Лімонен — що це таке, особливості синтетичного аромату, користь і шкода, використання в косметиці

Нерідко на прилавках магазину можна зустріти косметичну продукцію, побутову хімію, інсектицидні засоби з цитрусовими запахами. Такий ефект досягається за рахунок спеціального інгредієнта – d-лімонену. Речовина являє собою прозору рідину, що видобувається з шкірки цитрусових фруктів. Завдяки своїм позитивним властивостям широко використовується в промисловому виробництві. Хоча зарахування його до категорії токсичних та алергічних коштів залишається спірним. Дізнайтеся все про речовині лімонен – що це таке, воно корисне чи шкідливе, де застосовується.

Речовина лімонен

Е. Вагнер в 1895 р. встановив структурну будову лімонену – вуглеводню, що належить до групи терпенів, 1-метил-4-изопропенилциклогексен-1. Це безбарвна речовина існує у вигляді двох активних ізомерів: рацемической суміші і енантіомерів. Виділяють D-лімонен (з цитрусовим запахом) і L-лімонен (із запахом хвої). Інші назви даного речовини: терпеновый вуглець, лимонний екстракт, терпен.

Де міститься

Відповідаючи на питання: лімонен – що це таке, слід розглянути, як видобувається це речовина і де міститься. D-limonen – компонент цитрусових фруктів, відповідальний за запах. Особливо висока його концентрація в шкірці (лимона, апельсина, лимона, грейпфрута), в соку з м’якоттю і становить до 90 %. Крім цього терпен міститься у скипидарі з живиці сосни (до 5%) і маслах:

  • сельдерейном до 60%;
  • тминном до 40%;
  • ефірних (неролі, бергамот, фенхелю);

Отримати лимонний екстракт можна натуральним (центрифугуванням і фракційної дистиляції парою) і синтетичним шляхом (з гераниола). У результаті виходить прозора, в’язка рідина з сильно вираженим лимонним запахом. Речовина виходить водонерастворимым, але добре контактують з етанолом.

Лімонен — що це таке, особливості синтетичного аромату, користь і шкода, використання в косметиці

Де застосовується

Терпеновый вуглеводень використовується як ароматична віддушка в парфумерії, косметики, миючих, чистячих препаратах, гігієнічні засоби, ліки. Входить до складу шампунів, бальзамів, розчинників. Речовина володіє знежирюючим властивістю, тому застосовується в рідинах для зняття лаку, для видалення жиру з металу перед фарбуванням. Лімонен – гідна заміна токсичних нафтопродуктів, розчинників таким, як толуол, ацетон, метил, бензол. Засоби по догляду за будинком на його основі володіють приємним запахом, біорозкладані, екологічні.

У Росії захищений патент по застосуванню комплексу масел, що містять d-лімонен, у виробництві лікеро-горілчаної продукції. В результаті алкогольна продукція має тонізуючу дію і не містить запаху «перегару». Фармакологи теж не залишили без уваги терпен, який дозволяє зменшити гепатотоксичність таких препаратів, як фенацитин, парацетамол, кофеїн. У лікувальних цілях це речовина теж використовується як:

  • розтирань;
  • ванночок;
  • вживання всередину;
  • розпилення.

Лімонен — що це таке, особливості синтетичного аромату, користь і шкода, використання в косметиці

Лімонен в косметиці

Завдяки тому, що limonene відмінно розчиняє жири, терпеновый вуглець виступає в якості альтернативи небезпечним спиртів у виробництві косметичної продукції. Лимонний екстракт подовжує термін придатності препаратів за рахунок своїх антибактеріальних властивостей, а також надає їм легкі хвойні або цитрусові аромати, виступає в ролі репеленту.

Корисні властивості

Концентрація лимонного екстракту в косметиці незначна (не більше 0,01%), тому в списку інгредієнтів він значиться останнім. Терпеновый вуглець має багатогранними властивостями:

Ефект Опис Де міститься
знежирення видалення надлишків жиру з шкіри крем, тонік, лосьйон, шампунь
антибактеріальну дезінфікує стафілококи, стрептококи, менінгококи, туберкульозні бацили; бореться з цвіллю. засоби по догляду за будинком
ароматизація надає приємний запах освіжувачі, дезодоранти
репелент Відлякує комах і дрібних шкідників засоби захисту від мошок, комарів, молі.

У якій косметиці зустрічається

Лімонен застосовується в багатьох галузях, особливо у виробництві косметичних продуктів, парфумерії, засобів для чищення. Речовина надає приємний запах і присмак. Засоби, що містять терпен, рекомендується зберігати в сухому прохолодному місці. До них відносяться:

Вид продукції Функція limonene в косметиці
гель для душа антибактеріальна
зубна паста ароматизація
туалетна вода віддушка
кондиціонер освіжає, надає приємний запах
тонік дезінфікує, очищає від надлишків жиру
крем активізує окисні і відновні процеси, освітлює шкіру

D-Limonene

Біологічно активна добавка на основі олії апельсинової шкірки – д-лімонен від Jarrow Formulas. Препарат стимулює детоксикацію ферментів у печінці і підвищує імунітет. Засіб приймають щодня під час або після їжі по 1 капсулі. Якщо при цьому з’являється розлад шлунка, від БАДа краще відмовитися. Придбати D-Limonene можна в спеціалізованих відділах, аптеках та інтернет-магазинах. При купівлі декількох упаковок можна заощадити на вартості.

Лімонен — що це таке, особливості синтетичного аромату, користь і шкода, використання в косметиці

Шкода лімонену

Канцерогенність лімонену – спірне питання. З одного боку, дію цієї речовини пов’язують з виникненням злоякісних утворень репродуктивних органів та молочної залози. З іншого боку – терпеновый вуглець, згідно з даними Міжнародного агентства з вивчення раку (МАІР), не зараховується до категорії канцерогенів. Його вплив таке ж, як від щоденного застосування кави. Зараз вивчається позитивний вплив лимонного концентрату на різні пухлини.

Однозначної відповіді на предмет алергенності речовини, теж немає. Лімонен здатний викликати подразнення слизових оболонок, шкіри, але як довели дослідження – число цих побічних ефектів не більше, ніж у інших ароматизаторів. Людям, схильним до виникнення алергії, варто з обережністю застосовувати засоби з лимонними запахами.

При вступ у реакцію з озоном, у терпенового вуглецю мутує кожна друга молекула. Це призводить до утворення формальдегіду, що може спровокувати розвиток астми, проблем з диханням. Постійне застосування косметичних засобів з вмістом лімонену призводить до подразнення, хронічних запалень на шкірі, порушення синтезу колагену.

Відео

Наталия Ніколайчук
zmorshki.in.ua