Styrax benzoin у парфумерії – чим він пахне

Styrax benzoin у парфумерії – чим він пахне

Бензоїн (benzoin/Styrax benzoin) – це бальзамічна смола, отримана з кори дерев сімейства стіраксових. Вона, як березовий сік, витікає з надрізів на корі і поступово твердне під променями сонця. Іноді його збирають у напіврідкому вигляді трубочки з тростини.

Ти бачиш у магазині вже готовий бензоїн у вигляді розчину в етилгліколі, розплавлена смола використовується в парфумерії та медицині, оскільки приємно пахне і має цілющі властивості. Бензоїн у зв'язку з цим видобувають у промислових масштабах.

Звідки родом бензоїн

Styrax benzoin у парфумерії – чим він пахне

Фото автора Alesia Kozik: Pexels

Батьківщина бензоїну – В'єтнам та Лаос. Найчастіше це кущі, висотою близько 5 м з білими ароматними квітами. Але рослина здатна досягати 20 м заввишки, стаючи практично деревом: у нього округлі світло-зелені листочки та плоди, що нагадують мускатний горіх.

Смолу дерева греки охрестили «сільфіоном», римляни – «ласерітіумом», а англійці – «бенджоїн». Крім того, бензоїн ховався під ім'ям бензойної камеді, стираксу чи смоли. Суть назви можна передати як важкий, запашний та сильний аромат.

У Європу бензоїн привезли португальці, вони використовували його як антисептик для обробки ран та інгаляцій. Але вже тоді, у 16 столітті зі смоли рослини готували фіміами та саші, тобто насолоджувалися його ароматом. У Росії її бензоїн назвали росним ладаном і почали застосовувати як оберіг від нечистої сили.

Сьогодні ефірну олію бензоїну одержують екстрагуванням камеді розчинниками. У парфумерії – це фіксатор запаху, тобто допомагає зробити аромат парфумів стійким. Бензоїн поєднується за запахом із цитрусовими нотками, кипарисом, бергамотом, лавандою, трояндою, миррою.

Склад та властивості бензоїну

Сьогодні найбільш популярні бензойні смоли з Сіаму та Індонезії, які відрізняються одна від одної за хімічним складом. Сіамська – найкраща за якістю, оскільки у ній фіксується понад 70% бензоату коніферилового спирту.

Крім того, продукт містить більше 10% вільної бензойної кислоти, до 1,5% ваніліну, плюс – каніфоліподібні домішки. У смолі з Індонезії сконцентровані складні ефіри коричної кислоти, коричний та фенілпропіловий спирт, трішки ваніліну, є сліди стиролу.

Усі домішки смол при доведенні до парфумерних кондицій намагаються відокремити. Смола-сирець бензоїну – це застиглий на повітрі латекс, що з надрізів на корі. Він при зберіганні не тільки твердне, а й темніє, розм'якшується при температурі від 75С.

Запах смоли бензоїну із Сіаму – солодко-бальзамічний із ванільною ноткою. Індонезійська смола позбавлена ванільного відтінку через стирол. Щоб зробити таку смолу привабливішою, її поєднують із сіамською або просто вводять до складу синтезованого ваніліну.

Styrax benzoin у парфумерії – чим він пахне

Олія Бензоїну

За даними RIFM – Research Institute of Fragrance Materials, резиноїд бензойної смоли не токсичний. Тестуванням шкіри доведено, що 8% розчин речовини за дві доби не викликає жодної негативної реакції дерми.

На цій підставі IFRA — International Fragrance Association або Міжнародна асоціація з ароматичних речовин, яка контролює процес використання ароматичних речовин у парфумерній промисловості та стандартизує продукти, не запроваджує обмежень на застосування бензойної смоли у парфумерії та косметиці.

Дія ефірної олії бензоїну на організм людини:

  • антимікробне;
  • протизапальне;
  • заспокійливе;
  • антиоксидантне;
  • в'яжуче;
  • дезодоруючий;
  • що регенерує.

На Сході корисні властивості бензойної смоли давно відомі і широко застосовуються в медицині, але в ЄС та РФ далеко не всі сучасні посібники з аромотерапії навіть згадують її.

У медицині бензоїном лікують астму, кашель, нежить, ангіну, отит. Його використовують для інгаляцій при бронхітах, застуді, для масажу з метою мінімізації міалгій (м'язових болів) та артралгій (болів у суглобах). Косметологи іноді вводять бензойну смолу у доглядові засоби, щоб покращити стан сухої дерми.

Styrax benzoin – надійний засіб догляду за шкірою з тріщинами, обвітреною дермою. Речовина робить її еластичною, купує запалення, регенерує тканини, прибирає лущення, детоксикує клітини, активує мікроциркуляцію та процеси загоєння.

Вenzoin робить шкіру м'якою, знімає огрубілість п'ят, результативний при будь-яких висипаннях, дерматитах та обмороженнях.

Перевірка справжності бензойної смоли методами інструментального аналізу є обов'язковою.

Протипоказання

Бензоїн – нетоксичний продукт, що не має дратівливої дії, але спиртова настойка здатна спровокувати подразнення шкіри у частини пацієнтів. Тому використовувати стиракс, чистий бензоїн та всі похідні цих речовин потрібно з обережністю.

При індивідуальній нестерпності варто відмовитися від бензоїну зовсім. Заборонено використання будь-яких препаратів, що містять стиракс та бензоїн, під час вагітності та грудному вигодовуванні.

Чим пахне бензоїн

Аромат бензоїну важко описати, він одночасно ефемерний і в'язаний, приємний і незвичайний, але сплутати його з якимось іншим запахом просто неможливо. Аромат корелюється складом та залежить від географічного розташування плантацій дерева.

Тайська та китайська смола – якісніша, на думку фахівців. У ній більше солодощі, вона нагадує медово-вершкову ваніль, у якій гармонійно поєднуються запахи прянощів, ванілі, смоли, бальзамічних та вершкових нот.

Аромат яскравий, насичений, складний. У парфумерії бензоїн є ідеальним для створення східних композицій. Тільки так можна зрадити східну ніч, наприклад, темрява якої, здається, ріжеться ножем, настільки вона насичена.

Речовину споконвіку використовують як афродизіак. У Середньовіччі його називали «молоком незаймана», до його складу включали лаванду та етанол. Про те, що бензоїн підвищує потенцію та відновлює репродуктивну функцію, добре знають і сьогодні.

У давнину камедь розкурювали у храмах, щоб відігнати злих духів. Пояснюється така властивість речовини просто – це антисептик, регенерант, який швидко загоює рани. Вenzoin має підбадьорливі властивості, тонізує, допомагає усунути депресії.

Застосування у парфумерії

У парфумерії кілька десятиліть бензоїн фіксує аромат парфумів, пом'якшує парфуми. Усі східні композиції з ванільно-вершковими відтінками не обходяться без бензоїну.

Styrax benzoin у парфумерії – чим він пахне

Giphy

Поєднання ванілі з камеддю досить традиційно. У трійці з ними працює сандал. Аристократичною, тонкою вважається комбінація бензоїну з деревними нотками: кедр, дорогоцінний будинок, ялина, ялиця. Ці нотки надають парфуму благородства та витонченості.

Пом'якшувальні властивості речовини виявляються у комбінації із землистим мохом та свіжим ветивером. Результат виходить приголомшливим, аромат запам'ятовується, його неможливо сплутати з жодним іншим.

Функція benzoin – фіксація та пом'якшення летких ефірів та інших сполук: іланг-ілангу, пачулі. Бензоїн особливо звучить на тлі квіткових ароматів, виходить унікальний малюнок парфуму, що легко впізнається серед десятків інших.

Багато ароматів із бензоїном можна приготувати в домашніх умовах.

Домашні рецепти

Пропонуємо тобі практично зрозуміти, як саме пахне бензоїн у складі косметичних продуктів. Ось два базові рецепти з приголомшливим ефектом і ароматом:

  • олія для догляду за руками та нігтьовими пластинками: 5 капсул вітаміну Е, столова ложка мигдальної олії, по парі маленьких ложечок олії авокадо та оливи, ложечка жожоба та 20 крапель вечірньої примули.

Це основа. Тепер додай ефіри, щоб розкрити аромат: 5 крапель бензоїну, по 10 крапель лимону та сандалу. Далі потрібно змішати олії з вітаміном Е та настояти 4 доби для повного взаємопотенціювання компонентів. Наносити по 6 крапель на долоню та ретельно втирати в шкіру рук до повного вбирання;

  • суміш для насолоди ніг: по столовій ложці горілки та олії мигдалю, пара маленьких ложечок олії авокадо та жожоба, одна – олії пшеничних зародків. Ефіри: 5 крапель бензоїну, по 10 крапель розмарину та лаванди.

Все змішати і збовтати, настояти 4 дні та втирати у ступні. Дати висохнути. Усе.

Як тобі аромат та м'якість шкіри? Вогонь!

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua