Benzoic acid у косметиці та її хімічні властивості

Benzoic acid у косметиці та її хімічні властивості

На своїх косметичних засобах – кремах, сироватках, лосьйонах – ти могла бачити малюнок баночки з відкритою кришкою та поруч, число місяців. Думаю, всім уже відомо, що це означає термін використання цього продукту після відкриття.

Часто вона становить 12 місяців, але бувають інші показники. Це залежить від того, які консерванти використані виробником при виробництві косметики. За вказаний період косметика зберігає всі свої властивості, а ось пізніше, у ній починають накопичуватися та розмножуватися бактерії.

Для чого потрібна бензойна кислота

Benzoic acid у косметиці та її хімічні властивості

Фото автора cottonbro: Pexels

Для того, щоб можна було користуватися косметикою після розтину довго і щоб це було безпечно, використовують певні стабілізатори і консерванти, які продовжують термін «життя» твоєї косметики.

Один із найпоширеніших консервантів, який можна побачити у складі на баночці продукту – це бензойна кислота, хімічна назва – Benzoic Acid.

Давай спробуємо розібратися, як вона працює, наскільки корисна, безпечна і чи є від неї шкода.

Характеристики бензойної кислоти

Бензойна кислота – це хімічна сполука, що є одноосновною найпростішою карбоновою кислотою ароматичного ряду. Вона являє собою білу речовину, що складається з кристалічних гранул, які, за своїм виглядом, нагадує довгі відбивають світло кристали у вигляді тонких листочків.

Ця кислота вважається слабкою, її кристали легко розчиняються в будь-якому рідкому середовищі: у воді, спирті, жирі. При нагріванні бензойна кислота може переходити до газоподібного стану. Температура її нагрівання становить 122 градуси.

Вона була виготовлена в XVI столітті з бензойної смоли (інша назва росний ладан – смола деяких дерев, що швидко застигає, з приємним яскраво вираженим запахом ваніліну), від імені якого і була названа. Отримані з бензойної кислоти бензоати (це солі та ефіри бензойної кислоти) зареєстровані як консерванти (Е210, Е211, Е212, Е213).

Ці речовини легко виробляються та мають доступну вартість виробництва. Основне властивість, що використовується як консервант, – це зниження активності деяких збудників – бактерій, грибів.

Бензойна кислота діє на мікроорганізми, уповільнюючи обмін речовин у клітинах, блокуючи ферменти, які беруть участь у підтримці життєдіяльності цих збудників.

Де міститься бензойна кислота

Benzoic Acid та її похідні бувають хімічного чи рослинного походження. У природі бензойна кислота у вільному вигляді або у вигляді ефірів зустрічається у складах багатьох рослин та організмах тварин.

У навколишньому середовищі у великій кількості ця кислота міститься у ягодах – у малині, журавлині, брусниці, у плодах деяких рослин. Внутрішні органи деяких птахів та тварин також містять бензойну кислоту. Ну і звичайно, багато міститься її в бензойній смолі (близько 20% Benzoic Acid і 40% ефірів).

Бензойна кислота, можливо, у складі інших хімічних сполук, зокрема вона є у гиппуровой кислоті, яка виділяється через сечу ссавців, зокрема людини, граючи певну роль підтримці функцій організму.

У промисловості солі та ефіри бензойної кислоти одержують шляхом окислення толуолу з використанням каталізаторів.

Benzoic acid у косметиці та її хімічні властивості

Небезпека консервантів у косметиці

Синтетично виділену бензойну кислоту використовують частіше, оскільки її виробництво набагато доступніше та дешевше, і вона ефективніше справляється зі збудниками.

Використання натуральної бензойної кислоти призводить до значного подорожчання продукту та скорочує термін його використання.

Функції та сфери застосування бензойної кислоти

При виробництві косметики та в косметології:

  • як консервант у виробництві косметики;
  • як доглядовий та лікувальний компонент у косметичних засобах;
  • у парфумерній промисловості для надання певних запахів.

У харчовій промисловості:

  • для консервування продуктів;
  • у чистому вигляді або у вигляді натрієвої, калієвої або кальцієвої солі.

В медицині:

  • при шкірних захворюваннях;
  • як відхаркувальний засіб.

В інших сферах:

  • для синтезу барвників у виробництві лакофарбової продукції

Корисні властивості

Бензойна кислота має низку корисних властивостей, що дозволяє застосовувати її у різних сферах.

  • Для косметичних цілей також в основному використовується синтетична бензойна кислота.

Засоби, в яких вона використовується, часто виробляють для лікування проблем жирної шкіри. Креми, маски, скраби та інші засоби, що містять цю кислоту, мають бактерицидну дію, допоможуть позбутися прищів.

Крім цього, зменшують почервоніння на обличчі, видаляють пігментацію, зменшують виразність ластовиння.

  • При поєднанні ефірів бензойної кислоти з різними спиртами можна отримати дуже приємні запахи.

Цю особливість активно використовують у парфумерній промисловості для створення оригінальних запахів.

Основне застосування бензойної кислоти, як згадувалося, як консервант. Причому як у виробництві косметичної продукції, в харчовій промисловості, так і в інших сферах.

  • У харчовій промисловості як антимікробний засіб.

Використовується для виготовлення різних консервованих продуктів – соусів, консервів з овочів, ягід, плодів, виробництва кетчупів, ягідних та фруктових желе, мармеладів, алкогольних напоїв, а також м'ясних та рибних напівфабрикатів.

  • У медицині широко застосовуються антимікробні та фунгіцидні властивості бензойної кислоти.

Завдяки цим властивостям, що містять бензойну кислоту препарати для зовнішнього застосування, використовують для лікування інфекційних уражень шкіри, грибкових захворювань, позбавляючи. У терапевтичній практиці вона знайшла застосування як відкашлюючий засіб.

  • Деякі інші похідні бензойної кислоти, такі як, наприклад, хлор та нітробензойні кислоти, широко застосовуються для синтезу барвників.

Безпека використання бензойної кислоти

У РФ дозволено використання бензойної кислоти як офіційно зареєстрованого харчового консерванту, за умови суворого дотримання норм допустимої концентрації. Воно становить до 5 мл/кг.

У дозволених кількостях Benzoic Acid дозволено застосовувати у багатьох країнах. У тому числі у європейських. У таких концентраціях вона є безпечною і навіть корисною.

Шкідливий вплив Benzoic acid на здоров'я людини

За деякими даними, є поєднання речовин з бензойною кислотою, які можуть шкідливо впливати.

Зокрема, використання в одному продукті (харчовому чи косметичному) поєднання бензойної (Е210, Е211) та аскорбінової кислот (Е300) може призвести до виникнення вільного бензолу, який вважається потужним канцерогеном.

Як убезпечити себе від шкоди? Чи є рішення?

В сучасний час практично неможливо не використовувати продукцію, що не містить будь-які синтетичні добавки, так як сучасна промисловість та виробництва косметичних засобів масово використовують їх для поліпшення властивостей своїх продуктів, для продовження терміну їх використання.

А ступінь шкоди чи користі який завжди можна правильно визначити.

Один з варіантів – використовувати домашні засоби, виготовлені власноруч із свіжих продуктів, змішуючи їх у маски, скраби, лосьйони. На це необхідно багато часу, який є не завжди і не кожен.

Ще один варіант — уважно вивчати склади продуктів та засобів, знайомитися зі стратегією виробництва компаній та використовувати ті, що застосовують у виробництві лише натуральні безпечні компоненти.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua