Фізичні властивості толуолу – шкода та користь для шкіри

Фізичні властивості толуолу – шкода та користь для шкіри

Толуол або метилбензол (етилбензол, анісен, фенілметан) – рідина без кольору, але з характерним запахом, оскільки є продуктом нафтопереробки. Належить речовина до групи аренів – ароматичних вуглеводнів. У косметиці виконує роль розчинника.

Загальні дані

Фізичні властивості толуолу – шкода та користь для шкіри

Фото автора Ron Lach: Pexels

Одержують речовину в процесі виробництва бензину та його аналогів із сирої нафти, при виробництві коксу з вугілля, а також як побічний продукт при виготовленні стиролу. Рідина легко запалюється і має високу летючість, тобто швидко випаровується з будь-якої, обробленої толуолом поверхні.

При цьому продукт не просто токсичний, він має легку наркотичну дію, викликає звикання. А ще це природний антиоксидант. Однак у косметиці його використовують тільки як солюбілізатор у мінімальних концентраціях, коли властивості антиоксиданту – нульові.

А ось здатність толуолу мінімізувати мікров'язкість використовують у лаках для нігтів та фарбах для волосся.

До якої групи віднести речовину?

А ти взагалі колись замислювалася над тим, як впливають ті чи інші косметичні продукти на шкіру?

Якщо ні, дуже марно. Є лише два варіанти. Компоненти, що входять до складу доглядових засобів, діють відповідно до можливості проникнення в глибокі шари шкіри та взаємного впливу на своїх сусідів.

Усі складові, які можуть взаємодіяти з роговим шаром епідермісу, мають найсерйозніший вплив на життєдіяльність всього шкірного покриву. При цьому шкода, заподіяна ними, може перевищувати очікувані плюси від використання того чи іншого продукту.

Принципово складові доглядових засобів можна поділити на 2 групи:

  • руйнують роговий шар, до них відносять мінеральні олії та продукти нафтопереробки. Він утворюють на поверхні дерми непроникну плівку, яка блокує процеси регенерації рогового шару;
  • захищають епідерміс, до них відносять рослинні олії, ідентичні за будовою церамід дерми. У результаті відбувається активація клітинного імунітету та глибоке зволоження шкіри. Плюс, у рослинних оліях багато вітамінів та антиоксидантів.

До якої групи віднесеш толуол, адже він і антиоксидант, і продукт нафтопереробки? Звісно, до першої. Мінімальна концентрація, допустима при використанні толуолу, зводить антиоксидантні здібності речовини нанівець.

Фізичні властивості толуолу – шкода та користь для шкіри

Ароматичні вуглеводні

Тоді що в нас виходить? А все, що завгодно: сенсибілізація дерми з алергічними реакціями, кропив'янка, токсидермія, контактний дерматит. Тому при покупці будь-якого косметичного засобу: сто разів відміряй, один – відріж!

Чому толуол і сьогодні з нами

З давніх-давен і до цього дня базовою сировиною в косметиці були і залишаються продукти нафтохімії. Так, вони небезпечні для людини, але стоять копійки і тому витрачаються колосальні зусилля, щоби придумати мінімально небезпечні для здоров'я способи їх використання.

Сьогодні споживачам стало простіше: повсюдно запроваджується суворий контроль за безпекою доглядових засобів. Але реклама та все, що потрапило на ринок раніше, зайнявши свою нішу, продовжують робити свою чорну справу.

Заборонити це досить складно, тому пам'ятай, що косметичні засоби, покликані доглядати і піклуватися про твою шкіру та волосся, насправді можуть таїти в собі серйозну небезпеку.

Задля справедливості скажемо і про те, що без додавання в доглядові продукти хімічних компонентів: консервантів, емульгаторів, емолентів, розчинників – ні креми, ні шампуні не змогли б зберігатися достатньо часу.

Слід, по можливості, мінімізувати контакт із шкідливими речовинами та препаратами. А почати найпростіше з вивчення списку інгредієнтів, що входить до складу косметичних засобів, які ми купуємо.

Серед них – толуол, який дуже токсичний, може стати причиною анемії, ушкоджує печінку, дратує шкіру та слизові оболонки. Проте.

Користь та шкода

Основна приваблива якість толуолу – це здатність надавати фарбуючим косметичним продуктам (лакам для нігтів та фарбам для волосся) особливу густоту, знищуючи тверді речовини. Плюс – солюбілізація, змішування компонентів, що не змішуються.

Метилбензол розчиняє полімер, тому використовується у промислових масштабах як компонент органічного синтезу. Використовується речовина у парфумерії та косметології, фармацевтичній індустрії:

  • толуол працює на поверхні шкіри, його великі молекули не здатні долати природну мантію дерми з ліпідів та води, тому не проникають у глибокі шари шкіри і тим більше – у кровотік. Іншими словами, системною дією препарат мати не повинен. Але! Він летючий, тому випаровуючись, вдихається людиною, впливає на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, викликаючи головний біль, запалення, неврологічні розлади;
  • у косметології його використовують у мінімальних концентраціях, але відмовитися не можуть, оскільки немає такої дешевої альтернативи. А толуол допомагає розчиняти масло у воді, практично не впливаючи на вартість догляду. При цьому контроль за концентрацією особливо суворий: відносна густина 0,8, показник заломлення 1,5;
  • крім того, толуол покращує процес нанесення косметичного продукту на шкіру та локони, володіючи хорошими ковзними властивостями, і при цьому швидко змивається;
  • речовина не боїться світла, тому входить до складу практично всіх відомих розчинників.

Основна негативна властивість толуолу – висока токсичність. Якщо ти фарбуєш волосся, то, напевно, тобі не раз спадало на думку зняти з рук незручні захисні рукавички. Ну, насправді, чого вони тільки заважають зробити все акуратно, не розмазуючи фарбу по шкірі обличчя!

Якщо це так, то ти припускаєшся величезної помилки. У фарбі присутній толуол, інакше і бути не може, якщо це не чиста органіка. А він настільки леткий, що за півгодини перебування барвника на голові, зробить свою чорну справу.

Голова заболить, шкіра пальців рук почервоніша, може з'явитися сверблячка, а головне – це ризик непомітно «підсісти», як кажуть на толуол. Адже він має наркотичні властивості і викликає звикання.

У багатьох розвивається безсоння, яке не купується ніками седативними препаратами. А виною всьому недотримання правил користування аксесуарами під час фарбування волосся.

Ти спитаєш, чому лак так не діє? Тому що техніка нанесення його на нігтьові пластинки продумана до дрібниць, та й безпосереднього контакту зі шкірою все-таки немає. У тій кількості, в якій він випаровується під час процедури манікюру, толуол практично небезпечний. Але все залежить від частоти його нанесення, кількості якості лаку, техніки нігтьового покриття.

До негативних властивостей толуолу слід зарахувати:

  • канцерогенність та мутогенність (генні мутації);
  • фотосенсибілізацію;
  • порушення нормальної мікрофлори;
  • вплив на репродукцію;
  • порушення згортання крові.

Було б дуже просто, якби вся інформація про склад догляду виносилася на етикетку. Але прописи (рецептура) продукту – комерційна таємниця, тому залишається лише довіряти виробникам їх порядності.

Підсумовуючи, скажемо прямо: крім толуолу, є й інші розчинники, які відповідають за поєднання олії та води на оптимальних умовах, тому від цього інгредієнта краще відмовитись.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua