Минтай в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Минтай – холодолюбивая, недорога риба сімейства тріскових, одна з головних
промислових риб Росії. Гранична маса минтая коливається в інтервалі 2,5-5
кг. Багато вважають минтай другосортною, позбавленою рибою і, абсолютно марно. Минтай,
як і всі тріскові, є дієтичним продуктом з унікальними властивостями.
Філе минтая малокалорійно, у 100 грамах продукту міститься всього 72 ккал, повністю
відсутні вуглеводи, мінімум жирів – 0,9 грама і більше 15 грам цінного білка. У печінки
минтая вітаміну А більше, ніж у тріскової. У минтае міститься фосфор, калій,
йод, сірка, фтор, кобальт. Дієтологи рекомендують вживати минтай мінімум 2
рази в тиждень. Особливо корисна риба дітям і вагітним жінкам.

Приготуйте минтай в духовці за нашими рецептами. Корисна їжа може бути смачною і
недорогий.

Минтай, запечений в духовці під маринадом

Минтай в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Найпростішим і демократичним способом приготування минтая в духовці вважається, минтай запечений в духовці під маринадом з овочів. Цибулю, моркву і трохи спецій, до невпізнання
змінять, здавалося б, несмачну і пісну рибу. Таку рибу під шубою можна
подавати як закуску або як друге блюдо з гарніром.

Інгредієнти до рецепту:

  • минтай (філе) 1 кг
  • цибуля 2 шт.
  • морква 2 шт.
  • сіль, перець
  • вершки 200 мл
  • борошно 2 ст. ложки
  • рослинна олія

Спосіб приготування:

  • Філе минтая наріжте на порційні шматки, посоліть, поперчіть. Обваляйте кожен
    шматочок у борошні і обсмажте до рум’яної скоринки на олії. Цибулю і
    моркву очистіть. Цибулю поріжте півкільцями, моркву натріть на крупній тертці.
  • Обсмажте на олії цибулю і моркву. Викладіть рибу у форму, поверх минтая –
    овочева пасеровку. Посипте овочі крупномолотим перцем. Залийте вершками.
    Запікайте в духовці 30-40 хвилин, поки вершки повністю не вберуться, а верх не
    почне рум’янитися. Можна посипати рибу тертим твердим сиром за 10 хвилин до закінчення приготування.

Минтай в духовці з картоплею, цибулею та грибами під майонезом

Минтай в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Дієтичний, знежирений минтай може стати основою ситної картопляної запіканки.
Запечений минтай в духовці з картоплею, овочами і грибами під майонезом і сирною скоринкою
ніхто не назве смаку. Майонез і сир додають страві трохи калорій. Картопля,
просочений рибних і грибних соком тане в роті, страва виходить поживним і
дуже смачним.

Інгредієнти до рецепту:

  • картопля 1 кг
  • минтай (філе) 1 кг
  • печериці 500 р.
  • цибуля 3 шт.
  • морква 1 шт.
  • майонез 300 мл.
  • сіль, перець, приправа для грибів
  • сир твердий 150 р.
  • рослинна олія 50 мл

Спосіб приготування:

  • Очистіть цибулю і моркву, наріжте цибулю півкільцями, моркву натріть на крупній тертці.
    Гриби наріжте пластинами. Обсмажте гриби на рослинній олії, поки не випарується сік. Картоплю очистіть, наріжте тонкими кружечками. Філе минтая наріжте порційними шматками, посоліть, поперчіть.
  • Дно форми змастіть рослинною олією. Викладіть картоплю. Змастіть майонезом.
    Трохи посоліть і поперчіть. Розкладіть в один шар сире рибне філе,посипте спеціями. Далі викладіть цибулю, терту моркву і смажені
    гриби. Рясно промажте запіканку майонезом і відправте в духовку на 40 хвилин.
  • Сир натріть на крупній тертці. За 10 хвилин до закінчення приготування, дістаньте
    запіканку з духовки, посипте сиром і готуйте ще 10 хвилин.
  • Порада: Молоденькі білі печериці можна не обсмажувати, а покласти в запіканку сирими. Великі гриби з чорними пластинками краще обсмажити, оскільки виділяється темний сік офарбить картоплю в неапетитний сірий колір.

Минтай в духовці у фользі зі сметаною

Минтай в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Не дарма кажуть, що все геніальне просто. Найчастіше, щоб приготувати смачне,
вишукане блюдо достатньо прикласти мінімум зусиль. Наприклад, минтай в духовці у фользі
зі сметаною готується 15 хвилин або трохи більше. Результат,
ніжне, корисне, дієтичне блюдо з вишуканим смаком.

Інгредієнти до рецепту:

  • минтай 200 р.
  • цибуля -1/2 шт.
  • морква ½ шт.
  • кріп 2 гілочки
  • морська сіль щіпка
  • сметана жирна 1 ст. ложка
  • лавровий лист, перець горошком
  • перець мелений
  • рослинна олія 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

  • Минтай вимийте і обсушіть. Цибулю і моркву наріжте невеликими шматочками. Кріп
    порубаєте. Змішайте кріп зі сметаною, сіллю і меленим перцем. Занурте в соус
    минтай і залишити промаринуватися кілька хвилин.
  • Відірвіть шматок фольги. На блискучу сторону налийте рослинного масла і розподіліть
    по поверхні. Викладіть цибулю і моркву, горошини гіркого перцю і лавровий
    аркуш. Поверх овочів покладіть рибу і вилийте залишився сметанний соус.
    Загорніть фольгу, щоб не залишилося отворів. Запікайте 25 хвилин в духовці,
    нагрітій до 200 °С. Риба готується у власному соку і сметані, тому
    виходить нежирної, ніжною і ароматною.

Минтай в духовці з овочами в томатному соусі

Минтай в духовці – 4 найсмачніших рецепта

Рибні консерви в томатному соусі улюблені багатьма. Минтай не виняток. Запечіть минтай в духовці з овочами в томатному соусі. Овочі зроблять рибу соковитіше і пікантніше. Крім цибулі, моркви і
томатів спробуйте використовувати болгарський перець, кабачки, зелений горошок. Ті,
кому не подобається специфічний запах минтая, рекомендуємо додати в соус зубчик
часник і базилік.

Інгредієнти до рецепту:

  • минтай 2 тушки
  • цибуля 2 шт.
  • морква 2 шт.
  • болгарський перець 2 шт.
  • томатна паста 2 ст. ложки
  • томатний сік 2 склянки
  • рослинна олія
  • борошно
  • сіль, перець горошок і мелений
  • лавровий лист
  • часник 1 зубчик
  • сушений базилік 1/2 ч. ложки

Спосіб приготування:

  • Тушки минтая вимийте і наріжте невеликими шматочками. Посоліть, дайте 5-10 хвилин
    постояти. Сполосніть, щоб пішла зайва сіль. Обсушіть шматочки. Обваляйте в
    борошні. Обсмажте до рум’яної скоринки на розпеченому рослинному маслі.
  • Цибулю, моркву і солодкий перець наріжте соломкою. Налийте в сковорідку трохи олії.
    Обсмажте овочі до м’якості. Додайте томатну пасту, прожарте 1-2 хвилини,
    влийте томатний сік, видавіть часник, додайте перець, лавровий лист і базилік.
    Доведіть соус до кипіння, зніміть з вогню.
  • У форму викладіть смажені шматочки риби. Залийте томатним соусом. Запікайте в
    духовці 20 хвилин. Можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.
  • Порада: За цим рецептом невеликі тушки можна готувати цілком. Подавайте з рисом або картопляним пюре.
Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua