Що таке бета-глюкан – як правильно застосовувати активатор молодості шкіри

Що таке бета-глюкан – як правильно застосовувати активатор молодості шкіри

Бета-глюкан (β-glucan, Beta glucan, β-глюкан) – найпотужніший компонент, необхідний самооновлення шкіри. За своєю природою це полісахарид, який виділили з пекарських дріжджів, але його багато і в зернових, і в інших природних джерелах. Механізм дії цієї речовини – імуномодулювання на тлі зволоження та захисту дерми від ультрафіолету, фонової радіації, активації синтезу власного колагену та еластину, глікопротеїнів, що гарантує пружність та молодість шкіри.

Бета-глюкан належить до розумних косметичних засобів. Його концентрація корелюється тим ефектом, якого планується досягти, використовуючи імуномодулятор. Наприклад, в антистресових та антивікових сироватках – це 5%, а засобах УФ-захисту, догляду за волоссям – 4%, а для рутинного догляду за обличчям достатньо 1%, максимум – 3%.

Що це таке

Що таке бета-глюкан – як правильно застосовувати активатор молодості шкіри

Фото автора Pavel Danilyuk: Pexels

Бета-глюкан – компонент природного походження, що активує імунітет людини. Вперше подібні властивості полісахариду були помічені в середині минулого століття при дослідженні клітинних стін хлібопекарських дріжджів. Виділений неочищений препарат демонстрував потужну імунну активність.

Пізніше було встановлено, що працюють два найбільш активні дріжджові полісахариди – бета-1-6- і бета-3-глюкани. Наприкінці століття стало остаточно зрозуміло, що імунітет людини активується за рахунок здатності бета-глюкану з'єднуватися з макрофагами – основними клітинами імунної системи.

Самі собою макрофаги неповороткі, їм потрібен драйвер, тригер, що запускає активні процеси. Це можуть бути патогенні віруси чи бактерії (під час хвороби людини), а може – нейтральний бета-глюкан. Його молекула вбудовується в спецрецептор макрофагів і запускає процес вивільнення цитокінів, факторів росту клітин і ангіогенезу.

Одночасно починає активуватися фагоцитоз, макрофаги починають ковтати та перетравлювати чужорідні речовини, які зустрічаються їм на шляху. Це, як правило, бактерії та омертвілі клітини.

Цитокіни, у свою чергу, будять інтерферони, Т-лімфоцити, а фактор росту змушує шкіру посилено виробляти власну гіалуронову кислоту, колаген та еластин. Чинник ангіогенезу – зміцнює судини. Макрофаги в шкірі утворюють спеціальні острівці Лангерганса. Клітини при цьому набувають особливої форми з довгими відростками, які проходять через усі шари шкіри та досягають епідермісу.

Якщо в цей час на поверхні дерми знаходиться засіб з бета-глюканом, він контактує з рецепторами епідермальних відростків макрофагів і запускає захисні механізми в дермі, допомагаючи одночасно проводити корисні речовини в глибокі шари шкіри. При цьому шкіра очищається від усіх несприятливих факторів екзо-впливу, інфекцій, стає ідеально чистою, рівною, тонізується, омолоджується.

Джерело бета-глюкану

Є кілька типів бета-глюкану, що відрізняються один від одного ступенем розгалуженості молекул, тобто своєю активністю. Максимально ефективні ті самі бета-глюкани, які були отримані з пекарських дріжджів, їх використовують у косметології. За ними слідом йдуть бета-глюкани зі стінок дереворуйнівних грибів, вівсяних висівок, ячменю та інших зернових.

Витягують бета-глюкани складним хімічним шляхом за високої температури. У результаті набувають розчинну і нерозчинну форму речовини. Різниця – у розмірі частинок. Косметологи використовують обидва варіанти. Наприклад, нерозчинна субстанція включається до складу пудри або застосовується у вигляді суспензії у сорбітолі. Такі форми є максимально зручними для активації макрофагів шкіри.

Водорозчинний варіант використовують у складі кремів, лосьйонів, сироваток. Бета-глюкан у поєднанні з гіалуроновою кислотою напрочуд швидко і ефективно омолоджує дерму, що в'яне, а при комбінації з алое вера – підвищує еластичність шкіри.

Що таке бета-глюкан – як правильно застосовувати активатор молодості шкіри

Як і навіщо використовувати бета-глюкан в антивіковій косметиці?

Корисні властивості

β-glucan має цілий набір корисних для шкіри властивостей. Серед них особливої уваги заслуговують:

  • зволожуюча – речовина полегшує наповнення шкіри вологою, що автоматично активує синтез гіалуронової кислоти;
  • протизапальне – під дією полісахариду виробляються речовини, що знищують збудників інфекцій, запалення, особливо провокують акне;
  • регенеруюче – макрофаги, простимульовані бета-глюканом, виділяють спеціальні речовини, що гояться рани, подряпини, опіки. При цьому винятково важливою особливістю цього процесу є запобігання можливому вторинному інфікуванню;
  • що захищає – речовина є потужним антиоксидантом та детоксикантом, що значно посилює природний захист шкіри від ультрафіолету та сонячної радіації, блокує можливість ракового переродження клітин під впливом негативних екзофакторів;
  • очищувальне – Beta glucan активує макрофаги для знищення патогенної мікрофлори на поверхні епідермісу, допомагає видалити жирові пробки, вирівняти дерму, ефективний проти лупи;
  • омолоджуюче – бета-глюкан стає тригером синтезу власного колагену та еластину дерми, розгладжує зморшки, прискорює відновлення пошкоджених клітин, тонізує шкіру, надає їй приємного відтінку, уповільнює в'янення;
  • зміцнююче – β-glucan стимулює приплив поживних речовин, вологи та кисню до волосяних фолікулів, що відновлює структуру локонів, стимулює їх зростання, робить щільними, блискучими.

Засоби з бета-глюканом використовують для лікування опіків, трофічних виразок для обробки ран. Як імуномодулятор, бета-глюкан застосовний для комплексного лікування інфекцій та пухлин, стресу та ендокринних патологій, синдрому хронічної втоми.

Де зустрічається

Такий потужний засіб омолоджування шкіри улюблений виробниками косметики і зустрічається практично у всіх б'юті-продуктах відомих марок. Це можуть бути:

  • антивікові та антистресові сироватки для шкіри обличчя, області очей, губ;
  • протипастозні засоби;
  • нічні креми для зрілої, вікової шкіри 60+;
  • денні креми-зволожувачі для будь-якого типу дерми;
  • лосьйони та тоніки для проблемної, жирної шкіри;
  • матуючі гелі для обличчя;
  • сонцезахисні креми;
  • пінки для гоління;
  • засоби для догляду за волоссям.

Зберігають косметику з бета-глюканом у холодильнику. Не бажано використовувати її при індивідуальній непереносимості засобу (допоможе алергопроба) та при гіперчутливості до глюкози.

Бета-глюкан у домашній косметиці

Для того, щоб готувати домашні засоби з бета-глюканом, треба знати, що чистий продукт дорогий, і його практично не знайти в аптеках. Вихід – у використанні екстракту речовини, що містить не менше 50% бета-глюкану і є скрізь. Алгоритм приготування догляду наступний:

  • на 1% розчину речовини знадобиться 500 мг бета-глюкану на кожні 50 мл води. Якщо у тебе стандартний екстракт речовини, потрібний грам продукту на 50 мл води. Якщо екстракт містить 70% бета-глюкану, то беруть 700 мг на 50 мл рідини. Суміш підігрівають (не кип'ятять!), перемішують, фільтрують. В результаті виходить розчин з 03-06% концентрацією бета-глюкану. Нижче відсотка виходить. оскільки не весь екстракт вдається розчинити;
  • далі треба взяти готовий бьюті-продукт, що планується до використання, і змішати його з приготованим розчином у рівних пропорціях або довести співвідношення до 1:6 де одиниця – це крем або лосьйон. Залежно від розведення, у тебе вийде засіб для догляду з 0,3-0,6% бета-глюкану.
  • використовують такий догляд двічі на день: ранок-вечір, зберігають на холоді.

Можна взяти і дріжджовий бета-глюкан, якщо знайдеш у продажу, достатньо 5 г такої речовини на 100 мл базового крему. Зберігати треба також на холоді і в темному місці.

Підкреслимо, що домашні засоби з бета-глюканом здатні посилити готові продукти, що вже містять його, або привнести у звичайний догляд корисні властивості унікальної речовини, що омолоджує.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua