Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці

Ромашка сприймається дуже російською квіткою, впізнаваною і милим серцю. Ну, як інакше? Ворожіння, плетіння вінків, спілкування з сонцем лише на рівні підсвідомості. Ми без цього нікуди. Саме завдяки схожості з сонечком людина споконвіку використовує ромашку як цілющий засіб.

А де це прийшло до нас? Про походження ромашки складають легенди, ми хочемо познайомити тебе з двома найчарівнішими і зворушливими, а заразом – зрозуміти, чому саме екстракт квітки використовують у оздоровчих цілях.

Небагато казок

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці

Фото автора Alesia Kozik: Pexels

Багато років тому росла в одному селі красуня: світловолоса і блакитноока з сяючою сонячною шкірою. І, звичайно, був поряд із нею коханий: Роман із сусіднього села. Пара практично не розлучалася, гуляючи по околицях, збираючи квіти та ягоди.

Якось уночі побачив Роман дивний сон: мудрець подарував йому квітку з жовтою серединою та білосніжними пелюстками по колу. А вранці він побачив таку квітку в узголів'ї ліжка. Роман подарував його коханій, вона і назвала його ласкаво – Ромашка.

Так сподобалася квітка дівчині, що вона попросила Романа повернутися в мрію, щоб зібрати величезний букет таких красивих квітів. Виконав прохання Роман, але повернутися назад не зміг, оскільки замість ромашкового поля Цар мрій залишив його у себе.

Довго чекала на повернення коханого красуня, але одного ранку побачила поруч із будинком ціле поле ромашок і все зрозуміла. З того часу ромашка стала символом закоханих. Є ще одна легенда про квітку.

Жила була фея, при появі якої розпускалися квіти, оживала суха трава. Вона зціляла кожного та славилася на всю округу. Побачила вона одного разу пастуха: молодого і статного. Він грав на дудочці. Фея вийшла до нього із заростей лісу і пастух закохався.

Фея навчила його цілительству, і він почав лікувати людей. Але робив це за гроші, розбагатів, закинув стадо, дудочку та забув свою фею. Фея гірко плакала, і там, де падали сльози, виростали ромашки.

З того часу вони кидають свої пелюстки, ніби намагаючись зрозуміти: любить чи не любить. А пастух з кожною сльозинкою феї втрачав свій дар і коли зрозумів, що сталося, прибіг на луг до феї, а там – ромашкове поле.

З тих пір пасе пастух своє стадо на цьому лузі і бачить, як ромашки тягнуться до людей, наче просять тепла та ласки. Подаруй ромашки своїм коханим і тоді не буде приводу гадати про кохання. Ну, від казок, давай, перейдемо до діла. Нам належить зрозуміти, як діє екстракт ромашки на нашу шкіру.

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці

Ромашка для обличчя та волосся

Що це таке

За ідеєю, екстракт ромашки може бути різним. Сухий – це коли квіти висушують і як сировину використовують безпосередньо, заливаючи окропом, готуючи настій або відвар, заморожуючи розчини в лікувальний шкіру цілющий кубик.

Водно-гліцериновий екстракт ромашки одержують методом електроімпульсного плазмово-динамічного екстрагування суцвіть. При такому способі рослини видобувають біоактивні речовини. Виглядає такий екстракт жовто-зеленим розчином з характерним ароматом ромашки.

Надкритичний СО2 екстракт ромашки – слабко текуча масляниста маса болотних відтінків із включеннями, що нагадують віск, і тим самим характерним запахом ромашки. Кожен вид екстракту має спільні властивості та сої особливі.

Властивості екстракту ромашки

Не секрет, що ромашка, її екстракт, широко застосовується у косметичних засобах. Чому? Так, ти тільки глянь, що він уміє. Екстракт квітки:

  • відмінний емульгатор, злюбілізатор природного походження;
  • неіоногенна поверхнево активна речовина;
  • мінімізатор піноутворення;
  • наповнювач доглядових засобів;
  • змочуючий компонент;
  • купірує роздратування та запалення дерми;
  • демонструє бактерицидні властивості;
  • заспокоює та регенерує шкіру;
  • блокує акне-висип;
  • зволожує шкіру, пом'якшує її;
  • живить волосяні цибулини;
  • покращує структуру локонів.

А тепер про кожен варіант екстракту трохи докладніше.

Сухий екстракт

Він має пом'якшувальну, регенеруючу, загоювальну дію. Знімає роздратування, купує запалення, нормалізує секрецію себуму, виводить вільні радикали та детоксикує клітини, живить коріння волосся. Іншими словами – це універсал будь-якого типу шкіри.

Його використовують у лікувальних препаратах для боротьби з дерматитами, свербінням, почервонінням шкіри, запаленням. Включають до складу доглядових засобів після гоління, епіляції, для пом'якшення п'ят та гіперкератозу ліктів.

Для волосся – це живильне коріння засіб, екстракт ромашки знімає дискомфорт на шкірі голови, освітлює локони. В принципі, це натуральний ароматизатор та барвник у будь-якій косметиці із гранично допустимою концентрацією – 5%.

Надкритичний СО2 екстракт ромашки

У косметиці такий екстракт використовується як антисептик, насамперед. Він також купує запалення, дезінфікує шкіру і допомагає її якнайшвидшому загоєнню. Про гіпоалерген, пом'якшує і заспокоює дерму, очищає і ущільнює шкіру, знімає біль. У доглядові засоби вводять у концентрації, що не перевищує 0,05-0,1%.

Водно-гліцериновий екстракт

У цьому екстракті є ефірні олії, кверцетин, апігенін, лютеолін, флавоноїди, кумарини, поліїнові сполуки, полісахариди. Одержують із квіток, використовують не лише в косметичних, а й у медичних цілях.

Водно-гліцериновий екстракт ромашки – це сировина для дитячої косметики, доглядових засобів для чутливої дерми, кремів для рук і ніг, миючих косметичних продуктів, засобів для повік.

Екстракт гіпоалергенний, тому його використовують у лікуванні псоріазу, екземи, дерматитів. Вітаміни А, В, З у складі екстракту пом'якшують дерму, виявляють антибактеріальні якості. Для шкіри дитини – це незамінний засіб: зволожує, живить, заспокоює, допомагає впоратися з попрілістю та лущенням.

Chamomilla recutita matricaria flower extract у косметиці

Giphy

Безумовним плюсом такого екстракту є його сумісність з іншими лікарськими рослинами: алое віра, календулою, женьшенем, гамамелісом. Він у поєднанні з ними просто повертає шкірі сяйво.

Застосування екстракту ромашки

Крім вже перерахованих корисних властивостей кожного різновиду екстракту, слід зазначити і його загальні всім екстрактів корисні властивості, що використовуються до створення косметичних композицій. Наприклад:

  • екстракт ромашки входить до складу практично всіх засобів протисонячного захисту. Це пов'язано зі здатністю ромашки опосередковано контролювати меланогенез та утворення кератиноцитів;
  • екстракт балансує мікроциркуляцію дерми, чим допомагає забезпечити нормальне харчування та киснепостачання клітин, вирівнює тон шкіри;
  • ефірні олії у складі екстракту дезодорують дерму;
  • екстракт ромашки за рахунок участі в меланогенезі та через наявність пігментів-барвників у складі освітлює шкіру та волосся;
  • оскільки рослина здатна зволожувати шкіру, вона волею неволею бере участь у нормалізації гідробалансу дерми, синтезі гіалуронової кислоти та активації синтезу ендоколагену, що підтягує овал, прибирає дрібні зморшки та стирає перші ознаки в'янення дерми;
  • екстракт ромашки використовують для боротьби з акне, пам'ятаючи про його протизапальні якості;
  • нарешті, екстракт живить коріння волосся, очищує шкіру волосистої частини голови, коригує синтез шкірного сала в міру своїх сил, очищуючи періфолікулярну зону.

Таким чином, екстракт ромашки можна зустріти у складі:

  • кремів для будь-якого типу шкіри як заспокійливий і живильний гіпоалергенний засіб;
  • шампунів, яким квітка надає тонізуючий, пом'якшуючий ефект, заспокоює суху шкіру голови, мінімізує ризик появи лупи;
  • мила, де екстракт працює як антисептик, мінімізує запалення, реставрує природну мантію дерми, знімає відчуття втоми та напруження. Користь мила з ромашкою для обличчя полягає ще й у тому, що воно надає шкірі гладкість та еластичність;
  • зубних паст та ополіскувачів, оскільки ромашка – чудовий антисептик.

Протипоказання лише одне – індивідуальна непереносимість.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua