Стеариловий спирт у косметиці для тіла та його властивості

Стеариловий спирт у косметиці для тіла та його властивості

Ти пам'ятаєш, ми вже говорили про жирні спирти. Вони популярні у виробників косметичних засобів як передусім відмінних емульгаторів. Так ось, стеариловий спирт (Stearyl Alcohol) – один із них. А докладніше про нього ти дізнаєшся зі статті.

Стеариловий спирт – візуально виглядає платівками або лусочками білястого кольору. плавиться при температурі близько 60°С, не розчиняється у воді, але добре – в етанолі та ефірі. Це жирний спирт, він за визначенням не сушить шкіру на відміну етанолу, яке властивості можуть бути розцінені як корисних. Вони мають особливість – кондиціонують шкіру і волосся.

Спирти цієї групи видобувають із рослинної сировини, найчастіше – це кокос та пальма. По текстурі жирні спирти теж відрізняються від етанолу: за кімнатної температури вони виглядають як тверда воскоподібна субстанція з жовтуватим відтінком.

Для того щоб ввести їх до складу косметичних засобів, їх спеціально розтоплюють. Пацієнти з найчутливішою шкірою лояльні до жирних спиртів, тому саме ці речовини можна зустріти в натуральних та органічних косметичних, доглядових засобах.

У цій статті ви дізнаєтеся:

Особливості

У спиртів взагалі у косметиці багато функцій. Вони дозволяють поєднувати олію та воду, демонструють бактерицидні властивості, фіксують аромати, балансують рН, сприяють проведенню корисних речовин у дерму.

Нічого страшного, правда? Тоді чому спирти вважають шкідливим інгредієнтом. Виявляється, все залежить від типу спирту. Нам звичніший рідкий варіант – це прості спирти, а є й такі як стеариловий, вони тверді та жирні.

Стеариловий спирт у косметиці для тіла та його властивості

Чого варто уникати у косметиці для волосся?

Перші покращують провідність корисних інгредієнтів у дерму, оскільки пробивають проломи у ліпідному захисному шарі. З одного боку це мінус, але він нівелюється сильним зволоженням, яке забезпечують ці компоненти.

А ось жирні спирти і тестувати не потрібно, вони абсолютно безпечні. Це емульгатори для змішування води та олії. Вони за рахунок власної м'якості діють як олії та забезпечують однорідність текстури крему або лініменту.

А знаєш, ступінь корисності/небезпеки спирту у складі доглядових засобів можна визначити за запахом. Якщо відкрита ємність пахне спиртом, значить засіб не комільфо. Запаху жирних спиртів ти ніколи не відчуєш.

У чому допоможе етикетка

Зрозуміти, чи є у складі догляду спирт, можна й по етикетці. Тільки читати її треба правильно. По-перше, спирту відводяться останні рядки пропису. По-друге, більшість латинських назв, які закінчуються -ol, за рідкісними винятками це спирти.

Ось тільки бутилен-і пропіленгліколі, хоча ніколи не є активними діючими компонентами, але їх вводять до складу з різних міркувань. Найчастіше – як розчинники, консерванти. Тому лякатися їхньої присутності на перших рядках пропису не варто.

І взагалі спиртів остерігатися не потрібно. Вони, як і будь-який косметичний компонент, можуть бути лояльними до шкіри, байдужими чи шкідливими – все корелюється концентрацією та самою дермою, її чутливістю.

Властивості стеарилового спирту

Якщо бути точним, то стеариловий спирт використовується в косметиці не через корисні властивості для дерми, а через свою функціональність. Він дозволяє змішувати воду та олію. Його емульгуючі властивості дають можливість зберегти цілісність препарату при нанесенні на шкіру. Якби компоненти перемішалися, їхню концентрацію було б важко визначити.

Крім того, стеариловий спирт:

  • ущільнює текстуру через воскову консистенцію;
  • пом'якшує шкіру;
  • зволожуючи її, робить дерму гладкою.

Показання та протипоказання

Жодних показань до використання Stearyl Alcohol або стеарилового спирту немає. Це визначальний властивості продукту компонент. Щодо протипоказань, серед них варто відзначити лише індивідуальну непереносимість.

Де зустрічається

Стеариловий спирт зустрічається у складі косметичних засобів усіх відомих брендів. Це:

  • креми;
  • лосьйони для тіла;
  • зволожувачі;
  • регенеранти.

Таким чином, стеариловий спирт, утворюючи на шкірі спеціальну плівку, покращує властивості дерми, допомагає легкому нанесенню продукту на поверхню епідермісу та працює структуроутворювачем.

Ярценко Ольга
zmorshki.in.ua