8 шкідливих продуктів, які насправді не шкідливі

Небезпека деяких продуктів здоров'я (і фігури) сильно перебільшена. Ми склали їхній список.

8 шкідливих продуктів, які насправді не шкідливі

Яких тільки міфів про цей продукт не було, що він викликає рак, діабет, забиває судини. Насправді натуральна пальмова олія не шкідливіша, ніж оливкова. За складом воно дуже схоже з вершковим, але навіть корисніше, тому що містить ненасичені жири, що сприяють зниженню холестерину. Також масло багате антиоксидантами та вітаміном Е, що знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Однак пальмова олія справді може стати шкідливою, якщо піддавалася гідрогенезації – процесу плавлення жирів, який збільшує консистенцію продукту. У цьому випадку в ньому утворюються трансжири, що підвищують холестерин та сприяють порушенню клітинних мембран. Тому при покупці уважно читай склад і не бери олію, що включає гідрогенезовані жири.

2 Майонез

Цей соус не люблять через суцільну хімію у складі. Але майонез, як і будь-який продукт, може бути якісним та не дуже. Якісний роблять з натуральних компонентів: жовтків, олії, солі, оцту, навіть загусники мають природне походження. Шукай на упаковці маркування «ДЕРЖСТАНДАРТ», а також не бери майонез, у складі якого вказані будь-які добавки з індексом Е або ароматизатори, ідентичні натуральним. А найкраще готуй його сама. Це дуже просто, а соус виходить навіть смачнішим.

Що стосується шкоди для фігури, то це все ж таки правда. Це не дієтичний продукт, він має високу калорійність. Тому вживати його хоч і не забороняється, але краще робити це у мінімальних кількостях.

3 Локшина швидкого приготування

Склад самої локшини зовсім не страшний. Її роблять із звичайного пшеничного борошна. Так, до неї додають пальмову олію, але, як ми вже з'ясували, вона не шкодить здоров'ю.

Найголовніша небезпека таїться в пакетику з соусами або приправою до локшини. У ньому багато штучних добавок, також велика кількість солі, майже добова норма. Просто не використовуй соуси зовсім, солі та приправляй локшину самостійно.

Продукт шкодить, тільки якщо вживати його як самостійну страву, твій організм просто не отримуватиме достатньо корисних мікроелементів. Бери локшину як основу страви, додай м'ясо та овочі.

4 Дріжджі

Існує міф, що дріжджі змінюють мікрофлору організму та викликають різні хвороби, у тому числі рак. Щоправда, дріжджі — це мікроорганізми, що гинуть при температурі вище 50 градусів, а хліб, у який їх додають, випікають за значно більшої. У твій організм дріжджі не потраплять живими, якщо ти не їж їх сирими.

При цьому дріжджі містять велику кількість білка та вітамін В, необхідні для метаболізму та нормалізації роботи нервової системи. Також у їх складі цілих 16 амінокислот, які допомагають роботі та відновленню м'язів.

5 Білий шоколад

8 шкідливих продуктів, які насправді не шкідливі

Цей десерт вважають абсолютно марним і просто дає зайві калорії. Адже темний шоколад роблять з какао, яке підвищує вироблення гомону радості серотоніну, а ще покращує працездатність та дає заряд енергії. У білому шоколаді немає тертого какао, але масло какао все ж таки присутній. Тому він також сприяє виробленню серотоніну. Це масло також нормалізує тиск та допомагає відновленню клітин печінки.

6 Картопля фрі

Вважається, що цей продукт занадто жирний, тому шкідливий. Проте дослідження показали, що обсмажування на оливковій олії допомагає зберігати антиоксиданти, що містяться у картоплі. А завдяки великому вмісту крохмалю картопля вбирає лише 5% олії (для порівняння, овочі можуть увібрати до 30%). Тому періодично балувати себе цим продуктом можна.

Звичайно ж, готувати корисну картоплю фрі необхідно самостійно. У ресторанах для смаження не використовують оливкову олію, готують на дешевих сумішах, до того ж їх рідко змінюють, що призводить до утворення канцерогенів.

7 Попкорн

Кукурудза дуже корисна, навіть як попкорну. Вся справа у приготуванні та добавках. Особливо небезпечний попкорн звідти, де його готують у великій кількості (торговельні центри, кінотеатри). У нього додають багато солі і смажать на маслі, яке, як і у випадку з картоплею фрі, довго не міняють, а отже, у ньому накопичуються канцерогени. Вдома ця їжа зовсім не шкідлива. Кукурудза багата на клітковину, що покращує роботу кишечника і корисна для обміну речовин, а також антиоксидантами.

Стандартна порція попкорну (без олії та великої кількості солі) містить лише 70 калорій. До того ж він швидко дає почуття насичення.

8 Морозиво

Десерт здатний зняти напругу та стати свого роду антидепресантом. Проте важливим є його склад — у ньому обов'язково має бути цільне молоко, а от барвників, консервантів, рослинних жирів варто уникати.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua