Linalool у косметиці для волосся та парфумерії – властивості у шампунях

Linalool у косметиці для волосся та парфумерії – властивості у шампунях

Одним з найпопулярніших компонентів при виробництві різних косметичних засобів є Linalool. Воно присутнє у більш ніж 80 відсотків косметичних продуктів та побутових засобів. Цю речовину можна дізнатися за приємними квітковими запахами лаванди, конвалії, коріандру.

У своєму виробництві його використовують великі та відомі виробники, вони є у парфумерних продуктах Nina Ricci та Chanel.

Що таке ліналоол

Ліналоол – це хімічна речовина, яка відноситься до спиртів терпенового ряду. До неї входять речовини органічного походження і відрізняється тим, що виділяються з різноманітних представників рослинного світу.

Linalool у косметиці для волосся та парфумерії – властивості у шампунях

Фото Laura Chouette on Unsplash

Вони мають здатність приймати участь в обмінних процесах, але в той же час дуже швидко трансформуються і змінюються під впливом факторів навколишнього середовища: світла, повітря, вітру або водяної пари.

Виділити Ліналоол можна з масел багатьох рослин, причому різні ізомери мають різні квіткові запахи, що дає можливість широко використовувати його в парфумерній промисловості, а також як парфумерну добавку в косметичну продукцію, засоби догляду за волоссям, в побутову хімію.

До того ж, ліналоол є натуральним рослинним компонентом і синтез його досить легкий та доступний.

Виділений з олій рослин, ліналоол є прозорою або світло-жовтою рідиною з приємним квітковим ароматом. Ця рідина може розчинитися в пропіленгліколі або етаноле, але вона не розчиняється у звичайній воді.

Ліналоол є одним з компонентів ароматичних масел, він міститься в:

  • цитрусових – апельсині, лимоні;
  • виноград;
  • чайному листі;
  • плоді манго;
  • пряних рослинах – базиліці, лаванді, шавлії, імбирі, коріандрі;
  • полуниці;
  • часнику, помідори.

Видобувши ліналоол з ефірних олій рослин, далі його піддають хімічної реакції, складний ефір ліналоолу з'єднують з оцтовою кислотою, і, методом, гідрування, отримують у результаті складний ефір ліналілацетат.

Рідина, що вийшла в результаті, може бути різною по запаху, це залежить від того, з якої рослини виділено речовину.

Використання ліналоолу в косметичних засобах

Сполуки ліналоолу мають різноманітний вибір ароматів, завдяки чому стали привабливими для великої кількості виробників косметичних засобів, парфумерії, побутових засобів.

Ліналолл використовується у таких косметичних засобах:

  • різні парфумерні вироби (духи, туалетна вода);
  • Тоніки, міцелярна вода, лосьйони;
  • Косметичні засоби для догляду за тілом та руками (крему, гелі, дезодоранти);
  • Скраби, гоммажі та маски для тіла та обличчя;
  • Засоби декоративної косметики;

Linalool у косметиці для волосся та парфумерії – властивості у шампунях

Чого треба уникати у складі шампуню?

  • Продукти для догляду за волоссям (різні олії для волосся, маски, шампуні, бальзами та кондиціонери);
  • Миючі засоби (гелі для туша, туалетне мило);
  • Доглядові засоби для гоління;
  • Косметичні засоби, що використовують для засмаги;
  • Засоби, які використовують у ароматерапії;
  • Засоби для укладання волосся (спреї, гелі, лаки та інші).

Останнім часом широко обговорювалася і досліджувалася тема користі та шкідливого впливу ліналоолу на шкіру людини.

Чи може ліналоол шкодити

Завдяки тому, що ця органічна сполука може швидко окислюватися, при її застосуванні можуть виникати негативні наслідки.

Після реакції, що виникає після взаємодії з навколишнім середовищем, виникають інші хімічні склади, що провокують алергію у людини, що користується засобом.

При тривалому та регулярному використанні засобів з ліналоолом, а значить і постійному контакті зі шкірою продуктів окисних реакцій, можуть виникати алергічні реакції, а також деякі дерматологічні захворювання та захворювання слизових оболонок, такі як псоріаз, екзема, ураження кон'юнктиви очей.

І хоча токсичність ліналоолу залишається досить низькою в порівнянні з кобальтом і нікелем, ця речовина знаходиться на третьому місці за ризиком виникнення різних шкірних реакцій.

Якщо у тебе є захворювання, перелічені нижче, потрібно уважно вивчати косметичні засоби та побутову продукцію на наявність ліналоолу, тому що за цих захворювань використовувати їх не рекомендується.

  • Підвищена чутливість шкіри; алергічні реакції, що виникали раніше з проявами на шкірі;
  • Стан вагітності;
  • Бронхіальна астма в анамнезі;
  • Будь-які хронічні ураження печінки.

На завершення наведу результати дослідження, проведеного в 2009 році науковим співробітником шведського університету Йоханною Крістенсен, в якому вона досліджувала вплив ліналоолу на стан людини та її організм.

Вона пред'явила дані, згідно з якими, близько 5 відсотків людей, які використовують косметику, що містить ліналоол, страждали від алергічних реакцій в основному зі шкірними проявами.

Йоханна Крістенсен стверджує, що ці показники будуть збільшуватися, так виробники продовжують використовувати цей компонент в ще більшій кількості продукції.

За даними досліджень, у Швеції в популяції близько 2 відсотків населення вже страждають на алергічні реакції на продукти, що містять ліналоол. Так як він входить до складів понад 70 відсотків побутових засобів, косметики та парфумерії та уникнути контакту з ними практично неможливо.

Також, в дослідженні вказується, що збільшення кількості алергічних реакцій на цей компонент пов'язане з широким його застосуванням, а це призводить до того, що при збільшенні кількості контактів з діючою речовиною зростає ризик алергізації.

Враховуючи і ці дані у тому числі, Міжнародна організація International Fragrance Association зобов'язує виробників вказувати про наявність ліналоолу у складах та визначила вимоги щодо кількості вмісту ліналоолу у косметичних засобах.

Він становить парфумерії до 0,001%, у косметиці до 0,01%. Цей рівень ліналоолу вважається безпечним і зводить до мінімуму ризик виникнення алергічних реакцій та інших захворювань.

Дотримуйся умов зберігання косметичних засобів

Для того, щоб зупинити процеси окислення необхідно обмежити взаємодію продукту з навколишнім середовищем, але це практично неможливо, тому що дуже часто порушуються умови зберігання косметичних засобів.

Наприклад, баночка з кремом або помада залишаться відкритими на тривалий час і взаємодіючи зі світлом повітрям у продуктах почнуться процеси окислення. Виробники косметики шукають різні способи зупинити ці реакції, але поки що остаточно питання не вирішено.

Саме тому, дуже важливо дотримуватися всіх розпоряджень щодо використання та зберігання косметичних засобів і уважно ставитися до складових косметичних засобів, особливо людей схильних до виникнення алергічних реакцій.

Ще одним способом запобігти розвитку алергії є проведення шкірної проби. При цьому наноситься невелика кількість нового засобу на внутрішню поверхню зап'ястя та оцінюється стан шкіри через 10-15 хвилин.

За відсутності будь-яких реакцій шкіри засіб можна спокійно застосовувати.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua