Риба в клярі – 4 найсмачніших рецепта

Риба в клярі – чарівний спосіб зробити смачною і соковитою нежирні сорти риби. Кляром називають рідке тісто, в яке вмочують шматочки риби перед зануренням в розпечене масло. Тестяная скоринка не дозволяє соків випаруватися, тому рибне філе виходить незвичайно м’яким, соковитим і ніжним.

Ще одна перевага кляру – збереження форми рибного філе. Адже не секрет, що деякі сорти після розморожування стають м’якими, втрачають форму, рибу неможливо красиво посмажити. Шматочки в клярі апетитні. Хрусткий кляр робить страву не тільки смачним, але і красивим.

На питання, яка риба підходить для приготування в клярі, можна відповісти, що будь-яка, яку можна перетворити на філе без кісток. У фритюрі можна смажити, як демократичний минтай, хек і пангасіус, так і благородну сьомга і форель. Яку рибу краще смажити у фритюрі, кожна господиня вирішить сама, варто їй тільки раз спробувати приготувати рибу за нашими рецептами.

Калорійність кляру, безумовно, висока. У 100 грамах риби в клярі міститься близько 300 ккал. При цьому пісний кляр містить не набагато менше калорій, оскільки риба обсмажується в рослинному маслі.

Приготування кляра полягає в простому змішуванні борошна, рідини, яєць і приправ. Однак, щоб отримати повітряний, хрусткий, легкий, нежирний кляр не обійтися без кулінарних секретів. Ми розповімо, як приготувати рибу в клярі і поділимося тонкощами приготування.

Як приготувати найпростіший, але смачний кляр для риби?

Риба в клярі – 4 найсмачніших рецепта

Основу будь-якого кляру становить борошно і рідкий інгредієнт. Це може бути вода, молоко,
яйця, сметана, майонез, кефір та інші продукти. Крім того, додаються
спеції, прянощі, зелень.

Кляр для риби краще готувати на звичайній мінеральній воді, пиві або білому вині.
Рідина повинна бути крижаний. У цьому випадку тестяная оболонка виходить
хрусткою і рум’яної. Тісто буде більш хрустким, якщо додати 30-50 грам
горілки. Алкоголь в процесі приготування випаровується, тому смажена в такому клярі
риба не протипоказана дітям.

Якщо додаєте яйця, відокремлюйте жовтки від білків. Жовток розмішати з водою, а білки
збийте в піну і додайте в тісто в самому кінці.

Кляр для риби може бути солоним, нейтральним, гірким, кислуватим. Це залежить від
смакових уподобань і сорти риби. Прянощі і зелень, додаються також по
смаку. Загальні рекомендації такі:

  • сьомга поєднується з паприкою, кропом і шафраном
  • дорада і сібас з розмарином і чебрецем
  • короп з петрушкою, селерою і лавровим листом
  • форель з базиліком

Найпростіший кляр готується з борошна, яєць і мінеральної води.

Інгредієнти до рецепту:

  • борошно 1 склянка
  • мінеральна вода 1/2 склянки
  • яйця 2 шт.
  • сіль 1/2 ч. ложки
  • рослинна олія 1 ст. ложка

Спосіб приготування:

  • Відокремте жовтки від білків. Жовтки перемішати з сіллю і крижаний мінеральною водою.
    Просійте борошно. Поступово додайте борошно в рідку складову, вимішуючи
    віночком до однорідності. Розмішайте тісто до консистенції трохи густіше, ніж
    бажана густота кляру.
  • Збийте білки в міцну піну. Додайте в тісто. Розмішайте, рухаючи вінчиком
    зверху вниз, а не по колу, втоплюючи білок в тесті. Помістіть в кляр
    холодильник на 30-60 хвилин. За цей час клейковина в борошні розбухне, тісто
    стане еластичним, в’язким, обволікаючу.
  • Якщо використовуєте газовану мінералку, білок не можна відокремлювати від жовтка, а збити
    ціле яйце в самому початку.

Риба, смажена у пісному клярі без яєць

Риба в клярі – 4 найсмачніших рецепта

У пісний кляр не додаються молочні продукти і яйця. Щоб тісто вийшло
повітряним і хрустким, використовуйте дуже холодну сильно газовану
мінеральну воду. Пікантність кляру додають прянощі і зелень.

Інгредієнти до рецепту:

  • філе морської риби (тілапія, пангасіус) 1 кг
  • борошно 1-1,5 склянки
  • вода 1 стакан
  • сода 1/2 ч. ложки
  • лимон 1/2 шт.
  • перець мелений 1/3 ч. ложки
  • сіль за смаком
  • улюблені приправи 1/2 ч. ложки
  • олія рослинна 150 мл

Спосіб приготування:

  • Розморозьте рибу, наріжте невеликими шматочками. Посоліть, поперчіть, збризніть
    соком 1/2 лимона. Залиште маринуватися на 10-15 хвилин.
  • Змішайте борошно з содою, сіллю і улюбленими приправами. Розведіть водою до консистенції
    густої сметани. Дайте кляру постояти в холодильнику півгодини.
  • Розігрійте на сковороді або в глибокій каструлі з товстими стінками рослинне масло.
    Насипте столову ложку борошна на плоску тарілку. Умочіть шматочок риби в борошно,
    струсіть надлишки. Тут же занурте в кляр і викладіть на сковорідку. Обсмажуйте
    по 1-2 хвилини з кожного боку. Обсмажені шматочки викладайте на паперовий
    рушник, щоб вбрався зайвий жир.
  • Порада: Щоб тісто рівномірно покривав шматочок риби і не стікав, рибу перш ніж занурити в тісто необхідно підсушити, вмочити в борошні (як зазначено в рецепті) або в крохмалі, краще рисовому. Кляр не стече, якщо тісто буде холодним, а масло в сковороді дуже гарячим.

Спосіб подачі: Риба в клярі не вимагає ні хліба, ні гарніру. Подайте апетитні шматочки з соусом тартар або соусом, приготованим з несолодкого йогурту, свіжого огірка і ароматною зеленню (кріп, петрушка, базилік).

Філе риби в картопляному клярі без борошна

Риба в клярі – 4 найсмачніших рецепта

Дивовижний хрусткий кляр готується без борошна з картопляного крохмалю і яєчних білків.
Скоринка виходить настільки хрусткою, що зберігає свої властивості навіть після
нетривалого перебування в соусі.

Інгредієнти до рецепту:

  • філе будь-якої риби 1 кг
  • крохмаль 6 ст. ложок
  • яєчний білок 3 шт.
  • спеції на вибір 1/2 ч. ложки
  • сіль за смаком
  • рослинна олія для фритюру 300-500 мл

Спосіб приготування філе риби в клярі:

  • Рибне філе вимийте і просушіть. Наріжте порційними шматками, посоліть, приправте
    спеціями. Залиште маринуватися на 15 хвилин. Додайте крохмаль злегка збиті
    яєчні білки. Інтенсивно перемішайте.
  • Вмочайте рибу в клярі і обсмажуйте в розпеченому рослинному маслі до рум’яної
    скоринки.

Риба в сирному клярі запечена в духовці

Риба в клярі – 4 найсмачніших рецепта

Сирний кляр відрізняється пікантним смаком і хрустку текстуру. В сирному клярі можна
смажити досить великі шматочки риби. Після обсмажування риба доводиться до
готовності в духовці. При цьому тестяная оболонка не розм’якшується, а залишається
такий же хрусткою.

Інгредієнти до рецепту:

  • тріска, минтай, хек 1-1,5 кг.
  • сметана 1 склянку
  • сир твердий 150 р.
  • яйця 4 шт.
  • борошно 3 склянки
  • крохмаль 1 ст. ложка
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • часник 2-3 зубчики
  • рослинна олія 200-300 мл.

Спосіб приготування риби в клярі в духовці:

  • Рибу наріжте шматками середньої величини, посоліть, поперчіть, змішайте з продавлений
    через прес часником. Залиште маринуватися в холодильнику.
  • Відокремте білки від жовтків. Білки поставте на холод, можна в морозильну камеру. Жовтки
    змішайте зі сметаною і тертим твердим сиром. Якщо використовуєте сир з вираженим
    смаком, приправи і сіль можна не додавати. Додайте борошно, перемішайте до
    однорідності. Повинно вийти густе тісто.
  • Охолоджені білки збийте в піну. Обережно вмішайте в тісто. Рослинна олія розігрійте
    у сковороді. Шар масла – на дві фаланги або близько 3-х сантиметрів. Риба повинна
    гаситися в маслі, не торкаючись між собою.
  • Кожен шматок вмочайте в крохмаль, в кляр і тут же обсмажуйте на розпеченому маслі до
    золотистої скоринки. Обсмажені шматочки викладіть на деко і поставте в
    розігріту духовку на 15 хвилин.

Спосіб подачі: Подавайте рибу з будь-яким овочевим салатом або картопляним пюре.

Риба в клярі виходить апетитною і соковитою. Щоб приготувати смачний і хрусткий кляр не достатньо простого змішування продуктів. Ми поділимося секретами, як приготувати рибу в клярі так, щоб це блюдо зайняло центральне місце на вашому столі:

  • Рідина для приготування кляра повинна бути дуже холодною.
  • Оригінальний смак кляру додають добавки. У тісто додають свіжі і сушені трави, мелені горіхи, пюрированные гарбуз або картоплю. У густий кляр можна додати дрібно нарізану цибулю, гриби, солодкий перець, часник.
  • Яйця додаються в кляр в розділеному вигляді. Спочатку жовток, а в кінці білок, збитий в піну.
  • Зробити кляр рекомендується за 1-2 години до приготування. Настоявшееся тісто краще пристає до риби.
  • Визначити консистенцію кляру можна за допомогою ложки. Достатньо змочити ложку в кляр. Якщо він покрив столовий прилад рівномірно, консистенція тесту вважається нормальною.
  • Для пісної, сухої риби краще використовувати рідкий кляр. Він пропускає всередину масло, роблячи філе соковитіше. Жирну рибу готують у густому клярі.
  • Готову рибу рекомендується викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир, а блюдо було не таким калорійним.

Риба в клярі готується дуже просто і швидко, тому хоч раз варто приготувати це блюдо. Приємного апетиту!

Снисаренко Юля
zmorshki.in.ua