Буженина в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Буженина – дуже смачне м’ясне блюдо, яке представляє собою великий цілісний шматок м’яса,
запечений в духовці зі спеціями. Буженина відома з давніх часів. У старовину
її готували з м’яса великих диких тварин (баран, олень, ведмідь). М’ясо
поміщали в жарко натоплену піч, де воно запікалося до рум’яної скоринки, а
потім повільно мліло в остигає печі. Сьогодні частіше зустрічається буженина з
свинини, хоча запікати можна будь-яке м’ясо – яловичину, баранину, індичку. І
готують її в духовці.

Приготування буженини – процес не складний. Якщо знати тонкощі і невеликі кулінарні
секрети, запекти м’ясо зможе навіть новачок.

Маринована буженина з свинини в духовці у фользі

Буженина в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Щоб приготувати буженину за всіма правилами, доведеться запастися терпінням.

По-перше, необхідно правильно підібрати м’ясо. Шматок повинен бути цілим, без жил і кісток,
з жирком, який забезпечує буженини соковитість. Підійде окіст, задня
частина, ошийок.

По-друге, м’ясо повинно бути свіжим. Із замороженого шматка приготуватися соковиту, ніжну
буженину складно, навіть якщо размораживалось м’ясо за всіма правилами.

По-третє, по-справжньому смачне блюдо виходить з маринованою свинини. Поетом
приступати до приготування буженини необхідно за 2-3 дні до передбачуваного
обіду.

Інгредієнти до рецепту:

  • свинина 2-3 кг.
  • натуральний квас або червоне сухе вино 1-2 л.
  • часник 1 голівка
  • цибуля 1 шт.
  • 3-4 ст. ложки сіль
  • перець горошком 1 ч. ложка
  • гвоздика 3-5 зірочок
  • лавровий лист 3-5 листочків

Спосіб приготування:

  • За 2-3 дні до приготування буженини приготуйте маринад для м’яса. В квас або
    червоне вино додайте сіль, роздавлені горошини перцю, гвоздику, дрібно
    нарізану цибулю і часник (2-3 зубчики), розламаний на шматочки лавровий лист. Розмішайте
    до повного розчинення солі. Розмістіть шматок м’яса в маринад, він повинен
    повністю покрити м’ясо. Поставте в холодильник на вказаний час.
  • У день приготування буженини дістаньте м’ясо з холодильника. Вийміть з
    маринаду, просушіть паперовими серветками і залиште при кімнатній температурі
    на годину. М’ясо повинно зігрітися.
  • Розігрійте жарко духовку. Температура 220-250°С. Нашпигуйте м’ясо часником і спеціями. Для
    цього зробіть ножем у свинині глибокі проколи і затолкайте в отвори
    зубчики часнику, шматочки лаврового листа і роздавлені горошини перцю.
  • Покладіть шматок м’яса у фольгу. Налийте півсклянки маринаду. Загорніть фольгу. Використовуйте
    для цього міцну фольгу або звичайну, складену в 2-3 шари. Фольга не повинна
    прорватися, інакше м’ясо пересохне. Скільки буженина готується визначайте по
    величиною шматки. На кожен кілограм ваги необхідно 35-40 хвилин і ще
    додаткові півгодини на шматок. Таким чином, шматок вагою 2 кілограми
    повинен запікатися близько 2-х годин.
  • За півгодини до закінчення процесу приготування акуратно розріжте фольгу.
    Запікайте буженину до утворення рум’яної скоринки. Щоб дізнатися, чи готова
    буженина чи ні, проткніть її кулінарної виделкою з двома довгими зубцями. Якщо
    витікає прозорий світлий сік, духовку можна вимикати. Готову буженину
    знову загорніть у фольгу і дайте постояти 20-30 хвилин.
  • Порада: В маринад можна додати будь-які спеції за смаком. Спробуйте покласти розмарин, коріандр, цілі зерна гірчиці, кмин або ялівець.

Спосіб подачі: Якщо будете подавати буженину гарячої, ріжте її товстими щедрими шматками. Інакше вона розкришиться і втратить апетитний вигляд. Для нарізки використовуйте повністю остиглу буженину. У холодному вигляді її простіше нарізати тонко і красиво.Подавайте з хріном, гірчицею, гострим томатним соусом.

Соковита буженина запечена в духовці

Буженина в духовці – 4 найсмачніших рецепта

У попередньому рецепті буженина запікалася у фользі, яка перешкоджала її
висихання. У той же час, соковитим може бути м’ясо, приготоване на деку
без фольги. Для цього необхідно забезпечити вологе повітря всередині духовки і
періодично поливати м’ясо скапливающимся жиром і соками.

Без фольги краще запікати жирне м’ясо – шию або окіст.

Інгредієнти до рецепту:

  • свиняча шия 2 кг.
  • мед 3 ст. ложки
  • гірчиця гостра 2 ст. ложки
  • гірчиця з цільних зерен 2 ст. ложки
  • часник 1 голівка
  • лавровий лист 3-5 листочків
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • М’ясо нагрійте до кімнатної температури, вимийте і обсушіть. Нашпигуйте часником,
    перцем і шматочками лаврового листа. Натріть сіллю. Змішайте мед і гірчицю. Рясно
    обмажте шматок свинини з усіх боків.
  • Увімкніть духовку і розігрійте її до 250°С.
  • На деко покладіть дерев’яні палички. Використовуйте для цієї мети одноразові
    дерев’яні палички, які продаються в наборах суші та ролів. Покладіть на них
    шматок м’яса жирної стороною до верху. Налийте склянку окропу. Запікайте 15-20
    хвилин. Потім зменшіть температуру духовки до 170°С і запікайте ще 2 години.
  • У процесі приготування з м’яса буде виділятися сік. Через кожні 15 хвилин
    поливайте буженину цим соком. Якщо рідини на деку стане мало,
    підливайте гарячої води.
  • Якщо верх шматка сильно зарум’яниться і почав підгоряти, прикрийте м’ясо капустяним
    листом, папером для випічки або фольгою.
  • Діставши буженину з духовки, дайте їй відпочити 20 хвилин і можете подавати до столу.

Ніжна буженина з розмарином в духовці в рукаві

Буженина в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Рекомендуємо приготувати ніжну буженину з розмарином. Можна використовувати свіжі або сушені молоде листя. Насичений, солодкуватий, що нагадує хвойний аромат розмарину і його терпкий, гіркувато-пряний смак додасть буженини пікантність і оригінальну нотку.

Інгредієнти до рецепту:

  • окіст або ошийок 2 кг.
  • часник 2 головки
  • морська сіль 2 ст. ложки
  • суміш перців крупного помелу або горошком 1 ст. ложка
  • розмарин 3-5 гілочок
  • оливкова олія 50 мл

Спосіб приготування:

  • Часник очистіть. У розмарину обірвіть листочки. Часник, розмарин, сіль і суміш перців
    розітріть в ступці товкачиком до утворення кашки. Додайте оливкову олію.
  • М’ясо вимийте і обсушіть. Щедро натріть отриманою сумішшю. Покладіть в ємність,
    оберніть харчовою плівкою і залиште маринуватися мінімум на 3 години, краще на
    ніч.
  • М’ясо упакуйте в рукав, герметично закрийте спеціальною скріпкою або зав’яжіть
    ниткою. Покладіть пакет в деко з високими бортами на третину
    заповнений водою. Запікайте 2-2,5 години. Температура всередині духовки –
    160-170°С.
  • Порада: Якщо вам не вдалося знайти жирний шматок м’яса, скористайтеся наступним прийомом. Обкладіть вже промаринований шматок свинини з усіх боків найтоншими пластинами свинячого сала. Перед подачею на стіл сало зніміть. Щоб нарізати сало як можна тонше, попередньо
    заморозьте його.

Дуже смачна буженина з індички в духовці

Буженина в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Приготування буженини можна зробити не таким тривалим, а готову страву не таким калорійним,
якщо використовувати не свинину, а індичку. Запікається філе індички близько 40
хвилин, виходить соковитим, смачним і ароматним. Ваш кулінарний авторитет після
такої страви зросте до небачених висот. Головне, щоб гості повірили, що
ви самі запекли м’ясо, а не замовили блюдо в ресторані.

Інгредієнти до рецепту:

  • філе індички 1,5 кг.
  • 4 ст. ложки сіль
  • паприка мелена 1 ч. ложка
  • 1 ч. ложка коріандр
  • італійські трави 1 ч. ложка
  • мелений червоний перець 1/2 ч. ложки
  • чорний мелений перець 1/2 ч. ложки
  • соєвий соус 2 ст. ложки
  • гірчиця 1 ст. ложки
  • оливкова олія 2 ст. ложки
  • часник 1 голівка

Спосіб приготування:

  • Грудку індички помістіть в розсіл, приготований з 1 літра води і 4 столових ложок
    солі без гірки. Якщо вода не покриє м’ясо повністю, збільште кількість
    розсолу, пропорційно додавши воду і сіль. Залиште грудку просаливаться на
    3 години.
  • Змішайте всі сухі приправи, додайте соєвий соус, гірчицю і оливкове масло. Поки
    солиться м’ясо, кашка настоїться.
  • Часник очистіть, наріжте брусочками. Вийміть індичку з розсолу, нашпигуйте часником,
    намагаючись увіткнути його глибше. Обмажте м’ясо кашкою з прянощів.
  • Деко застеліть фольгою. Викладіть індичку. Поставте м’ясо в духовку, розігріту до
    250°С. Через 5 хвилин зменшіть температуру до 200°С. Через 40 хвилин вийміть
    готову буженину з духовки. У процесі приготування можете кілька разів
    полити м’ясо виділяється і скапливающимся на фользі соком.

Спосіб подачі: Подавайте в гарячому або холодному вигляді з овочами і зеленню.

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua