З дерева – в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

Вважається, що це гриб-паразит. Для дерева — так, а от для людини він може стати у нагоді. Розкажемо, навіщо застосовується чага, її корисні властивості, і дамо кілька важливих здоров'ю рецептів.

З дерева - в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

Береза – не тільки красиве, але й дуже корисне для здоров'я дерево. Один тільки березовий сік має багато лікувальних властивостей. Виявляється, що лікарським є гриб чага, що росте на її стовбурі. Лікувальні властивості та протипоказання, відгуки про цей незвичайний продукт розберемо докладно прямо зараз.

Цікаво, що гриб є паразитом для дерева. Він вбирає в себе унікальні поживні речовини, сік та антитіла, за допомогою яких дерево захищається від шкідників, при цьому концентрує всі ці речовини в собі, тим самим стає корисним для людей. Він може рости на ясені, в'язі, вільсі, клені, але саме березовий вважається лікувальним.

Цілющі властивості березової чаги, застосування відомі в Росії з 12 століття. Цей гриб високо цінувався у культурі давніх слов'ян. Вона також відома як ефективний засіб у боротьбі з хворобами та включена до списку лікарських рослин, що рекомендуються у традиційній медицині Китаю та Кореї. В даний час чага стрімко набирає популярності на Заході та ще більше на Сході, в азіатських країнах. Все завдяки зростаючому інтересу до натуральних продуктів. При цьому були проведені міжнародні дослідження, які показали, що найкращі цілющі властивості проявляються у чаги, вирощеної в суворих кліматичних умовах північних широт, у тому числі в Крайній Півночі Росії.

З дерева - в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

У складі чаги:

  • Магній
  • Цинк
  • Алюміній
  • Срібло
  • Кальцій
  • Кобальт
  • Калій
  • Барій
  • Залізо
  • Мідь
  • Селен
  • Натрій
  • Флавоноїди
  • Полісахариди
  • Органічні кислоти
  • Агарицинова, гумінонодобна, треметенолова кислоти
  • Птеріни

Чага: лікувальні властивості

  1. Активізує та зміцнює імунітет. Імунна система — це комплекс органів, що у освіті клітин, здійснюють захисні реакції організму. Іншими словами, вони здійснюють захисні реакції організму на речовини, що мають чужорідні антигенні властивості. Чага містить бета-d-глюкани, які допомагають збалансувати реакцію імунної системи людини на негативні зовнішні фактори. Цікаво, що біологічно активні речовини чаги мають здатність за необхідності послаблювати імунну систему або уповільнювати її, коли вона гіперактивна. Але при цьому полісахариди поглинають токсини, відновлюючи роботу клітин, здатних знищувати дефектні клітини в організмі.
  2. Має протизапальні та антисептичні властивості, знижує температуру (корисно приймати під час періодів загострень вірусних захворювань). Дослідження хімічних характеристик та біологічної активності екстрактів цього продукту показали їхню високу здатність запобігати або уповільнювати пошкодження клітин. Дубильні речовини, що входять до складу чаги, здатні згортати білок та утворювати захисну оболонку на слизових поверхнях органів, досягаючи протизапального ефекту.
  3. Допомагає вилікувати інфекції верхніх дихальних шляхів (горла, носа).
  4. Допомагає у боротьбі з грипом. Дослідження показали, що чай має виражену противірусну активність щодо вірусів грипу A/H1N1, A/H1N1/dm2009, A/H3N2, A/H5N1. Крім того, також було виявлено високу активність гриба щодо вірусів герпесу та ВІЛ-1.
  5. Знімає нервову напругу.
  6. Прискорює процеси загоєння та відновлення (підвищується швидкість відновлення клітин організму).
  7. Знімає болючі відчуття.
  8. Регулює артеріальний тиск та рівень холестерину. Гриб містить складні цукри, звані полісахаридами. Вони виявляють гіпоглікемічний ефект, тим самим допомагають знизити рівень холестерину у крові. Дослідження показали, що бетулінова кислота, що міститься у чазі, може руйнувати ЛПНГ (поганий холестерин) у кровотоку. Це дуже важливо, оскільки холестерин є провідним фактором ризику серцево-судинних захворювань. Також доведено, що одним із факторів прояву гіпертонії є окислювальний стрес, спричинений вільними радикалами. Антиоксиданти, що містяться у великій кількості у чазі, виводять із організму вільні радикали, тим самим нормалізуючи тиск.
  9. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє кращому засвоєнню їжі. Гриб регулює обмінні процеси. Його властивості чаги широко відомі в медицині східних народів при лікуванні та профілактиці захворювань шлунково-кишкового тракту. Більшість виразок з'являються через бактерії Helicobacter, а чага впливає на імунну систему організму, надаючи ефективну підтримку у боротьбі з цією патогенною бактерією. Продукт допомагає при лікуванні виразки, гастриту та інших патологій слизової оболонки шлунка.
  10. Знижує рівень глюкози (можна приймати діабетикам разом із прописаним лікуванням та дієтою). Антидіабетичний ефект пов'язаний із терпиноїдами, які виробляють альфа-глюкозидазу. Щоб подолати кишковий бар'єр, полісахариди мають бути розщеплені до простих цукрів (моносахаридів), які можуть всмоктуватись через стінку кишечника. Таким чином, інгібітори -глюкозидази перешкоджають проникненню вуглеводів у кров, тим самим впливаючи на рівень цукру в крові після їжі. Дослідження вказують на зниження рівня цукру з 15,8 до 29,9% через дві години після прийому екстракту чаги.
  11. Допомагає при боротьбі із зайвою вагою.
  12. Полегшує симптоми отруєння.
  13. Поліпшує активність мозку.
  14. Є профілактикою онкології та допомагає відновлювати організм за наявності раку (але таке лікування дуже важливо узгодити з лікарем). Ефективність чаги у профілактиці та лікуванні раку обумовлена полісахаридними сполуками, які діють як адсорбенти ракових токсинів, а також меланіном, який пригнічує механізм поділу ракових клітин. Гриб та препарати на його основі сприятливо впливають на хворий організм і можуть бути використані в лікувальній та профілактичній онкології.
  15. Допомагає у боротьбі міомами, фібромами, фіброміомами, тому особливо рекомендується жінкам.
  16. Відновлює шкіру, прискорює загоєння ран (для цього можна використовувати у вигляді порошку чи мазі). Також є ефективним при лікуванні псоріазу. Регулярне вживання чаги призводить до повного зникнення псоріатичних уражень без будь-яких додаткових процедур.

Протипоказання

З дерева - в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

  1. Дизентерія
  2. Вагітність та період лактації
  3. Індивідуальна нестерпність
  4. При прийомі антибіотиків
  5. При введенні внутрішньовенно препаратів глюкози
  6. Вік до 12-14 років

Цей засіб не має суворого дозування. Головне при його застосуванні – твоє самопочуття. Однак перестаратися все ж таки не варто. Від того, що ти питимеш його по багато разів на день або дуже великими порціями, ефект швидше не настане. Важлива регулярність, але порції мають бути скромнішими.

Чага березова: застосування та лікування

Коли збирати та як готувати

  1. Корисні властивості чаги (березового гриба) залишаються в ній цілий рік, тому збирати її можна будь-коли. Однак найсприятливіше – рання весна. У цей період у самій березі починається рух соків.
  2. Зібрати гриб не так просто. Відламати під силу, що хіба дуже міцному чоловікові. Тому краще захопити пилку чи ніж.
  3. Гриб необхідно зрізати паралельно стовбуру.
  4. Відступи трохи від стовбура, найближча до нього частина найменш корисна. А ось найбільш лікувальна – та, що найбільш видалена, вона темно-коричневого кольору.

Як заварювати чагу правильно: 4 способи приготування

Мережі стверджують, що гриб потрібно готувати до вживання довго.

Можна і трохи швидше:

Класичний метод заварювання: нарубати дрібними шматками 2-3 см (100-150 г), залити трохи водою, на 5-8 годин, дати вбрати воду, зробивши чагу м'якшою. Прокрутити через м'ясорубку чи тертці протерти в порошок. Залити окропом (500-700 мл), додавши туди ту воду, в якій вона наполягалася, через 12-24 години можна пити, термін придатності такого відвару – 5 днів, далі падає корисність. Можна навіть варити її кілька днів, властивості не погіршуються, а навіть покращуються.

Ми зібрали ще кілька рецептів, що стосуються чаги, як правильно заварювати та вживати.

1. Найшвидший

Промий гриб, поріж на невеликі шматочки. Зали окропом і залиш наполягати протягом 7 годин. Процідити. Пий не більше 3 днів.

2. Класичний настій

Промий чагу, залий водою кімнатної температури. Залиш на 7 годин. Воду, де наполягав гриб, не зливай. Чагу знову промий, відіжмі як слід і подрібни в м'ясорубці або блендері. Тепер візьми воду, нагрій до 40 градусів і залий подрібнений гриб. Залиш на 2 дні. Процідити і часткою кип'яченої води. Пити можна трохи більше 4 днів. Бережи в холодильнику.

3. Чай

З дерева - в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

Поклади гриб у киплячу воду і кип'ятити ще 15 хвилин. Але після такої температурної обробки корисних властивостей залишається менше, ніж у настою.

4. Ще більш простий рецепт чаю

1 ст. ложку чаю залий чашкою кип'яченої, але охолола до 90 градусів води. Наполягай 45 хвилин. Можна додати мед.

7 корисних рецептів

1. Для профілактики

Цей напій можна заварювати, не маючи якихось захворювань, просто для профілактики гарного самопочуття. Особливо це актуально зараз, у пік ГРВІ та грипу. Напій покращує функціонування імунної системи.

Залий дрібно подрібнений гриб теплою водою, дай настоятися півгодини. Його можна пити замість чаю, а ще сміливо додавати порошок прямо в каву (виходить дуже незвичайний відтінок смаку) і навіть смузі.

2. Для схуднення

1 ч. ложку порошку зали чашкою гарячої води. Додай прополіс (горошину, не більше). пий 3 десь у день. Напій добре розганяє обмін речовин. Цукор не додай, щоби не звести ефект до мінімуму.

3. При діабеті

1 ч. ложку порошку розмішай у чашці води (будь-якої температури). Пити від 3 до 5 разів на день натще. Кількість поступово збільшувати.

4. При запорах

Якщо потрібно нормалізувати стілець, чай допоможе зробити це м'яко. Залий 1 ч. ложку подрібненого гриба склянкою води. Пий двічі на день до або під час їжі.

5. При захворюваннях легень

З дерева - в лікувальний чай: березовий чай (застосування, користь і рецепти)

Залий 2 ч. ложки двома склянками окропу. Постав на водяну баню на 45 хвилин. Процідити, остудити. Пий протягом дня замість звичайного чаю. Можна додати мед.

6. При онкології

За рахунок великої кількості антиоксидантів у складі чага здатна активно боротися із вільними радикалами, що викликають рак. Також вона очищає організм від токсинів та сприяє швидкому відновленню, тому корисна при проходженні курсу хіміотерапії. Однак при онкології дуже важливо погодити прийом засобу з лікарем, щоб не нашкодити. Займатися самолікуванням у жодному разі не можна.

Розмішай 1 ч. ложку порошку у склянці води (теплої чи гарячої). Можна додати 1 ч. ложку подрібненого кореня змійовика. Дай настоятися ніч. Пий 5 – 7 разів на день по 1 ст. ложці. Бережи настій не довше 4 днів.

7. При шкірних захворюваннях

У цьому випадку можна приймати засіб всередину, так і використовувати у вигляді мазі.

Пиття: 1 ч. ложку розчини в чашці води та приймай 4 рази на день до їди.

Мазь: розмішати 1 ст. ложку порошку на 2 ч. ложках теплої води до отримання густої маси. Маж нею уражені ділянки 1 раз на день. Залиш на 30 – 40 хвилин, потім змий водою.

Також можна змішати чагу з будь-яким кремом для тіла та використовувати для лікування 2 рази на день.

На шкірі може відчуватися поколювання та стягування – це не страшно. Ефект може бути помітний вже за тиждень.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua