М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

М’ясо по-французьки – блюдо, приготоване французами для графа Орлова. У Франції
запіканка з шарів картоплі, цибулі, м’яса і сиру, запечених під соусом
бешамель, не набула такої популярності, як в Росії. Зате у нас немає
людини, який би при згадці м’яса по-французьки не уявляв, про що
йде мова.

Популярність рецепта пояснюється простотою приготування, невеликою кількістю
інгредієнтів, універсальністю. Страву можна готувати з свинини, яловичини,
баранини, курятини, індички, замість картоплі або в додаток до нього
використовувати різні овочі і фрукти – кабачок, баклажани, помідори, яблука,
ананаси. Жирний майонез без шкоди смаком замінюється сметаною, вершками або
соусом бешамель, який використовувався в оригінальному варіанті.

Картопля по-французьки вдається всім і завжди. З приготуванням впорається і починаюча
господиня, і чоловік, вперше окупував кухню. Особливо, якщо за основу
взяти наші перевірені рецепти.

Класичний рецепт м’яса по-французьки з картоплею в духовці

М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

У класичному рецепті м’яса по-французьки використовувалася телятина, картопля,
гриби, цибулю і сир, а шари перемазывались молочним соусом бешамель. Блюдо
виходить ніжним і не таким калорійним, як з майонезом.

Інгредієнти до рецепту:

  • телятина 500 р.
  • картопля 4 шт.
  • цибуля 2 шт.
  • печериці 200 р.
  • сир 150 р.
  • молоко 800 р.
  • борошно 80 р.
  • масло вершкове 100 р.
  • мускатний горіх на кінчику ножа
  • суміш перців мелена 1/2 ч. ложки
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Приготуйте молочний соус бешамель. В ковшике на невеликому вогні розтопіть вершкове масло.
    Додайте борошно, змішуючи її з маслом дерев’яною лопаткою. Вимісіть, щоб не
    було грудочок. Поступово вливайте молоко, продовжуючи заважати. Проваріть 5 хвилин.
    Соус не повинен бути густим. Посоліть соус, приправити мускатним горіхом і
    меленим перцем. Якщо соус вийшов рідкісним, не страшно. У процесі
    приготування в духовці зайва волога випарується, а м’ясо з картоплею вийдуть
    більш ніжними.
  • Телятину наріжте поперек волокон товщиною 1,5-2 сантиметри, злегка відбийте. Картопля
    очистіть, наріжте кружечками, товщиною не більше 0,5 сантиметрів. Цибулю наріжте
    півкільцями, гриби тонкими пластинами.
  • Деко змастіть молочним соусом. Викладіть шар картоплі. Далі покладіть м’ясо, посоліть
    і поперчіть його. Знову змастіть соусом. Наступний шар гриби і цибулю. Залийте
    блюдо соусом, що залишився. Верх затріть сиром. Випікайте в духовці, розігрітій до
    температури 200-220°С, поки картопля не стане м’яким, а сир не перетвориться у
    апетитну рум’яну скоринку.
  • Порада:Якщо сир почав рум’яниться, а картопля ще сирий, накрийте форму фольгою. Можете зробити це на самому початку, а через 20 хвилин фольгу приберіть.

М’ясо по-французьки з грибами і майонезом

М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

Соус бешамель в рецепті «французького» м’яса майже повсюдно замінив майонез. Готовий майонез доступний, недорогий, зручний, але дуже калорійний. Особливо у поєднанні з картоплею. Якщо ви маєте намір запекти м’ясо по-французьки з майонезом, але хочете зменшити калорійність страви, не кладіть
картопля, а замість свинини використовуйте індичку або курячу грудку.

Інгредієнти до рецепту:

  • куряча грудка 600 р.
  • цибуля 2 шт.
  • печериці 300 р.
  • майонез 200 р.
  • сир 100 р.
  • перець мелений 1/2 ч. ложки
  • масло вершкове 1 ч. ложка
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Грудинку наріжте невеликими шматочками. Рясно приправте перцем, трохи посоліть. Цибулю очистіть, наріжте півкільцями. Печериці протріть вологою тканиною, наріжте тонкими пластинами. Сир натріть на тертці.
  • Викладіть на змащене маслом деко м’ясо. Змастіть його майонезом. Поверх м’яса викладіть цибулю і гриби. Знову майонез. Останній шар – тертий сир. Скільки запікати орієнтуйтеся по м’якості м’яса. Встромлена вилка повинна легко виходити, не піднімаючи м’яса. Сир повинен зарум’янитися. Як
    правило, страва готова через 30-40 хвилин.

Спосіб подачі: М’ясо по-французьки з грибами можна подавати з гарніром з макаронних виробів, картоплі або з будь-яким овочевим салатом.

Ніжне м’ясо по-французьки з курки з ананасами

М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

Оригінальний рецепт м’яса по-французьки продовжує зазнавати змін і сьогодні. Кожна господиня прагне внести в блюдо щось своє. М’ясо по-французьки в сучасній російській інтерпретації – це будь-яке м’ясо, запечене шарами з майонезом під сирною «шубою». Наприклад, просте і надзвичайно смачне поєднання – курка і ананаси.

Інгредієнти до рецепту:

  • куряче філе 1 кг
  • ананаси консервовані банку 400 мл.
  • сир 200 р.
  • гірчиця з цільними зернами 1 ч. ложка
  • майонез 200 р.
  • перець 1/2 ч. ложки
  • рослинна олія 1-2 ст. ложки
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • М’ясо наріжте поперек волокон і відбийте через харчову плівку. Товщина відбитого м’яса не повинна бути менше 0,8-1,0 см, інакше курка пересохне. Змастіть відбивні гірчицею. Дайте постояти 15-30 хвилин.
  • Форму змастіть рослинною олією. Викладіть курячі відбивні, змастіть м’ясо майонезом, приправити перцем. Можна посолити за смаком. Вийміть ананаси з сиропу. Розкладіть поверх м’яса. Ананаси кружечками виглядають ефектніше, різані на шматочки зручніше їсти і дешевше коштують.
  • Посипте блюдо тертим сиром. Запікайте до рум’яної скоринки.

М’ясо по-французьки з помідорами без майонезу

М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

Оригінальний смак м’яса по-французьки дає поєднання бринзи зі сметаною. Використовуйте соус замість майонезу. Крім того, додайте помідори і пряні трави – базилік, петрушку, кріп. Найкращий маринад для свинини – червоне сухе вино.

Інгредієнти до рецепту:

  • свинина 600 р.
  • цибуля 2 шт.
  • помідори 4 шт.
  • сметана 200 р.
  • бринза 100 р.
  • базилік, петрушка, кріп пучок
  • суміш італійських трав 1 ч. ложка
  • вино сухе червоне 200 мл
  • мелений перець за смаком
  • сіль за смаком
  • оливкова олія-1-2 ст. ложки

Спосіб приготування:

  • Свинину наріжте пластинами 1,5-2,0 см. Натріть сіллю, меленим перцем, сумішшю італійських трав. Покладіть в скляну ємність, залийте вином і залиште маринуватися на 3-6 годин.
  • На розігрітій сковороді обсмажте в оливковій олії м’ясо до утворення скоринки. М’ясо не повинно просмажиться. При обсмажуванні запечатуються волокна, тому м’ясо зберігає сік.
  • Бринзу натріть на тертці, змішайте зі сметаною.
  • Викладіть на деко м’ясо. Змастіть сметанним соусом. Далі слід нарізану півкільцями цибулю і скибочки помідорів, які рясно вкриваються залишилися сметанним соусом. Можна вилити у форму залишки вина, в якому маринувалося свинина.
  • Час приготування – 1 годину. Температура – 200°С. Перед подачею на стіл м’ясо посипте рубаною зеленню.

Ніжне м’ясо по-французьки в мультиварці з яблуками

М’ясо по-французьки – 5 найсмачніших рецептів

Фантастичний смак набуває свинина, запечена під цибульно-яблучної шапкою. Яблука краще вибирати кислі. Підійдуть сорту ренет, антонівка, але і солодкі смак не зіпсують. Свинина повинна бути жирною. Віддайте перевагу шиї.

Інгредієнти до рецепту:

  • свинячий ошийок 400 р.
  • яблуко 1 шт.
  • цибуля 1 шт.
  • майонез 100 мл
  • сир 50 р.
  • сіль, перець за смаком
  • вершкове масло-1/2 ч. ложки

Спосіб приготування:

  • М’ясо наріжте поперек волокон, злегка відбийте. Посоліть і поперчіть за смаком. Яблуко очистіть від шкірки і насіннєвих коробочок. Натріть на крупній тертці. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями. Сир натріть на тертці. Змішайте яблуко, цибуля, сир і майонез.
  • Чашу мультиварки змастіть вершковим маслом. Викладіть на дно відбивні. На кожен шматок м’яса покладіть високою шапкою отриману суміш. Встановіть режим «Випічка»,
    час – 50 хвилин. Після сигналу залиште в режимі «Підігрів» ще на 15 хвилин.
  • Порада: Яблуко можна замінити айвою. Вийде ще цікавіше.

М’ясо по-французьки завжди вийде м’яким, ніжним, соковитим і неймовірно смачним, якщо засвоїти основні правила та секрети його приготування. Ми дізналися, як приготувати м’ясо по-французьки досвідчених кухарів, а тепер ділимося їх тонкощами з нашими читачами:

  • Щоб зробити м’ясо, особливо свинину, соковитою, спробуйте попередньо обсмажити з обох боків до золотистої скоринки у невеликій кількості жиру, а потім вже використовувати, як зазначено в рецепті.
  • Пікантне м’ясо по-французьки готують з маринованої цибулі. Нарізану півкільцями цибулю 15-20 хвилин маринують у воді, з додаванням оцту, солі і цукру. На 1 літр води візьміть 100 мл 9%-оцту, ½ чайної ложки солі і 1 столову ложку цукру.
  • Особливий смак м’яса додають спеції. Рясно посипайте ними кожен шар, а не тільки м’ясо.
  • Скоринка вийде ніжною і тонкою, а запіканка менш калорійною, якщо замість сиру і майонезу використовувати суміш бринзи зі сметаною.

М’ясо по-французьки готується дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua