Метилізотіазолінон або MIT – що це за речовина у шампуні

Метилізотіазолінон або MIT – що це за речовина у шампуні

Тобі не секрет, що будь-яка косметична продукція не випускається без консервантів? Ну звичайно! Ми ж усі, перш за все, шукаємо термін придатності на упаковці, а саме про нього і дбають консерванти. Один з них – метилізотіазолінон (MIT).

Загальні відомості

Метилізотіазолінон або MIT – що це за речовина у шампуні

Фото автора cottonbro: Pexels

Хочеться вірити, що тобі зрозуміла різниця між «терміном придатності» та «терміном ефективності» (результативності) засобу. Результативність продукту є важливою в органічній косметиці.

Період використання засобів з максимальною натуральністю складу вказаний символом, що нагадує баночку з прочиненою кришечкою, на якій стоїть цифра.

Наприклад, якщо в цьому позначенні стоїть цифра 6, це означає, що продукт повинен бути використаний протягом півроку з моменту першого відкриття. Оскільки відсоток консервантів в органіці мінімальний або відсутній, жива косметика після цього терміну пліснявіє.

Ось і вся премудрість. А термін придатності – це тимчасова межа використання будь-якого продукту, маркер якості.

Що таке метилізотіазолінон

Ти вже знаєш, що це синтетичний консервант широкого спектру дії, аж до слабкого протигрибкового ефекту. Введення його до складу косметики підвищує термін її придатності. Це плюс.

Проте речовину не можна вважати гіпоалергенною та нетоксичною на 100% для людини та навколишнього середовища. Це – мінус.

Метилізотіазолінон (MIT) – відноситься до групи ізотіазолінонів, які позиціонуються як альтернатива токсичним парабенам та формальдегідам. Зовнішньо – це рідина без кольору, зі слабким ароматом. Речовина розчинна у воді і сумісна з:

  • ПАР;
  • білками у будь-яких емульсіях;
  • емульгаторами.

Особливо важливою є властивість метилізотіазолінону знищувати патогенну мікрофлору при перепадах температур (до 60С) та зміні рН (від 2 до 9). MIT має родича – CMIT (метилхлороізотіазолінон або methylchloroisothiazolinone).

Це консервант, що містить хлор, який часто комбінують з MIT і тоді на етикетці присутня абревіатура MIT/CMIT.

Метилізотіазолінон або MIT – що це за речовина у шампуні

Шкідливі компоненти у складі шампуню

Що робить у косметиці

Метилізотіазолінон (methylisothiazolinone) застосовують у водомісткій косметиці для попередження:

  • заплеснення;
  • неприємних ароматів;
  • Нагромадження токсинів – результатів життєдіяльності бактерій.

Якщо косметичний продукт, що містить воду, не ввести консервант, то істотно зменшується не тільки термін придатності при герметичності упаковки, але й термін використання після відкриття ємності. При цьому метилізотіазолінон гарантує три ефекти:

  • антибактеріальний;
  • протигрибковий;
  • протицвілевий.

Молекула MIT запобігає клітинному диханню. Цим пояснюється токсичність продукту та його введення у мінімальній концентрації – від 0,1 до 2,5%. У люксових брендів та органічної косметики цифри на порядок менші – від 0,002 до 0,004%.

Де зустрічається речовина

Метилізотіазолінон набагато дорожчий за парабенів, але відповідальні виробники воліють саме його. На жаль, сьогодні можна зустріти загальну хулу продукту. Консервант означає небезпечний.

Однак це не що інше, як дрімучість, яка чимось нагадує прищепну компанію проти Ковіда в нашій країні. Жодних підстав не довіряти тисячоразово перевіреному консерванту немає: не можна, живучи в 21 столітті, користуватися лучиною замість електрики!

Погодься, що консервант у складі косметики набагато безпечніший за стафілококи та кандиди всіх мастей, невидимих оку. Тому, хочеш того чи ні, практично не випускають сьогодні косметику без консервантів

Відповідно до рекомендацій європейських косметологів (ЄАК) використовувати метилізотіазолінон можна тільки в засобах, що змиваються. Іншими словами, на законних підставах речовина може бути у складі:

  • очищувальних засобів: тоніки та молочко;
  • засобів для гігієни ротової порожнини;
  • пінок, гелів для душу, рідкого мила;
  • скрабів та пілінгових складів;
  • засобів для гігієни інтимних зон;
  • шампунів та бальзамів для волосся;
  • складів для зняття лаку з нігтів

Але! І ось тут треба бути гранично обережною: якщо виробник недобросовісний, мало дорожить своєю репутацією, а керується лише прибутком від продажів, можна зустріти і у складі косметики, що не змивається. Це можуть бути:

  • креми та сироватки;
  • боді-продукти;
  • вологі серветки;
  • засоби проти ультрафіолету;
  • продукти дитячої косметики

Чи доведено безпеку речовини?

За логікою речей будь-який консервант, дозволений для використання в косметиці, абсолютно безпечний. Тобто ризик, пов'язаний з його застосуванням, незрівнянно менший, ніж загроза від косметики, зараженої мікробами, у тому числі умовно патогенними.

Метилізотіазолінон – дуже активний з хімічної точки зору і саме тому виявляє властивості відмінної бактерицидної речовини. Але його концентрація в середньому не перевищує 0,01%. Це смішно маленька доза для якихось серйозних побічних ефектів.

Механізм дії метилізотіазолінону заснований на блокуванні клітинного дихання бактерій. При цьому клітини шкіри залишаються поза зоною інтересів цієї речовини. Їхній життєвий цикл не порушується.

Крім цього, MIT має високу біорозкладність, тобто, щадить і навколишнє середовище, не кумулюється в ній. Начебто все добре, але те, що достовірно доведено токсичність продукту в концентрації 5% і вище – ставить усе з ніг на голову.

Не використовують речовину у такій концентрації. Це нерозумно та дорого! Ти здивуєшся, але дослідження, які намагаються довести токсичність метилізотіазолінону для шкіри, проводять на водних безхребетних, у яких і шкіри немає.

Але парабени та формальдегіди б'ються на смерть: на кону мільярди доларів. Проте з 70-х років минулого століття, коли метилізотіазолінон був сертифікований та дозволений до застосування у косметиці, сам час доказав, що:

  • у нього немає мутагенних чи тератогенних властивостей;
  • він не є джерелом формальдегіду під час розкладання на складові;

Метилізотіазолінон або MIT – що це за речовина у шампуні

Giphy

  • розчинний у воді, що виключає проникнення в жирну фазу консервантів, що погіршує їхню якість;
  • сумісний з іншими компонентами рецептурних прописів;
  • біорозкладається.

На території Росії використання речовини регламентовано порядком ТР ТС 009/2011. У Японії діє заборона включення MIT до складу незмивних коштів, з Німеччини – заборона поширюється дитячу косметику.

Заради справедливості, скажімо про те, що є дані про нейро-і імунотоксичність метилізотіазолінона, виникають відомості і про його алергенність. Але це стосується високих концентрацій речовини.

Наслідки

Метилізотіазолінон у косметиці, що змивається, і у відповідній мінімальній концентрації безпечний. Але за останніми даними його індекс сенсибілізації дорівнює 9, тобто при схильності до дерматитів препарати з MIT краще не використовувати.

У будь-якому випадку алерготест при першому застосуванні обов'язковий: крапля продукту на зап'ясті та оцінка реакції дерми через півгодини. Якщо ігнорувати алергопробу, можна отримати сверблячі висипання, печіння, ерозивні опікоподібні елементи на шкірі, фотосенсибілізацію.

Рекомендації щодо вибору косметики

Багато фахівців у світлі новостворених даних вважають, що гранично допустима концентрація консерванта буде зменшена, але про заборону не йдеться. Напевно, шукатимуть комбінації речовин, що знижують токсичність при збереженні бактерицидних властивостей.

Ну, а поки що зверни увагу ось на що:

  • треба відмовитися від дитячої незмивної косметики з MIT;
  • при покупці звертати увагу на країну-виробник: скрізь різні гранично допустимі дози;
  • при схильності до алергії, краще не використовувати метилізотіазолінон, замінивши його на зелені сертифікати: Ecocert, російські та європейські еко-сертифікати;
  • необхідно виключити попадання MIT на слизові оболонки очей.

І ще: присутність метилізотіазолінону у люксовій продукції має викликати менше питань порівняно з бюджетними варіантами, оскільки люкс містить багато компонентів, для яких і консервація має бути потужною. Крім того, світові бренди бережуть репутацію та ретельно контролюють відсоток консерванту.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua