Polyethylene glycol 7-40-150-400 в косметиці для обличчя та волосся та їх шкода

Polyethylene glycol 7-40-150-400 в косметиці для обличчя та волосся та їх шкода

Одним з найпоширеніших компонентів у косметиці та фармакології є поліетиленгліколь (або ПЕГ). Ця назва часто зустрічається на упаковках різних засобів, починаючи від лікарських препаратів, кремів, шампунів і закінчуючи побутовою хімією, парфумерією та засобами особистої гігієни.

Будучи синтетичною речовиною, ПЕГ привертає увагу споживачів б'юті та фарм індустрій, які задаються питаннями: наскільки безпечна ця речовина, яку роль вона виконує у косметиці та багато інших. Давай сьогодні спробуємо розібратися у цьому питанні.

Що таке ПЕГ

Polyethylene glycol 7-40-150-400 в косметиці для обличчя та волосся та їх шкода

Фото автора Alena Darmel: Pexels

ПЕГ – це абріавіатура слова поліетиленгліколь, який є водорозчинним неіонним полімером етиленгліколю. Ця речовина синтезується у хімічній реакції полімеризацією етиленоксиду.

Синтезовані полімери можуть бути різної довжини, оскільки складаються з однакових ланцюжків, до складу яких входить оксиетиленова (ЕО) група (-О – СН2-).

Вони можуть прикріплюватися і до молекул інших речовин, створюючи багатоваріантне різноманітність поверхнево активних речовин, що мають різні властивості та різні назви.

Ця речовина, маючи різну кількість етиленових груп, має різні форми та багато різних назв, які можна зустріти на упаковках різних засобів, серед яких: Е1521, ПЕО, макрогол, поліетиленгокісід, ПОЕ та інші.

Маючи різну будову, вони, проте мають подібні властивості.

Застосування

Найчастіше використання цих компонентів – спостерігається у виробництві косметики, за їх допомогою виходять ПАР. І ці, всім відомі, ПАР, присутні не тільки в миючих побутових та косметичних засобах, вони виконують багато інших функцій у сфері виробництва косметики та побутової хімії. Основні з них:

  • Стабілізують стан продукту, не даючи йому хімічний міняти хімічний склад речовини, запобігають розшаровуванню;
  • Емульгують склади перетворюючи їх на емульсії – формуючи певну консистенцію виробленого продукту;
  • Допомагають розчиняти, знежирювати складні частинки бруду та жиру, поникаючи крізь них (це роблять тензиди, що входять до складу);
  • Сприяють зволоженню та пом'якшенню поверхонь, на які виробляється вплив, зберігають вологу на поверхні шкіри.

Завдяки цим своїм властивостям ПАР використовують як

  • емульгуючих компонентів;
  • очищувальних агентів;

Polyethylene glycol 7-40-150-400 в косметиці для обличчя та волосся та їх шкода

Шкідливі інгредієнти косметики

  • речовин, що регулюють в'язкість;
  • для запобігання утворенню комкування або гранулювання;
  • компонентів для зволоження та кондиціювання шкіри;
  • речовин для розчинення різних компонентів під час створення фармакологічних препаратів;
  • для зв'язування різних компонентів під час виробництва ракетного палива;
  • основи мазей у медицині та косметології;
  • як кріопротектор – захищаючи живі організми від пошкодження при заморожуванні;
  • при моделюванні посушливих умов у дослідах із рослинами використовується як потужний осмотик;
  • компонента у складах різних гальмівних рідин;
  • речовини для синтезу харчової добавки Е1521;
  • засоби для виробництва деяких проносних препаратів;
  • як імітація вулканічної лави при проведенні досліджень для вивчення підводних вивержень;

Переваги поліетиленгліколей

  • у виробництві вони мають доступну вартість і їх виробляють із рослинних жирів (наприклад, із касторової (ПЕГ-40), оливкової (ПЕГ – 7 карбоксилат) олії);
  • не складно виробляти ПЕГ із спочатку заданими потрібними якостями;
  • як правило поліетиленгліколі добре переносяться дермою;

Найчастіше цю речовину на етикетках косметики можна зустріти у вигляді наступних найменувань:

  • Содіум Лауріл Сульфат;
  • ПЕГ 150 дистеарат;
  • ПЕГ гідрогенізат;
  • ПЕГ 7-карбоксилат.

Докладніше про ПЕГ-400 стеарат

Ця речовина являє собою поєднання діефірів поліетиленгліколю-400 та стеаринової кислоти. За консистенцією є щільною речовиною, що легко плавиться, жовтувато-коричневого кольору.

Цей компонент широко використовують для виробництва кремів, шампунів, засобів для фарбування (наприклад, відтінкові шампуні, тональні засоби). У цих продуктах використовуються такі якості ПЕГ – 400, як створення стабільності одержуваного засобу, можливість створення консистенції певної густоти, а також для розчинення фарбуючих компонентів у косметичних засобах.

Крім щільного стану, при певній обробці, ПЕГ – 400 може бути також у рідкому фізичному стані, маючи при цьому підвищену в'язкість, а також воскоподібну консистенцію, кристалічну форму.

Основні напрямки застосування ПЕГ-400:

  • У харчовій промисловості часто застосовується добавка Е1521, яка є компонентом підсолоджувачів, ароматизаторів та глазурі;
  • У фармацевтичній промисловості та виробництві косметики для виробництва кремів, парфуму як зволожуючий шкіру компонента, які можна використовувати навіть для чутливої шкіри, а також у дитячій косметиці;
  • У хімічній промисловості – для синтезу поліуританів;
  • У машинобудівній сфері як компонент під час виробництва різних машинних рідин та мастил;
  • У металургійній промисловості використовуються стабілізуючі якості ПЕГ – 400;
  • У лакофарбовому виробництві як один із основних компонентів лаків та фарб.

Наукові дослідження, що доводять безпеку ПЕГ

За останні десятиліття проведено низку великих досліджень, що доводять безпеку ПЕГ і регламентують їх застосування в різних країнах.

  • За даними Encyclopedia of Toxicology враховуючи результати досліджень, проведені в 2014 році, ці речовини віднесені до низькотоксичних, оскільки практично не надають токсичного впливу на шкіру та слизові оболонки.
  • Доведено на багатьох дослідженнях, що ПЕГ не є канцерогенним.
  • Дослідники з Кореї Jang HJ, Shin CY та Kim KB, що працюють в Інституті неврології, проводили дослідження різних форм ПЕГ та довели, що кількість етиленових груп ускладнюють проникнення основної речовини у глибокі шари шкіри, оскільки ці речовини мають велику молекулярну масу, що характерно для поліетиленгілколей, і це означає їхню безпеку.
  • Також, на цю тему проводили дослідження Smyth і Principe і дійшли висновку, що ПЕГ мають молекулярну вагу 4000 і вище не проникають у шкіру взагалі (до них відносяться ПЕГ – 75 та ПЕГ з більшою молекулярною масою), що говорить про їхню безпеку.
  • Було проведено низку досліджень, що доводять мінімальний ризик алергічних реакцій на речовини ПЕГ.
  • Доведено безпечну концентрацію ПЕГ – 400 у продуктах, і вона становить 25% і нижче.

На сьогоднішній день поліетиленгліколі дозволені для застосування в Росії, Україні, на ринку Європи. Їх можна використовувати у дозволених концентраціях у засобах побутової хімії, у косметиці, у засобах особистої гігієни, у парфумі, у лікарській індустрії та харчовій промисловості. Концентрація не більше 25% вважається абсолютно безпечною, не викликає алергічних реакцій, не токсична та не канцерогенна.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua