Sodium hydroxide в косметиці для обличчя, зубній пасті та шампуні

Sodium hydroxide в косметиці для обличчя, зубній пасті та шампуні

Будучи найбільш затребуваним лугом у світі гідроксид натрію, будучи хімічною речовиною, здатний викликати серйозні пошкодження шкіри. Тим не менш, цю речовину часто використовують при створенні косметичної та побутової продукції. Тож наскільки ж він небезпечний, корисний і які має властивості – давай спробуємо розібратися.

Хімічні властивості гідроксиду натрію

Sodium hydroxide в косметиці для обличчя, зубній пасті та шампуні

Фото Not Pot on Unsplash

Гідроксид натрію в первісному вигляді – це хімічна сполука, її формула NaOH, вона має значення рН 13, що означає, що є високоосновною або лужною речовиною, тобто неорганічним лугом.

Гідроксид натрію добре розчинний у воді і легко поглинає вологу та вуглекислий газ з повітря та має інші найменування – каустична сода, гідроксид натрію, їдкий натр.

За своїм зовнішнім виглядом – це пластівці білого кольору, які розчиняючись у воді утворюють при цьому багато тепла і виділяють гідрати.

Завдяки своїм лужним якостям, з легкістю розчиняє метали та органічні речовини.

Цей луг є найбільш затребуваним у світі. У рік синтезується понад 60 млн. тонн цієї речовини. NaOH активно використовується в різних сферах промисловості та для виробництва косметичної та побутової продукції.

Початкове застосування гідроокису натрію у побутовій сфері було з приготуванням мила.

У сучасному світі його милі властивості використовуються для виробництва різних продуктів:

  • засоби для догляду за шкірою тіла та особи (тальк для ніг, продукція для гоління, миючі засоби),
  • засоби для ванн (чистять, ароматизують),
  • засоби особистої гігієни,
  • засоби для волосся (шампуні, бальзами),
  • засоби для депіляції,
  • для нігтів,
  • для макіяжу,
  • зубні пасти.

Засоби з гідроксидом натрію можна застосовувати за будь-якого типу шкіри.

Області застосування

NaOH дуже активно використовується у великій кількості сфер промисловості:

  • Застосовується виготовлення целюлози, картону, паперу;
  • Використовується під час виробництва мила, шампуню, миючих засобів;
  • Для очищення робіт із сталі від жирових та масляних компонентів;
  • У хімічній промисловості для використання у хімічних реакціях;
  • Для виробництва біодизеля, який є альтернативою дизельному паливу;
  • Він ефективний для усунення засмічених каналізаційних труб;

Sodium hydroxide в косметиці для обличчя, зубній пасті та шампуні

На що звернути увагу до складу зубної пасти?

  • у цивільній обороні для очищення повітря та нейтралізації токсичних речовин;
  • У текстильній промисловості – поліпшення якості тканин;
  • У харчовій промисловості з його допомогою очищають овочі та фрукти від шкірки, використовують для виробництва деяких продуктів (наприклад, шоколаду, какао, морозива, хлібобулочних виробів), а також як харчову добавку Е524.
  • При прояві фотографій;
  • У косметології.

Застосування у косметології

  • Як миючий та дезинфікуючий компонент входить до складу різних засобів, які використовують для догляду за шкірою, волоссям та зубами;
  • У готових косметичних засобах знижує рівень pH, регулює його за підвищеної кислотності;
  • Застосовується в лікувальній косметології для лікування папілом, бородавок, входить до складу хімічних препаратів, видаляє ороговілі ділянки шкіри;
  • Ефективний при усуненні різних збудників (мікробів та грибків), що існують на шкірі;
  • Є антистатиком;
  • У скрабах для обличчя і тіла як відлущувальний компонент;
  • У кремах для тіла та обличчя надає зволожуючу та дію, звужує пори, відлущує ороговілі клітини, утворює плівку на шкірі – захищаючи її від пошкоджень;
  • Потужний інгредієнт для хімічного випрямлення волосся він відрізняється найбільш ефективним впливом на волосяний стрижень. При нанесенні на волосся глибоко проникає в кірковий шар і змінює еластичність і форму кучерявого волосся.

Каустична сода в чистому вигляді досить агресивна речовина, яка здатна руйнувати білкові та ліпідні сполуки на шкірі, слизових та тканинах людини (при попаданні всередину), що може проявлятися у вигляді дерматитів, алергічних реакцій, отруєнь.

Тому застосовувалося дуже дозовано та обережно. Завдяки розробленим технологіям, у косметичних засобах воно є абсолютно нешкідливим.

Ще в 7 столітті була розроблена технологія виробництва мила з'єднанням NaOH та ароматичних масел натурального походження. З тих пір застосування гідроксиду натрію є повністю безпечним і зробило його затребуваним компонентом у виробництві косметики та побутових продуктів.

Як лужна речовина гідроксид натрію у вільному стані взаємодіє з водою та повітрям, але, пройшовши реакцію омилення, приходить у зв'язаний стан і, завдяки цьому втрачає всі свої ушкоджуючі якості на шкіру та слизові оболонки.

Поетапно процес виробництва мила виглядає так:

  • З'єднується лужний водний розчин із складом з базових олій;
  • Для виробництва крем-мила, рідкого мила додається калію гідроксид;
  • При взаємодії лужного та жирового складу вони вступають у реакцію омилення, після чого готовий продукт стає безпечним;
  • Крім цього, гідроксид натрію присутній у дуже маленьких дозах, у таких кількостях він не надає жодного ушкоджуючого впливу. Він безпечний при використанні за призначенням та у допустимій концентрації.

За правилами оформлення складів на упаковках косметичних та побутових засобів у переліку компонентів мають бути зазначені всі основні інгредієнти, використані у виробництві цього продукту. Тому гідроксид натрію обов'язково буде відображено у складі на упаковці.

Але суть у тому, що як чистий компонент, як луг, він уже не присутній у готовому продукті, оскільки після процесу омилення має іншу хімічну формулу, яка є безпечною.

Оскільки при початковому виробництві використовуються мінімальні кількості цієї речовини, у складах на упаковках NaOH буде розташовано в кінці списку.

Можна бути впевненою, що цей компонент не становить небезпеки під час вагітності, його можна використовувати в дитячому віці, а також він не має канцерогенного або імунотоксичного впливу.

Як компонент, що використовується при виробництві косметичних засобів та побутової продукції, гідроксид натрію дозволений для застосування у всіх країнах світу. Але є певні вимоги щодо безпеки його використання:

  • Косметичний продукт застосовується лише зовнішньо;
  • Дотримується норм концентрації гідроксиду натрію при виробництві косметичних та побутових засобів.

Доступні альтернативи

Завдяки тому, що Sodium hydroxide має унікальні властивості, у сучасному виробництві косметики та побутових засобів йому складно знайти заміну. Тим більше що завдяки вдосконаленню технологічних процесів цей компонент є абсолютно безпечним.

Для особливо обережних, як заміна миючих якостей гідроксиду натрію, може використовуватися аніонний ПАР, який виготовляється з похідної таурину та кокосової олії. Піняючі якості цього складу (Sodium Lauroyl Methyl Isethionate) відповідають лаурил-сульфату, але є компонентами природного походження.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua