизіак.

Щодо протипоказань, то продукт безпечний, проте про індивідуальну непереносимість забувати не варто. При першому користуванні будь-яким продуктом з диметиконолом пацієнтам із сенсибілізованою дермою краще провести алерготест.

Безпека

У Штатах Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) не має претензій до цієї речовини. Воно схвалено для використання як компонент для захисту шкіри у безрецептурних лікарських препаратах.

Крім цього, і експерти комісії з безпеки косметичних компонентів (CIR) проаналізували властивості диметиконолу та оцінили їх, визнавши і саму речовину, і її похідні безпечними для використання в продуктах особистої гігієни.

Розмір молекул, які не можуть за жодних обставин потрапити в шкіру та кровотік – гарантія нешкідливості диметиконолу. Ні раку, ні аутоімунних процесів, ні генних мутацій за речовиною не значиться.

Підозри про здатність силікону накопичуватися в дермі та впливати на загальний стан організму виявилися неспроможними. Якщо через пори шкіри молекула не проникає, то і в клітину відповідно потрапити ніяк не може.

Диметиконол та його похідні не є подразниками для очей та шкіри, дозволені до введення до складу косметичних продуктів, доглядових засобів та засобів особистої гігієни в Європі за Регламентом ЄС про косметику.

Dimethiconol у догляді для волосся

Особливо ефективний і практично незамінний диметиконол у косметиці для волосся. Всі шампуні «два в одному», незалежно від типу локонів, використовують цю речовину. Воно є універсальним. Без нього волосся не буде таким м'яким і слухняним, блискучим і легко розчісується.

Поглянь на етикетку свого шампуню, і ти побачиш присутність у ньому диметиконолу. Є він і в складі кондиціонерів, що не змиваються. Це важливо. Речовина покращує форму локонів і доглядає їх.

Додатково диметиконол збільшує міцність волосся, захищає їх від теплової дії, перешкоджає вимиванню кольору. Знаєш, де особливо потрібні ці властивості? У складі шампунів і кондиціонерів для розгладження завитків, в різних засобах для укладання.

Крім усього іншого, диметиконол надзвичайно ефективний у складі масел для кінчиків, що січуться, оскільки допомагає склеювати волосся, що розшарувалося. Через свої водовідштовхувальні та водостійкі властивості речовина не розчиняється у воді.

А що це дає ти вже знаєш: з одного боку – гарантує ефективність відходу з дивовижним візуальним результатом, який зберігається навіть якщо ти попадеш під дощ.

З іншого, щоб видалити залишки засобу, потрібно використовувати шампунь (гель для душу, лосьйон для вмивання) з кокамідопропіл бетаїном (Cocamidopropil Betaine), лаурил (Lauryl Sulfate) або лаурет сульфатами (Laureth Sulfate). Або жировмісні лосьйони для видалення зі шкіри.

Що робити! Будь-яка палиця з двома кінцями.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua