Застосування Caffeine в косметиці для обличчя, волосся та тіла

Застосування Caffeine в косметиці для обличчя, волосся та тіла

Скажи, що тобі спадає на думку насамперед, коли ти чуєш слово «кофеїн»? У 90% випадків – це кава, і все, що з нею пов'язане: бадьорість, добрий настрій, задоволення. І в косметиці так само. Не віриш? А на землі немає популярнішого компонента для виробництва косметики. Саме тому.

Застосування Caffeine в косметиці для обличчя, волосся та тіла

Застосування Caffeine в косметиці для обличчя, волосся та тіла

Фото автора Marcela Oliveira: Pexels

Звідки береться кофеїн, мабуть, всі обізнані. Це кавові зерна. Для органічної та натуральної косметики джерело те саме. Але можливі варіанти, оскільки сьогодні кофеїн навчилися виробляти у лабораторіях. Втім, ефективність речовини залежить від джерела його отримання.

Кофеїн – мабуть, найвідоміша у світі активна речовина, що вирішує безліч завдань. Його вводять у препарати, що активують ріст волосся, борються з целюлітом, стимулюють клітинний метаболізм у шкірі.

Щодо дерми кофеїн демонструє седативні властивості та антиоксидантні якості, особливо в момент гіперінсоляції. Речовина здатна проникати у власне дерму, під епідерміс та купірувати запалення, активувати синтез власної гіалуронової кислоти та колагену, тобто здійснювати ліфтинг шкіри, гарантувати чіткість овалу.

При місцевому використанні кофеїн захищає шкіру від пошкоджень, зокрема ультрафіолетом. Він оберігає кератиноцити епідермісу, мінімізуючи ризик канцерогенезу, тобто пухлинні процеси в шкірі.

Синонімів у кофеїну достатньо. Ось деякі з них: CAFFEINE, Glycosan Caffeine, Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract, Caffeine Anhydrous, Coffee Bean Extract, Caffeine Sodium Benzoate.

Як працює кофеїн і в чому його користь

Звичайно, найчастіше у косметиці кофеїн працює як антицелюлітний засіб. Він активує метаболізм клітин дерми та підшкірно-жирової клітковини, що сприяє гідролізу тригліцеридів у складі вільних жирних кислот та гліцерину у підшкірно-жировій клітковині.

Популярність кофеїну в антицелюлітних продуктах пояснюється ще й тим, що його складова – молекула амінофіліну, яка, по суті, є чимось іншим, як модифікованою формою теофіліну – потужного жиросжигателя.

Кофеїн так і діє: він розщеплює та утилізує жир. У домашніх умовах кофеїн використовують у скрабах, механічних легких пілінгах як «міцелярні частинки», але з твердою основою.

Застосування Caffeine в косметиці для обличчя, волосся та тіла

Кофеїн для області навколо очей

Виробники косметики додають кофеїн у косметичні продукти, спираючись на наукові дослідження, які говорять про переваги речовини перед іншими аналогічними компонентами.

Але, поклавши руку на серце, слід зазначити, що якихось чітких рекомендацій на підставі проведених випробувань не отримано. Нещодавно американські косметологи довели фотопротекторні та антиканцирогенні властивості кофеїну.

Виявляється, при зовнішньому застосуванні препарату він блокує шкідливу дію ультрафіолету на здорові клітини шкіри, а вже пошкоджені раніше клітини прибирає з поверхні шкіри. Важко повірити, але кофеїн може поглинати промені UVB спектру.

Отже, жироспалювання та УФ-захист, що первинне? А первинна антиоксидантна здатність кофеїну. Це не простий антиокислювач і детоксикант, що омолоджує клітини, він одночасно є в'язким компонентом у косметиці, що відлущує і фотопротекторним.

Кофеїн дезодорує, активує ріст волосся і попереджає їх випадання. У косметиці для обличчя продукт відіграє важливу роль. Кофеїн використовують як компонент, що стимулює синтез ендоколагену, тобто, здатного омолоджувати шкіру, і як протикуперозний компонент.

При використанні кофеїну в доглядових засобах для шкіри навколо очей речовина мінімізує пастозність тканин, прибирає темні кола, оскільки ці дефекти пов'язані із запаленням та уповільненням мікроциркуляції в дермі.

Кофеїн мінімізує вугрові висипання, згладжує пігментні плями, випрямляє шкірні складки, прибирає дрібні зморшки, відновлює пружність і тонус дерми, виводить зайву рідину з клітин, демонструє антиптоз, підтягуючи овал.

Крім цього, кофеїн – суперстимулятор і при зовнішньому застосуванні в процесі впливу на шкіру, істотно активує інші компоненти, з якими є сусідами в доглядовому засобі. Цим частково можна пояснити його затребуваність у косметичних засобах.

Включений до складу ліпосом, кофеїн творить ще більші дива: зводить до мінімуму зморшки, гарантує ліфтинг-ефект, захищає дерму, активує та прискорює регенерацію. У антивікових доглядових продуктах дія кофеїну досить незвичайна.

Наприклад, дріжджові мононуклеотиди, пов'язані згодом з кофеїном, у гідророзчині застосовуються в спеціальних гелях або емульсіях для запобігання загибелі клітин (апоптозу). У таких композиціях кофеїн гарантує клітинам довге життя.

Показання та протипоказання

Ти вже розумієш, як широко використовується кофеїн у косметиці. Але він має й спеціальні показання до застосування. Це:

  • корекція куперозу та акне, запалення дерми;
  • мімічні зморшки;
  • захист від ультрафіолету;
  • купірування синців під очима та пастозності тканин періорбіти;
  • тонізування дерми;
  • мінімізації проявів целюліту;
  • активації росту волосся та профілактика їх випадання;
  • боротьба з лупою.

Кофеїн натуральний і безпечний, хоча рідко може сенсибілізувати дерму. Тому перед першим застосуванням будь-якого засобу з кофеїном потрібно провести алерготест: крапля препарату на зап'ясті та оцінка реакції дерми через чверть години.

Відсутність негативу – перепустка до використання продукту. Єдиним протипоказанням вважатимуться індивідуальну непереносимість.

Де зустрічається

Кофеїн – широко використовується у всіляких косметичних засобах для догляду за шкірою, волоссям, є однією з найбільш затребуваних речовин у складі антицелюлітних композицій, інших засобів для корекції зайвих кілограмів. Додають його і в піни для ванн: професійні, лікувальні та SPA-серії.

Згідно з Регламентом ЄС максимальною концентрацією кофеїну в косметиці вважаються 15%. В антицелюлітних засобах від 2 до 4%.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua