Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

Це рецепт пирога моєї бабусі — великої майстрині по частині здоби. Вона не вміла випікати торти, а от пироги були її коронною стравою. З усіх пирогів, які мені довелося спробувати, дріжджовий пиріг з вишнею був найулюбленішим. Хочу поділитися з вами рецептом.

Тісто

Інгредієнти:

  • молоко — стакан (або 230 мл);
  • цукор — 3 ст. л.;
  • яйце — 1 шт.;
  • вершкове масло (можна замінити маргарином) — 80 г;
  • сіль — 0,5 ч. л.;
  • дріжджі — 1 пакетик (можна використовувати свіжі — 25 м);
  • пшеничне борошно — скільки візьме тісто (приблизно 0,5 кг).

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

Приготування

Всі інгредієнти зібрані,починаємо приготування.

1. Готуємо опару. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, діяти треба так:спочатку трохи підігріти молоко (не перегрейте!), в нього додати буквально дрібку цукру (для процесу бродіння). В окремому посуді треба змішати борошно з дріжджами. Готову суміш відправити до молока і ретельно перемішати. Опара повинна бути рідкою. Її потрібно накрити і відправити в тепле місце.

2. Свіжі дріжджі відразу розчиняють в молоці. В іншому — все те ж саме. Поки підходить опара, приступаємо до тесту.

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

3. Яйця збити з рештою цукру. Вершкове масло або маргарин розтопити і остудити. Змішати яйця, цукор і топлене масло і всипати туди частинами борошно.

4. Тепер вимішуйте тісто для вишневого пирога. Моя бабуся ніколи не відміряла борошно — відчувала тісто руками. Воно має бути м’яким, не забитим, але і не прилипати. Але для початківця пекаря — це 400-500 грамів, не більше.

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

Начинка

Інгредієнти:

  • вишня — 0,5 кг;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • картопляний крохмаль — 1 ст. л.

Можна робити пиріг з замороженої вишнею, можна зі свіжої або консервованої у власному соку. Але класичний рецепт пирога — все-таки зі свіжою ягодою.

1. З вишні видаляємо кісточки і складаємо ягідки в друшляк, щоб втік зайвий сік.

2. Потім пересипаємо її крохмалем і цукром. Начинка готова. Це класична начинка.

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

3. Інший рецепт — вишню трохи проварити разом з крохмалем і цукром. Вишнева маса повинна трохи загуснути.

У разі, якщо ви проваріть консервовану вишню, можна додати сік половинки лимона.

Збірка пирога

Коли тісто підійшло, можна викладати його на стіл, трохи вимісити (не сильно, щоб не забити). У форму, застелену пекарським папером, викладаємо тісто і розподіляємо його руками, приминаючи до бортів. До речі, можна обійтися і без паперу, але тоді саму форму потрібно ретельно змастити маслом без запаху.

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

1. Частина тесту потрібно відкласти. Воно знадобиться нам для декору.

2. Сформувавши корж, притрушуємо злегка борошном. Зверху укладаємо начинку.

3. Тісто нарізаємо смужками і вкладаємо їх візерунками поверх вишні.

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

Смужки можна класти ґратами або сніжинкою. Якщо смужки надрізати з обох боків по всій довжині, в духовці вони перетворяться на ялинки.

Якщо з тіста склянкою видавити кружечки і надрізати їх промінчиками, то при випіканні вони стануть квіточками. Такі кружечки-квіточки можна для краси прикріпити по бортику пирога.

4. Коли начинка і декор вже укладені, змастіть збитим яйцем тісто.

Але це ще не весь рецепт. Тепер найсмачніше — заливка.

Заливка

Інгредієнти:

  • сметана — 50 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • цукор — 50 г (2 ст. л.);
  • борошно — 1 ст. л.

Приготування

1. Треба змішати всі інгредієнти для заливки. Після цього потрібно взяти чайну ложку і акуратно і рівномірно розподілити заливку по всіх відкритим ділянкам пирога (на тісто не лити!).

Дріжджовий пиріг з вишнею: класичний рецепт моєї бабусі

2. Залишаємо наш напівфабрикат на 15 хвилин постояти і підійти, після чого відправляємо в духовку.

Випікання

При температурі 180 градусів потрібно потримати в духовці близько 30-40 хвилин (стежте за станом пирога, оскільки в різних духовках час може трохи варіюватися). Потім виймаємо з духовки і даємо охолонути. От і все. Пиріг з вишнею з дріжджового тіста готовий. Рецепт нескладний. На його приготування знадобиться близько 3 годин.

Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua