Для чого потрібен sodium lauroyl sarcosinate у зубній пасті та косметиці?

Для чого потрібен sodium lauroyl sarcosinate у зубній пасті та косметиці?

Якщо ти уважно читаєш етикетки на зубних пастах, шампунях або кондиціонерах для волосся, то ти часто зустрічала таку речовину, як лаурилсаркозинат натрію. Ця сполука є практично у всіх косметичних продуктах. Відразу виникає питання: а навіщо його додають, і в чому його потенційна шкода здоров'ю?

Що таке лаурилсаркозинат натрію

Для чого потрібен sodium lauroyl sarcosinate у зубній пасті та косметиці?

Фото автора cottonbro: Pexels

Лаурилсаркозинат натрію (Sodium lauroyl sarcosinate) – це поверхнево-активна речовина (ПАР). Його додають у косметику для підвищення її властивостей, що очищають. Це компонент нового покоління, що забезпечує високий рівень очищення.

Одержують його з саркозину (метилгліцину) – амінокислоти, похідної гліцину. Саркозин є метаболічно важливою сполукою, його часто можна зустріти в природних продуктах і навіть в антибіотиках.

Лаурилсаркозинат натрію використовується у промисловості, фармакології, косметології.

Найчастіше як детергент (такої синтетичної речовини, яка має високу поверхневу активність і тому у зв'язку з цим розчиняє миючим і дією або як емульгатори).

Застосовується як піноутворюючий засіб при виробництві миючих засобів, шампунів, зубної пасти, косметики.

Його включають у різні очищаючі рецептури, наприклад, зубні пасти, шампуні, миючі засоби. Має гарне піноутворення, добре працює в жорсткій воді. У водних розчинах лаурилсаркозинат натрію утворює стійку піну.

Лаурилсаркозинат натрію вважається найбільш поширеною поверхнево-активною речовиною. До того ж, лаурилсаркозинат натрію відносять до «м'яких» аніонних ПАР.

М'які ПАР не тільки делікатно змивають забруднення, а й зменшують вплив на шкіру жорстких ПАР.

При створенні м'яких миючих засобів намагаються максимально знизити негативний вплив ПАР на білки та ліпіди нашої шкіри. Другим кроком йде компенсація пошкоджень, що виникають, і забезпечення позитивного ефекту, який досягається за рахунок включення в миючий засіб речовин, що надають сприятливий вплив на шкіру.

Застосування лаурилсаркозинату натрію у косметиці

Застосовуються у різних видах косметичних засобів:

  • у зубних пастах;
  • у шампунях для волосся;
  • у кондиціонерах для волосся;

Для чого потрібен sodium lauroyl sarcosinate у зубній пасті та косметиці?

На що звернути увагу до складу зубної пасти?

  • у засобах гігієни для дітей;
  • у гелях для душу;
  • у пінах для ванн;
  • у гелях для інтимної гігієни;
  • у рідкому милі для рук;
  • у засобах для зняття макіяжу;
  • у пінах для гоління.

Лаурилсаркозинат натрію в зубних пастах

Майже всі зубні пасти містять очищувальні або миючі, піноутворюючі, в'яжучі, зволожуючі, ароматизуючі, підфарбовують, підсолоджують, консервуючі речовини та активатори.

Крім того, у всі зубні пасти додають поверхнево активні речовини, що очищають. Адже ПАР, мають не тільки очищаючі та піноутворюючі властивості, але й знижують поверхневе натяг слини.

Все це полегшує емульгування складу зубної пасти, сприяє проникненню зубної пасти у простір між зубами.

Деякі виробники навіть заявляють, що використовують у зубних пастах лаурилсаркозинат натрію як речовину, що запобігає карієсу.

Застосування лаурилсаркозинат натрію у шампунях

Шампуні повинні мати такі властивості, які визначають їх якість:

  • добре промивати волосся без зайвого знежирення;
  • давати багате піноутворення;
  • не викликати запальних реакцій шкіри;
  • після миття мокре волосся має добре розчісуватися, а після висихання – бути м'яким і також добре розчісуватися;
  • не давати статичних набоїв;
  • повинні зберігати свої фізико-хімічні властивості протягом багато часу.

В даний час у всіх шампунях для очищувальної дії використовуються поверхнево-активні речовини (ПАВ): аніони, катіони, амфотерні та неіоногенні речовини. Найбільш уживані аніонітні ПАР (аніони).

Стабілізатори піни використовуються в шампунях для піноутворення. До складу шампунів входить лаурилсаркозинат натрію як речовина, що очищає та знежирює, регулює консистенцію, що стабілізує піну.

Очищувальні речовини, такі як лаурилсаркозинат натрію є:

  • найбільш важливою складовою шампунів, що забезпечує очищення та промивання волосся;
  • на волосся має легкий ефект кондиціювання;
  • добре спінюється, що гарантує хороше очищення навіть у твердій воді.

Користь лаурилсаркозинату натрію

Позитивні властивості:

  • не володіє дратівливою та сенсибілізуючою дією;
  • може посилювати всмоктування інших інгредієнтів через шкіру;
  • м'яка поверхнево активна речовина;
  • біологічно добре розкладаємо;
  • сумісний з неіоногенними, аніонними та багатьма катіонними ПАР;
  • стабілізує піну навіть у твердій воді;
  • високі властивості як кондиціонер для волосся;
  • не змиває природний шкірний жир;
  • добре спінюється, що гарантує гарне очищення;
  • має антибактеріальну дію, маючи рН 5-6, а при рН 5 ефект буде як згущуючий;
  • у деяких складах полегшує проникнення у шкіру корисних речовин;
  • вважається, що компонент натуральний, оскільки одержують його з амінокислот та жирних кислот;
  • використовується самостійно або як допоміжна поверхнево-активна речовина;
  • залишає після себе відчуття м'якості не дратує шкіру.

Шкідливість лаурилсаркозинату натрію для здоров'я

Незважаючи на безліч позитивних властивостей лаурилсаркозинату натрію, він, як ПАР, може й шкідливо впливати:

  • Є дані, що він може викликати утворення нітрозамінів.

А це все-таки високотоксичні сполуки, які при попаданні в організм можуть уражати печінку, викликати крововиливи до органів. До того ж нітрозаміни мають канцерогенну дію. Навіть при одноразовій дії виявляють мутагенні властивості. Утворюються в косметиці, коли за певних умов нітрати поєднуються з амінокислотами

  • Лаурилсаркозинат натрію відносять до поверхнево активних речовин. А такі сполуки вимивають із рогового шару нашої шкіри білки, жири та впливають на фактор природного зволоження шкіри.

Пошкодження рогового шару шкіри може виникати навіть без розчинення ліпідів рогового шару, при проникненні та включенні ПАР у біліпідний шар шкіри.

  • Лаурилсаркозинат натрію – відносять до аніонних ПАР.

При впровадженні аніонних ПАР може змінюватись заряд біліпідного шару, за рахунок чого може порушуватися структура та проникність мембран. Зрештою, відзначається руйнування біліпідного шару і збільшується розчинність ліпосом.

Навіть часткова втрата ліпідів з рогового шару, таких як холестерин може призводити до дестабілізації біліпідного шару.

При використанні мила зі шкіри вимивається більше холестерину. ПАР здатне іонізувати жирні кислоти, що входять до складу біліпідного шару, у результаті посилюється виведення холестерину з рогового шару.

За версією Сosmetic Ingredient Review, CIR (Комісія з контролю якості косметичних інгредієнтів, США) визнано абсолютно безпечним, концентрація якого в косметиці, що не змивається, повинна становити не більше 5%.

Загалом можна зробити висновок, що лаурилсаркозинат є досить безпечною речовиною. Без нього вже неможливо уявити собі виробництво та склад промислової та домашньої косметики.

Тим не менш, якщо у тебе є схильна до алергічних реакцій або почервоніння, тріщин і сухості шкіри, то можливо тимчасово перейти на натуральні косметичні засоби та шампуні, які не містять поверхнево активні речовини.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua