Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Лаваш з начинкою – швидкі, оригінальні, прості і смачні закуски, які складаються з різноманітних продуктів, загорнуте всередину тонкого вірменського хліба.

Лаваш – вірменський національний хліб, тонка прісна коржик з пшеничного борошна, що випікається у спеціальній печі. Лаваш надзвичайно поширений у народів Кавказу та Азії, без нього не обходиться сервіровка більшості національних страв.

Сучасні господині звикли використовувати тонкий хліб, як напівфабрикат для приготування закусок, рулетів і швидких пирогів. Начинка для лаваша – величезний простір для кулінарних експериментів, оскільки загортається всередину все, що можна їсти з хлібом – м’ясо, рибу, овочі, зелень, сири та інші продукти в самих неймовірних комбінаціях. Фарширований лаваш, обсмажені на сковороді або запечений у духовці, нагадує за смаком листковий пиріг, але готується на багато простіше і швидше.

Досить дізнатися, як приготувати лаваш з начинкою, як і що загорнути всередину, щоб оцінити всі переваги цього смачного й оригінального блюда. Ми докладно розповімо, як зробити закуску з різних інгредієнтів. Варто тільки спробувати простий спосіб створення закуски на швидку руку, щоб використовувати його часто і з задоволенням.

Рулет з лаваша і м’ясні начинки

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Якщо у вашому будинку часто з’являються несподівані гості, візьміть на озброєння різні варіанти
начинок для швидких і смачних закусок. Рулет з лаваша, начинки для якого можна в два рахунки
приготувати з наявних в будинку м’ясних продуктів. Доповнити м’ясо можна свіжими
або консервованими овочами – огірки, листя салату, зелена цибуля. Роль
сполучного компонента виконає майонез або плавлений сир.

Інгредієнти до рецепта (на 2 лаваша):

1) для лаваш з шинкою і корейською морквою:

  • шинка 200 р.
  • корейська морква 200 р.
  • майонез 100 р.
  • сіль, перець

2) для лаваша з копченою куркою:

  • копчена куряча грудка 200 р.
  • яйця 2 шт.
  • солоний огірок 2 шт.
  • зелена цибуля 2-4 пера
  • майонез 100 р.
  • сіль, перець

3) для лаваша з фаршем:

  • фарш 300 р.
  • цибуля 1 шт.
  • рослинна олія 2 ст. ложки
  • бринза 100 р.
  • зелень петрушки і базиліка пучок

Спосіб приготування:

  • Для приготування лаваш з шинкою і корейською морквою поріжте шинку тонкої
    соломкою. Додайте корейську моркву, майонез, сіль і перець, перемішайте. Нанесіть
    начинку тонким шаром на лаваш. Скрутіть в рулет. Покладіть рулет в холодильник
    на 1 годину. Після чого наріжте гострим ножем на порційні шматочки.
  • Для приготування лаваша з копченої курячої грудки, всі інгредієнти наріжте
    однаковими невеликими кубиками. Перемішайте з майонезом, посоліть, поперчіть,
    загорніть начинку на лаваш.
  • Лаваш з фаршем нагадує пиріжки з м’ясом. Розігрійте на сковороді рослинне
    масло. Очистіть і дрібно наріжте цибулину. Обсмажте на маслі цибулю до м’якості.
    Покладіть фарш і смажте, помішуючи, поки фарш не стане розсипчастим. Наріжте
    бринзу кубиками або натріть на крупній тертці. Зелень дрібно порубаєте. З’єднайте
    остиглий фарш, бринзу і зелень. Загорніть начинку на лаваш.
  • Порада: Майонезу в начинці не повинно бути багато, оскільки тонкий хліб швидко намокає.
  • Щоб у потрібний момент у хаті знайшовся лаваш, його можна висушити і в такому вигляді
    зберігати. Перед вживанням замочіть чисте кухонний рушник водою і покладіть
    поверх лаваша. Він вбере потрібну кількість рідини, стане м’яким та придатним
    в їжу.

Вірменський лаваш з рибною начинкою

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Напевно, сама смачна закуска виходить з лаваша з начинкою з риби. Тут можна
відштовхуватися від ваших кулінарних уподобань та фінансових можливостей.
Основою начинки може бути слабосолона сьомга, будь-яка морська риба,
консервована в олії або у власному соку, крабові палички, шпроти і навіть
демократична кілька в томатному соусі, якщо додати в неї зеленої цибульки і
запашного чорного перчика. Вірменський лаваш з начинкою – перша закуска на святковому столі!

Інгредієнти до рецепта ( на 2 лаваша):

1) для вірменського лаваша з сьомгою:

  • слабосолона сьомга 100 р.
  • листя салату 4 шт.
  • свіжий огірок-1 шт.
  • зелену цибулю 2-3 пера
  • сирний крем-сир 200 р.

2) для лаваша з крабовими паличками:

  • крабові палички 200 р.
  • плавлений сир 100 р.
  • яйця 2 шт.
  • часник 2 зубчики
  • майонез 100 р.

3) для лаваша зі шпротами:

  • шпроти (можна використовувати шпротный паштет)– 120 р.
  • сир твердий 100 р.
  • яйця 2 шт.
  • зелену цибулю 2-3 пера
  • майонез 100 мл

Спосіб приготування:

  • Готується лаваш з рибною начинкою однаково. Всі інгредієнти необхідно нарізати дрібними
    кубиками. Якщо в рецепті зустрічається часник натріть його на дрібній тертці або
    пропустіть через прес. Перемішайте між собою. Намажте начинку на вірменський
    лаваш і скрутіть його трубочкою. Витримайте в холодне місце на 1-2 години. Подавайте,
    нарізавши, на порціонні шматочки.

Лаваш з сирною начинкою смажена на сковороді

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

Любите пиріжки, але не вистачає часу на метушню з тестом? Знову виручить лаваш. Якщо
загорнути в хлібну корж начинку, а потім обсмажити отриманий на конвертик
олії вийдуть вироби, дуже нагадують за смаком листкові
пиріжки. Краще готувати лаваш з начинкою, смажена на сковороді, з сирною або сирною начинкою.
Поєднання розплавленого сиру, запашної зелені та хрусткої скоринки мало кого
залишить байдужим.

Інгредієнти до рецепту:

  • твердий сир 250 р.
  • яйця 2 шт.
  • зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) великий пучок
  • лаваш 4 шт.
  • сіль, перець крупного помелу
  • рослинна олія 50-100 мл.

Спосіб приготування:

  • Сир натріть на тертці. Зелень дрібно порубаєте. Змішайте сир, зелень, 1 сире яйце,
    сіль і перець. Кожен лаваш розділіть навпіл. Покладіть в центр декілька ложок
    начинки. Загорніть краї конвертом, змащуючи лаваш яйцем в місцях
    зіткнення тесту. На сковорідці розігрійте рослинне масло. Обсмажте
    конвертики з двох сторін до рум’яної скоринки.
  • Порада: Коржі з начинкою будуть менш калорійними, якщо половину твердого сиру замінити бринзою або сиром. Обсмажувати лаваш можна навіть на сухій сковороді. Головне, щоб конвертики прогрілися, а сир всередині розплавився.

Лаваш в духовці з грибною начинкою

Лаваш з начинкою – 4 найсмачніших рецепта

На основі лаваша можна приготувати навіть справжній пиріг в духовці. Тонкий лаваш
виконує в багатошаровій роль коржів. Начинка може бути різною, а ми пропонуємо приготувати лаваш в духовці з начинкою з грибів і зелені. Доступно, просто і швидко.

Інгредієнти до рецепту:

  • лаваш 4 шт.
  • печериці 300 р.
  • цибуля 2 шт.
  • зелень кропу і петрушки пучок
  • рослинна олія 2-3 ст. ложки
  • сметана або кефір 100 р.
  • яйце 1 шт.
  • сіль, перець

Спосіб приготування:

  • Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Обсмажте на олії до золотистого кольору.
    Додайте нарізані пластинками печериці. Смажте до випарювання рідини,
    яку обов’язково випустять гриби. Посоліть, поперчіть, додайте сметану або
    кефір і рубану зелень.
  • Лаваш рясно змастіть начинкою і загорніть рулетом. Можна зробити пиріг. Для цього
    укладіть лаваш на деко, сформувавши з країв невеликий бортик. На лаваш
    покладіть 1/3 начинки, зверху накрийте другим лавашем, знову начинка
    далі. Краї лавашів загніть, щоб рідина начинки в процесі випікання не витікала. Верх рулету або пирога змастіть збитим яйцем. Дайте пирогу постояти 10-15 хвилин. За цей час лаваш
    просочиться соками і не пересохне в процесі випікання. Запікайте в духовці,
    поки верх виробу не покриється апетитною брунатною кіркою.
  • Порада: Грибна начинка соковита сама по собі. Якщо ж використовувати більш сухе варене м’ясо, ковбасні вироби або сир, лаваш, перед тим як покласти начинку, змастіть кефіром. Пиріг не буде сухим, а інгредієнти найкращим чином з’єднаються.

Лаваш з начинкою виручить, коли на порозі виявилися раптові гості, коли потрібно загорнути сніданок дитині в школу або приготувати швидку, але ситну закуску. Лаваш зручніше бутербродів, оскільки в тонкий хліб можна загорнути будь дрібно нарізані компоненти, зелень, соуси. Такий бутерброд зручно їсти, не забруднилися. Якщо раніше ви не практикували приготування оригінального блюда, дізнайтеся, як приготувати лаваш з начинкою, а також врахуйте корисні поради досвідчених господинь. Сніданки ваших дітей і ваші обідні перекуси в офісі стануть корисніше і оригінальніше.

  • Використовуйте в якості начинки корисні інгредієнти відварене куряче м’ясо, сир, бринзу, сир, кладіть побільше зелені і овочів.
  • Замість майонезу і кетчупу змастіть лаваш ароматним оливковою олією, вершковим або плавленим сиром, паштетом.
  • Щоб тонкий хліб не розмокнув від соусів, покладіть на лаваш лист салату, а вже поверх укладайте соуси, м’ясо, рибу і інші смаколики.
  • Лаваш можна зробити не тільки з традиційними ковбасою, м’ясом або рибою, але і з смаженим яйцем, омлетом, обсмаженими грибами в сметанному соусі і навіть фруктами.
  • Листи лаваша дуже швидко завітрюються, тому і лаваш і страви з нього зберігайте в поліетиленовому пакеті або загорнутими у фольгу.

Лаваш з начинкою готується дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua