Cocos nucifera oil в косметиці для волосся та косметології

Cocos nucifera oil в косметиці для волосся та косметології

Кокосове масло це продукт, про який ти напевно чула багато хорошого: це масло підходить для масажу, воно входить, до складу великої кількості косметичних продуктів (для догляду за тілом, обличчям, волоссям), застосовується в ароматерапії.

Чи знаєш ти якими властивостями воно має, яке впливає? Сьогодні докладно зупинимося на цих питаннях.

Застосування кокосової олії у косметиці

Cocos nucifera oil в косметиці для волосся та косметології

Фото Birgith Roosipuu on Unsplash

У деяких країнах кокоси є невід'ємною та поширеною частиною харчування, оскільки цей плід містить велику кількість поживних та корисних компонентів.

До його складу входять:

  • Різноманітні жирні кислоти як насичені, так і ненасичені (каприлова, лауринова, стеаринова, пальмітинова, лінолева, міристінова, олеїнова та інші), які можна порівняти з ліпідами шкіри за своїми властивостями;
  • Вітамін Е;
  • Інші вітаміни та мінерали.

Властивості кокосової олії

Завдяки такому складу олія має:

  • Антибактеріальними та антисептичними властивостями, діє на різні збудники (бактерії, віруси, грибки), в кремах його можна використовувати для лікування проблемної шкіри, так само воно регулює вироблення шкірного сала;
  • Антиоксидантними властивостями, що дає використовувати його як антивіковий засіб та для профілактики в'янення шкіри;
  • Здатністю підвищувати імунітет шкіри;
  • Освітлюючими властивостями, що дозволяє використовувати при пігментації, слідах постакне, плямах на шкірі;
  • Вираженими зволожуючими якостями, тому добре підходить для зневодненої та сухої шкіри;
  • Здатністю підвищувати еластичність шкіри, зменшуючи глибину зморшок, має підтягуючий ефект;
  • Зменшувати почервоніння, роздратування, прибирати попрілості, знімати набряклість;
  • Властивістю захищати від сонячної дії, як фільтр зупиняє близько 20% променів;
  • Здатністю загоювати пошкодження шкіри.

За якими параметрами розрізняють кокосове масло?

  • Воно може відрізнятися за способом віджиму, який буває гарячим і холодним. При холодному можна отримати доступніший за вартістю продукт, при гарячому зберігається більша кількість цінних компонентів.
  • Олія виробляється з різної сировини, це може бути м'якоть кокосових горіхів або сік кокосових горіхів. Так само, буває натуральніша сировина, це ті плоди, які збирають тільки з тих дерев, які удобрювали натуральними добривами без додавання хімічних. Таку олію позначають написом Organic.
  • Так само масло відрізняється за способами обробки, воно буває рафіноване та не рафіноване. Перше більше підходить для використання у догляді за шкірою, друге корисніше для їди.

Особливості

  • Жирні кислоти, які є у складі олії, мають властивість моментально вбиратися, не залишаючи некомфортного стану жирності шкіри, на відміну від інших масел;
  • Тонка плівка, що утворюється при нанесенні на поверхню шкіри, створює оклюзивний ефект, але пропускає повітря, інші масла, як правило, не мають таких властивостей;
  • Відбувається повне засвоєння всіх компонентів масла шкірою, швидке пом'якшення та загоєння пошкоджень на поверхні дерми;
  • Є антибактеріальні властивості, які є не у всіх масел;

Cocos nucifera oil в косметиці для волосся та косметології

7 б'юті лайфхаків з кокосовим маслом

  • При використанні для волосся масло запечатує волосяні лусочки, захищаючи їх пошкодження і просушування миючими засобами.

Як застосовувати кокосове масло

Варіантів застосування як косметичних засобів – маса. Тобі залишається лише вибрати.

Для обличчя

Масло має яскраві зволожуючі, антисептичні, поживні, регенеруючі властивості, тому у складах кремів, масок, сироваток та інших засобів дає хороший зволожуючий, поживний, омолоджуючий ефекти.

Кокосова олія у різних засобах може підходити для різних типів шкіри.

У чистому вигляді кокосова олія підходить для сухої шкіри, з вираженими віковими змінами, а також для пошкодженої шкіри.

Кокосове масло рекомендують наносити як додатковий засіб при лікуванні герпесу, так як компоненти, що входять до складу масла, мають здатність впливати на вірус. Також сприяють якнайшвидшому загоєнню пошкоджених шкірних покривів.

Ще один варіант застосування кокосової олії – як фільтр від сонячних променів, а також його можна наносити замість пом'якшувальної гігієнічної помади.

Кокосова олія – це чудовий масажний засіб, у тому числі і для обличчя. Крім приємних ковзаючих властивостей, воно насичить і оздоровить шкіру.

Для тіла

Кокосова олія чудово підходить для зволоження та живлення шкіри після прийняття водних процедур. Його потрібно наносити на вологу шкіру і рівно розподіляти по всьому тілу.

На ділянки, на яких шкіра загрубіла, потріскалася, сохне (п'ятки, лікті, кисті, соски у годуючих) – можна наносити масажними рухами більшу кількість олії, щоб отримати виражений живильний та загоюючий ефекти.

Також для тіла масло чудово підходить як масажний засіб. Крім поживних, зволожуючих ефектів, воно даватиме ефект ароматерапії. Сам масаж пройде м'яко та комфортно.

Для волосся

Якщо нанести кокосове масло як маску на волосся по всій довжині і на шкіру голови і залишити на 30 хвилин, потім ретельно вимити шампунем і кондиціонером, волосся буде здоровішим, масло надасть їм блиск і силу.

Для нігтів

Для живлення кутикули та поліпшення структури нігтів відмінно підходить кокосова олія, завдяки своєму багатому складу. Його можна використовувати замість звичайного крему або інших засобів для кутикули та нігтя.

Після видалення волосся на тілі

Кокосова олія підходить для застосування після гоління волосся на тілі або після депіляції. Воно буде відновлювати та зволожувати подразнену шкіру.

Для загоєння

Кокосова олія має регенеруючі властивості, а це означає, що загоєння ранок, тріщин на шкірі проходитиме швидше, якщо його використовувати.

Аромотерапія

Нерафінована олія має приємний м'який запах, який благотворно і заспокійливо діє на нашу нервову систему. Можна втерти невелику кількість на зони скронь та потилиці, це допоможе зменшити стрес та розслабитися.

Що важливо знати про кокосове масло

  • Рідка олія має світло-жовтий відтінок, але при низькій температурі вона стає твердою і набуває білого кольору.
  • Температура зберігання від 5 до 20 градусів, тому зберігати його можна як у шафі, так і в холодильнику. Не рекомендується використовувати після закінчення терміну придатності, як правило, він становить один рік після розтину.
  • Придбати масло краще відомих брендів у магазині або в аптеці, щоб уникнути підробок чи продукту з низькою якістю. Переважно зберігати у скляній банці, ніж у бляшаній.
  • Перед застосуванням на шкіру необхідно провести тест на алергічні реакції – нанести на 10-15 хвилин олію на задню частину зап'ястя. Якщо не виникає в місці нанесення подразнення шкіри, почервоніння, сверблячки – масло можна використовувати.

На сьогоднішній день, кокосова олія є затребуваним продуктом у косметології, вона входить до складу багатьох доглядових засобів, а також застосовується в чистому вигляді, у тому числі і самостійно в домашніх умовах.

Продукт не є панацеєю від усіх станів, але може вирішити багато різних проблем простим способом, будучи натуральним природним засобом.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua