Benzophenone 1-3-4-9 – наскільки шкідливий у косметиці

Benzophenone 1-3-4-9 – наскільки шкідливий у косметиці

Ти любиш відпочивати влітку на морі? Тоді тобі знайома проблема вибору крему, який захищає шкіру від сонячних опіків. Без нього і відпочинок – не на відпочинок! А чи знаєш, що є основою такого захисту? Бензофенон – хімічний фільтр проти руйнівної дії сонця.

Давай, дізнаємося, наскільки він ефективний і в чому його небезпека, про яку заведено говорити лише у професійному середовищі.

Що це таке бензофенон

Benzophenone 1-3-4-9 – наскільки шкідливий у косметиці

Фото автора Armin Rimoldi: Pexels

Бензофенон буквально рятує косметику від ультрафіолетового випромінювання та високих температур. Його включають до складу сонцезахисних засобів як допоміжний ультрафіолетовий фільтр.

За своєю природою – це органічна сполука з групи діарілкетонів: біла, тверда речовина, добре розчинна тільки в органіці.

Цей компонент тільки синтезують шляхом фотоперетворення інших споріднених молекул: метоксифенілсаліцилат або метоксисаліцилат, тому речовина дуже легко окислюється.

З самого початку його відкриття, а трапилося це наприкінці 19 століття, бензофенон викликав питання щодо своєї безпеки. Тим не менш, він і сьогодні залишається одним із найпоширеніших компонентів у засобах протисонячного захисту.

У нього багато синонімів, з якими ти можеш зустрітися на етикетці свого улюбленого засобу від агресивної засмаги. Це: Benzophenone, 2-Hydroxy-4-methoxy benzophenone, Benzophenone cryst., Benzophenone 1, 2, 3, 2,2′,4,4′-tetrahydroxy benzophenone, 2-hydroxy-4-methoxy Benzophenone-5 .

Властивості бензофенону

Бензофенон має безліч властивостей, які дозволяють використовувати цю речовину в косметиці досить широко. Наприклад, він діє як:

  • фільтр проти ультрафіолету, поглинаючи та відображаючи UVA та UVB промені, але в невеликому діапазоні. Саме тому він включається до складу доглядових засобів, що захищають шкіру від сонця як додатковий компонент. Але саме бензофенон посилює дію інших компонентів, що блокують УФ-промені;
  • консервант, маючи протимікробну активність. Тому бензофенон можна зустріти не тільки в засобах протисонячного захисту, але й у кремах для обличчя та тіла, бальзамах для губ, лаках для нігтів, гелях, шампунях, щоби продовжити термін їх придатності;
  • фіксатор аромату косметики та парфуму;
  • складова ароматів, оскільки має приємний запах герані та троянди;
  • фотостабілізатор, що захищає засоби у прозорій упаковці від денного світла;
  • термопротектор, що запобігає хімічному руйнуванню сусідніх інгредієнтів від високих температур.

Benzophenone 1-3-4-9 – наскільки шкідливий у косметиці

Найкращі засоби від засмаги та після засмаги

Дія у косметиці

Основне призначення бензофенону в косметиці – використання у санскринах як допоміжний УФ-блок. Він не застосовується самостійно через недостатню здатність до блокування ультрафіолету та його селективності щодо сонячних променів.

Причому механізм його дії пов'язаний не тільки із захистом шкіри, а й із здатністю захищати від руйнування барвники, ароматизатори та інші компоненти догляду. Його основна проблема – вторинність поглинання UVB-променів, але з активністю у сфері UVA-спектру.

Іншими словами, діапазон його дії дуже вузький, його ефективність асоційована з підвищенням активності засобів із SPF. Сьогодні в косметиці він більше використовується для захисту кольору косметичних продуктів у прозорих упаковках. Рідше – як термопротектор.

Показання та протипоказання

Оскільки бензофенон не є основною діючою речовиною в косметичному засобі, будь-яких показань для її застосування немає за визначенням. Щодо протипоказань, тут все не просто.

Бензофенон не є канцерогеном і не відноситься до комедогенних речовин, він нетоксичний, не тератогенний, не алергенний. І, тим не менш, може бути небезпечним! Хоч як парадоксально це звучить, але бензофенон часто підвищує чутливість дерми до сонячних променів. Провиною усьому – індивідуальна непереносимість речовини.

Серед факторів, що провокують різні нестандартні ситуації при використанні косметичних продуктів із цим компонентом, слід зазначити:

  • вагітність: за статистикою у жінок, які користувалися захисними кремами із SPF, народжувалися діти з дефіцитом ваги;
  • лактацію: бензофенон кумулюється в організмі та виявляється у сечі навіть через 5 днів після зовнішнього застосування санскрину;
  • дитячий вік до двох років: в дітей віком не виробляються компоненти, здатні зруйнувати бензофенон;
  • дерматити, що змінюють клінічні прояви до невпізнання.

При використанні косметики з бензофеноном можуть з'явитися побічні ефекти у вигляді почервоніння дерми, якщо нанесений шар засобу був занадто товстим, а також набряк і біль у горлі, якщо бензофенон був використаний в аерозолі і потрапив у дихальні шляхи.

Де зустрічається бензофенон

Крім допоміжного компонента в санскринах, бензофенон використовується в миючих та доглядових засобах для волосся: гелях, шампунях, барвниках, лосьйонах, аерозолях, спреях. Плюс – у засобах для догляду за губами, денних кремах. При всій декларованій безпеці бензофенону в ЄС його концентрація в косметичних продуктах не може перевищувати 5%, у Штатах – 10%.

Наскільки шкідливий у кремі бензофенон

Ми не випадково говоримо про декларовану безпеку бензофенону: немає жодного дослідження, яке б підтвердило інертність даного компонента для організму. Жоден дерматолог чи косметолог не візьме на себе відповідальність стверджувати, що компонент є абсолютно нешкідливим для людини.

У професійних колах є чітке розуміння, що бензофенон у певній концентрації здатний спровокувати зростання пухлини в організмі людини. Це підтверджується тим, що з моменту використання сонцезахисної косметики кількість випадків раку шкіри, зокрема – меланоми зросла вдвічі (!).

Щороку лікарі виявляють понад півтора мільйона нових випадків меланоми. Велика роль у цьому належить сонцезахисним кремам, які мінімізують ризик сонячних опіків, але блокувати ультрафіолет не здатні. Навіть із SPF 35 і більше.

З 2001 року США та ЄС включили бензофенон до списку канцерогенів, що спричиняють ендокринні порушення. При цьому в косметиці речовина не заборонена і використовується у максимально допустимій концентрації, яка відповідає законодавству країн.

Цікаво й те, що при змиванні бензофенону зі шкіри при купанні фіксується загибель личинок коралів. Вони вмирають при концентрації речовини у воді 1:16000000.

Як зменшити шкоду

Якщо до складу косметичних засобів входить бензофенон, фахівці радять вибирати продукт із мінімумом хімічних УФ-фільтрів, спираючись на механічний захист: оксид цинку та діоксид титану.

Крім того, лікарі радять рідше користуватися санскринами, відмовившись від них на користь правил прийому сонячних ванн.

  • засмагати з 11-00 до 16-00 тільки під навісами та пляжними парасольками;
  • протирати піт рушником;
  • пити багато чистої води (щонайменше 2 л) протягом дня.

Бензофенон у косметиці – це УФ-фільтр, фіксатор запаху та консервант. Речовина вважається відносно безпечним компонентом, тому використовувати її треба з обережністю.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua