Для чого застосовують Coco Decyl Glucoside у косметиці

Для чого застосовують Coco Decyl Glucoside у косметиці

Косметику для обличчя та волосся ти використовуєш щодня і, безумовно, бачиш позитивний ефект від застосування всіх цих чудових кремів, масок, шампунів та кондиціонерів для волосся. Але є й зворотний бік медалі: щодня у твій організм потрапляють різні хімічні речовини.

Багато з них безпечні, але є такі, що можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю. Наприклад, у всіх косметичних засобах використовують поверхнево-активні речовини (ПАР). Давай розберемося, яку шкоду може завдати твоєму здоров'ю, наприклад, така поверхнево активна речовина, як Decyl Glucoside або децил глюкозид.

Що таке децил глюкозид?

Для чого застосовують Coco Decyl Glucoside у косметиці

Фото автора Karolina Grabowska: Pexels

Інші назви: Polyglucose, Descyl Glucoside, Sugar detergent. Безперечний плюс вже в тому, що децил глюкозид відносять до поверхнево активних речовин рослинного походження. Адже він складається з цукрів (глюкози), отриманих із кукурудзяного крохмалю, та жирних кислот кокосового горіха.

Децил глюкозид виглядає як в'язка, мало прозора рідина з неяскравим, але характерним запахом, до того ж він добре розчинний у воді і досить стабільний в широкому діапазоні рН, що дозволяє йому знайти широке застосування в косметичній промисловості.

Децил глюкозид досить часто використовується для приготування косметики, як у промислових масштабах, так і в домашніх умовах, так як має відмінні знежирюючі і змочують ефекти.

Шкода децил глюкозиду як ПАР для шкіри волосся

Щоб точно дізнатися, яку шкоду ти можеш завдати, використовуючи косметику для обличчя та волосся, що містить децил глюкозид, пригадаємо, як взагалі поверхнево-активні речовини впливають на твою шкіру.

Роговий шар шкіри є поверхневим шаром шкіри, що працює як захисний бар'єр. Він перешкоджає проникненню сторонніх речовин у організм. Роговий шар на 70% складається з білків, на 15% з ліпідів та на 15% з води.

При використанні косметики для обличчя та волосся, що містять ПАР, роговий шар піддається їхньому впливу. Якщо концентрація ПАР у засобі більше 5-20%, то в даних концентраціях ці речовини здатні надавати шкідливу дію на білки та ліпіди рогового шару, а також вимивати амінокислоти (білки шкіри), та рідину, яка називається фактором природного зволоження шкіри (NMF).

  • Короткострокові ефекти застосування ПАР.

Під час миття роговий шар поглинає воду. Надлишок води випаровується через 10-30 хвилин після цього. Під час миття абсорбована шкірою вода депонується у клітинах шкіри корнеоцитів. Це призводить до набухання білків клітин шкіри, а поверхнево-активні речовини додатково посилюють цей ефект набухання, але вираженість набухання залежить і від типу ПАР.

Для чого застосовують Coco Decyl Glucoside у косметиці

Фото автора SHVETS production: Pexels

При набряку рогового шару збільшується подразливість шкіри. Тобто ПАР викликають подразнення шкіри, що зумовлене пошкодженням стінки корнеоцитів. ПАР сполучаються з білками, що також знижує здатність твоєї шкіри утримувати вологу.

Встановлено прямий зв'язок між агресивністю поверхнево активної речовини та вмістом білків шкіри.

Крім білків, ПАР впливають і ліпіди твоєї шкіри. У роговому шарі шкіри є три класи ліпідів: холестерин, жирні кислоти та кераміди. Пошкодження рогового шару шкіри може виникнути, коли зі шкіри вимивається більше холестерину.

  • Тривале щоденне застосування миючих засобів.

При тривалому використанні такої косметики, яка може викликати короткострокове пошкодження шкірних покривів, надалі це може призводити до розвитку сухості шкіри, десквамації клітин, лущення, еритеми та свербіння.

Сухість шкіри або ксероз є більш серйозним станом шкіри, ніж просто нестача рідини в роговому шарі.

Суха шкіра також щільніша, жорсткіша і ламка, ніж зволожена шкіра. А жорсткий роговий шар може легко тріскатись, суттєво знижуючи ефективність бар'єрної функції шкіри, що може вплинути навіть на приєднання інфекції.

Згодом ефект може поширюватися на більш глибокі шари, призводячи до виникнення тріщин у роговому шарі, порушення бар'єрної функції та надмірної втрати рідини.

Посилення сухості шкіри може призводити до десквамації, утворення тріщин, порушення бар'єрної функції і зрештою до подразнення шкіри.

Для чого застосовують Coco Decyl Glucoside у косметиці

Фото автора Michelangelo Buonarroti: Pexels

Еритема і сверблячка є типовими проявами запальної відповіді шкіри на проникнення подразників, таких як ПАР, у більш глибокі ділянки рогового шару.

Ці симптоми виникають внаслідок порушення бар'єрної функції шкіри, оскільки подразники проникають глибоко в шкіру. А поверхнево активні речовини проникають у шари дерми і можуть спричинити запальну відповідь.

Переваги косметики з децилом глюкозидом

Але є й добрі відомості. Не всі поверхнево-активні речовини однаково шкідливі. Децил глюкозид був визнаний одним з найбезпечніших ПАР, тим більше що він відноситься до м'яких ПАР рослинного походження.

Децил глюкозид має низку значних переваг:

  • миючий компонент, який успішно може використовуватися для людей з чутливою шкірою;
  • може бути основним ПАР при виготовленні піни для ванни та гелів для душу;
  • сумісний з багатьма активними речовинами та посилює очищаючий ефект інших інгредієнтів
  • часто використовують у складі пінок для укладки і продуктів для фарбування волосся;
  • надає піні стабільність, щільність та пишність;
  • гарний зволожуючий засіб, що важливо при догляді за схильною до сухості шкірою та волоссям;
  • він безпечний для застосування у косметичних засобах для дітей;
  • використовується для розчинення ефірних масел у гелях, як компонент косметики, що не змивається;
  • використовують для миловидіння в домашніх умовах;
  • використовується у лікувальних шампунях для волосся;
  • ідеально підходить для догляду за всіма типами шкіри та волосся;
  • рекомендують використовувати навіть у косметичних засобах, призначених для чутливої дорослої та дитячої шкіри.

В цілому, підбиваючи підсумки, можна сказати, що використання Decyl Glucoside в косметиці для обличчя та волосся безпечніше, ніж інших поверхнево активних речовин.

Тому для щоденного застосування в косметиці для обличчя та волосся він цілком підходить. Але якщо у тебе тимчасово виникла сухість шкіри голови або обличчя або почервоніння, то найкраще на якийсь час відмовитися від косметики з будь-якою поверхнево активною речовиною, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua