Млинці на воді – 4 найсмачніших рецепта

Млинці на воді – найпростіше ласощі, яке можна приготувати на сніданок, до чаю, на обід або вечерю, якщо загорнути в них начинку. Калорійність млинців на воді складає 110-140 ккал на 100 грам і залежить від додаткових інгредієнтів. Млинці з додаванням яєць більш калорійні, але і більш смачні, еластичні, тонкі.

На Русі млинці випікалися тільки на Масницю. Щільні, ситні, жирні, формою та фактурою нагадують сонце, млинці символізували закінчення зими і настання весни, з приходом якої народжувалася надія на новий урожай. Сьогодні млинці зустрічаються на нашому столі часто. Їх смажать на розпеченій сковороді з рідкого тіста. Млинці бувають дріжджові і пісні, на молоці і на воді, солоні і солодкі. Особливою популярністю користуються домашні млинці з різноманітними начинками. Враховуючи, що начинки або соуси до млинців досить калорійні – м’ясо, сир, сметана, варення, згущене молоко, бажано щоб млинцеве тісто містило якомога менше калорій. Досягти цього можна, приготувавши класичні млинці на воді.

Ми підібрали найбільш прості, але вдалі рецепти, які розкажуть вам, як приготувати в домашніх умовах смачні млинці. А також поділимося порадами досвідчених кулінарів, які порадять, як зробити так, щоб млинці не приставали до сковороді, виходили тонкими, рум’яними і надзвичайно смачними.

Найпростіші млинці на воді з яйцями

Млинці на воді – 4 найсмачніших рецепта

За великим рахунком, для приготування млинців необхідна вода і борошно. Всі інші
інгредієнти тією чи іншою мірою впливають на смакові характеристики страви.
Спробуйте приготувати млинці на воді з яйцями. Ці млинці виходять тонкими,
злегка «гумовими», зате дуже легко печуться, ідеально перевертаються, не
прилипають до сковороди.

Інгредієнти до рецепту:

  • вода 1 л
  • борошно 600 г (3 склянки)
  • яйця 3 шт.
  • рослинна олія 100 г
  • цукор, сіль

Спосіб приготування:

  • Яйця відокремте від білків. У жовтки додайте сіль і цукор (1 ст. ложку), перемішайте.
    Додайте 300 мл води. Поступово вмішайте всю муку. Тісто має вийти,
    як густа сметана. Після цього розведіть тісто залишилася водою. Відразу
    виливати всю воду в тісто не потрібно. Замісити рідке тісто без грудок буде
    дуже складно.
  • Збийте білки в міцну піну. Введіть в тісто. Вмішайте круговими рухами до
    однорідності. Дайте тісту постояти 15 хвилин в теплому місці.
  • Поставте на середній вогонь чавунну сковорідку з товстим дном. Можна використовувати
    сковорідку з антипригарним покриттям. Змастіть сковороду рослинною олією
    або шматочком свіжого сала, попередньо нарубав його на вилку. Сковорідка
    повинна бути гарячою. Ополоником набирайте тісто. Наливайте його на сковороду,
    повертаючи її з боку в бік, щоб тісто рівномірно розподілилася.
    Випікайте по 1-2 хвилини з кожного боку. Складайте млинці один на один. Можна
    перемазывать маслом.
  • Порада: Подавайте гарячими.

Спосіб подачі: Млинці на воді рекомендується подавати з начинкою або з варенням, згущеним молоком, медом. В якості начинки використовуйте грибний або м’ясний фарш, сир.

Дріжджові млинці на воді без яєць

Млинці на воді – 4 найсмачніших рецепта

Тільки на перший погляд здається, що млинці висококалорійне блюдо, від якого можна
чекати тільки зайвих кілограмів. Якщо приготувати дріжджові млинці на воді без яєць,
фігура не постраждає, а у вас з’явиться можливість ласувати смачними
десертом.

Інгредієнти до рецепту:

  • вода 1 л
  • пшеничне борошно 4 склянки
  • дріжджі сухі 1 пакетик (11 г) свіжі або 30 г
  • цукор 2 ст. ложки
  • сіль
  • рослинна олія: 5 ст. ложок

Спосіб приготування:

  • Спочатку приготуйте опару. Для цього візьміть 1,5 склянки води від загальної кількості,
    підігрійте її. У воду додайте цукор, розчиніть дріжджі, присипте борошном. Залиште опару в тепле місце на 15-20 хвилин, поки на поверхні не з’явиться шапка.
  • У глибоку миску просійте борошно, додайте сіль. Тонкою цівкою влийте воду.
    Замісіть тісто без грудок. Влийте рослинне масло і опару. Ще раз
    перемішайте. Поставте тісто в тепле місце на 1 годину. За цей час тісто має
    збільшитися в об’ємі в 2-3 рази.
  • Випікайте млинці на добре розігрітій сковороді, змазаній рослинною олією.

Спосіб подачі: Подавайте млинці гарячими зі свіжими фруктами, ягодами і медом.

Швидкі млинці на мінеральній воді

Млинці на воді – 4 найсмачніших рецепта

Швидкі млинці на мінеральній воді можна приготувати практично з нічого. Борошно, кілька яєць, мінеральна вода і готово чудове ласощі. Якщо в холодильнику знайдеться сметана або
вершки, можна протягом години приготувати все для привітного чаювання.

Інгредієнти до рецепту:

  • вода мінеральна 1 л
  • борошно пшеничне 2 склянки
  • яйця 3 шт.
  • цукор 2 ст. ложки
  • сіль
  • рослинна олія

Спосіб приготування:

  • Яйця розбийте в глибоку миску, додайте цукор і сіль, злегка збийте вінчиком.
    Додайте трохи води. Поступово тонкою цівкою всипайте борошно і замісіть
    тісто як густа сметана. Розведіть тісто мінеральною водою і тут же
    приступайте до випікання млинців. Робіть це подібно до того, як зазначено в
    попередніх рецептах.

Спосіб подачі: Подавайте з шоколадним топінгом, сиропом або згущеним молоком. Млинці тонкі на воді дуже смачні, якщо загорнути в них солодку сирну масу з родзинками або курагою.

Млинці на молоці та воді з яблуками

Млинці на воді – 4 найсмачніших рецепта

Чай можна пити не тільки з цукерками і тістечками з жирним кремом. Десерт може бути
корисним і помірно калорійним. Приготуйте тонкі млинці на молоці з яблуками і корицею. Такі
млинці можна подати на сніданок з ароматною кавою і на вечерю з трав’яним чаєм.

Інгредієнти до рецепту:

для тіста:

  • молоко 500 мл
  • вода 500 мл
  • яйця 3 яйця
  • борошно 3 склянки
  • сіль, сода
  • рослинна олія 2 ст. ложки

для начинки:

  • яблука-3 шт.
  • вершкове масло 1 ст. ложка
  • кориця на кінчику ножа
  • цедра 1 лимона
  • цукор 3 ст. ложки
  • мед 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

  • Яйця розбийте в глибоку миску, додайте цукор і сіль. Збийте. Додайте молоко.
    Тонкою цівкою всипте борошно і замісіть густе тісто. Додайте рослинне
    масло. Ще раз вимісити. Розведіть тісто до потрібної консистенції водою.
    Випікайте млинці на розігрітій сковороді з обох сторін.
  • Очистіть яблука від шкірки, наріжте кубиками. У сковороді розтопіть вершкове масло.
    Додайте цукор і мед. Варіть, поки сама не придбає карамельний колір.
    Покладіть в карамельну масу яблука, посипати їх корицею і цедрою. Помішуючи,
    тушкуйте яблука до м’якості.
  • На кожен млинець покладіть ложку яблучної суміші. Загорніть конвертиком. Подавайте
    гарячими з чаєм або кавою.

Спосіб подачі: Подавайте млинці з цукровою пудрою або зі збитими вершками.

Здавалося б, що простіше, ніж приготувати млинці на воді. Змішати борошно, воду, додати яйця, сіль і цукор. Тим не менш, млинці бувають примхливими, прилипають до сковороди, рвуться, погано перевертаються. Щоб приготування млинців не викликало проблем, скористайтеся порадами наторелых кулінарів, які знають, як приготувати млинці в домашніх умовах швидко і просто.

  • Золота пропорція для приготування млинців становить 1:2, 1 склянка борошна повинна припадати 2 склянки води (молока). Пропорція наведена для орієнтира. У кожному конкретному випадку кількість борошна визначається експериментальним шляхом, оскільки залежить від якості самої борошна.
  • Використовуйте для приготування млинців на воді борошно вищого ґатунку.
  • Млинці не будуть рватися, якщо покласти в тісто більше яєць. Яйця зроблять тісто еластичним, але і жорстким, коли млинці охолонуть.
  • Перед випіканням млинцеве тісто має настоятися, навіть якщо готуєте млинці без дріжджів. Клейковина, що міститься в борошні, повинна розбухнути. Тісто стане еластичним, а млинці не будуть рватися.
  • Пишні млинці готують на дріжджах або з додаванням гашеного оцтом соди.
  • Кладіть в млинцеве тісто цукор навіть тоді, коли будете загортати в них не солодку начинку. Головне, не перестаратися. На 1 склянку борошна достатньо 1 столової ложки цукру.
  • Якщо збираєтеся зробити млинці з начинкою, обсмажуйте блін тільки з одного боку. На рум’яну бік кладіть начинку. Бліда сторона зарум’яниться, коли будете смажити млинці перед подачею до столу.

Млинці на воді готуються дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua